Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko slavenības darīs šajā vasarā?

© F64 Photo Agency

Ceļojumi, kuros tika plānoti tālāki galamērķi, šovasar, visticamāk, netiks īstenoti. Lielie mūzikas festivāli, kas asociējas ar vasaras garšu un tiek gaidīti visu gadu, ir atcelti. Tomēr ierobežojumu kļūst aizvien mazāk, tādēļ palēnām var sākt kaldināt jaunus plānus. Taujājam, ko Latvijā populāri cilvēki plāno darīt šovasar.

Māris Olte saimniekos Ērgļu stacijā

«Mēs varēsim nodarboties ar viesmīlību. Es esmu nodarbinājis sevi Ērgļu stacijā. Sēdēšu mājās. Nekas cits man nespīd tuvākajā laikā. Šogad spēkus ieguldīšu Ērgļu stacijā un tūrisma piedāvājumā Vidzemes augstienē. Tur mēs ņemsimies. Darba ir daudz. Man patīk. Vai mēs paši šogad brauksim uz ārzemēm? Nezinu. Šogad varbūt nesanāks. Mums ir padomā braukt rudenī uz Islandi. Man bieži vien atšķirībā no citiem ceļošana ir darbs, nevis atpūta. Bet tāpat es no tā baudu gūstu. Protams, pa Latviju brauksim, jo draugi ir visās malās. Aizbrauksim uz Alūksnes pusi, kur man patīk. Tas ir ātrais projekts, jo nekur nav jātaisās. Šī vasara nav citādāka kā iepriekšējā. Varbūt tikai ar braukšanu ciemos ir savādāk.

Es pats darbojos uz savu roku, meklēju darbu. Es pats meklēju visu laiku sev darbu. Arī no tā pārtieku. Tādēļ man nav tā, ka darbavieta kaut ko dod. Man visu laiku ir kaut kas jādomā. Tādēļ šī situācija ir pazīstama. Kas ir darbs? Kad vairo savu sapni. Tādēļ es te darbojos. Piepildu savu sapni. Mēs taisām lietas, kuras iepriekš nav bijušas, ‒ tā ir milzīga atšķirība. Tas drīzāk ir dzīvesveids nekā darbs.

Grūtākais ir beidzies. Man grūtākais bija skola, tāpēc ka skolēni bija mājās, nevis skolā. Man ir pieci bērni. Grozi kā gribi, bet viņi nav tik apzinīgi, lai klusi un mierīgi mācītos. Ir jāmācās ar viņiem kopā. Tā bija baigā jezga. Bet tagad tas ir beidzies. Septembrī redzēs, kā būs.

Tas drīzāk ir filozofiskas dabas jautājums, kas bērniem būtu jāmāk. Vai viņiem jāmāk pļaut, skaldīt un iet mežā strādāt, ja uzkaras visas modernās pasaules sistēmas? Vai viņi grib atšķirt tējas zāles? Vai tomēr mācīties logaritmus? Tas ir jāsaprot vecākiem, ko viņi grib iemācīt,» prāto biologs, dabas pētnieks un žurnālists.

Binnija Ārberga kopā ar dēlu baudīs Latvijas dabu

«Kādi ir plāni? Pirmkārt, ir jāstrādā. Otrkārt, mēs katru vasaru kaut kur aizbraucam, noīrējam brīvdienu māju. Tas notiks arī šogad. Esam atraduši ļoti skaistu vietu un brīvdienu māju pie Straupes, Braslas upes. Man, protams, svarīgi, lai es varētu braukt kopā ne tikai ar draugiem, bet lai būtu interesanti arī bērniem. Domāju, tas ir ļoti labi, ka varam apskatīt vietējā mēroga kultūras pieminekļus un muzejus. Nesen bijām Cēsīs. Cēsu muzejā ir brīnišķīga multimediāla mūsu pašu vecmeistaru darbu izstāde. Ir tik daudz vietu tepat, ko apskatīt. Gan jau Turcija un Ēģipte bez mums kādu laiku iztiks. Nekas nenotiek tāpat vien. Tie stopkrāni tiek rauti tieši tad, kad mēs esam ieskrējušies pārāk ātri. Nevajag vainot citus, svešas zemes un ļaudis. Vajag pašam sevī ieskatīties. Padomāt, varbūt es pats īsti labi vai pareizi neesmu darījis. Vai neesmu pareizi domājis. Vai neesmu pārāk gaiši domājis. Tas viss ir paša ziņā.» Skaistumkopšanas salona «BBbinnija» īpašniece uzsver, ka Latvijas vietu apskatē liela nozīme ir tam, vai tur būs interesanti arī dēlam.

Markus Riva rīkosies spontāni

«Teikšu godīgi, ka plānu vispār nav. Vasarā būs jārīkojas spontāni. Plāns būs jārada, katru rītu pieceļoties, tai dienai, kuru ir dāvājis Dievs. Grūti ir kaut ko plānot šajos laikos. Visi plāni, kas bija, ir izjaukti vai pārcelti. Tāpēc ir jādzīvo šodien un tagad. Šobrīd saistībā ar to, ka atļauts pulcēties 25 cilvēkiem, neko neplānoju darīt. Ceru, ka tas tiks palielināts uz lielāku skaitu. Tad jau redzēs. Jo katru dienu ir jauni fakti. Ir jāseko ar vienu aci līdzi tam, kas notiek, un jāpielāgojas situācijai. Neplānojot neko baigi dižu šajā brīdī. Ceļojums uz Viļņu bija tad, kad tika atvērtas robežas. Tas bija ceļojums uz trīs dienām. Es domāju, ka daudzi cilvēki vasarā brauks apskatīt tuvākās vietas, daudz vairāk apskatīs mūsu Latviju. Viņi nebrauks uz siltajām zemēm. Varbūt pat eksotiskāk ir tas, kas ir mums blakus. Citreiz ir labi arī paklusēt, padomāt un radīt kaut ko jaunu,» uzskata mūziķis.

Aminata Savadogo peldēs ar SUP dēli

«Pagaidām plāns ir pievērsties mūzikas rakstīšanai un atpūtai. Ceļojumi un koncerti īsti nesanāks. Tāpēc izbaudīsim dabu. Es gribu peldēt ar SUP dēli. To var darīt visur, kur var peldēt, kur ir mierīgs ūdens. Kur tieši peldēšu ar SUP dēli? Tik precīza plāna vēl nav. Un, jā, arī rakstīšu mūziku. Jebkāda atpūta ir vērtīga,» atklāj dziedātāja.