Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kas raksturo un vieno slavenos pašmāju Jurus?

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Latvijā dzīvo aptuveni 18 200 Juri. Kā tiek vēstīts šā vārda skaidrojumā, Juri ir vīrišķīgi, intelektuāli, filozofiski, zinātkāres pilni, azartiski, uzticami, precīzi skaitļos un faktos un labi jūtas sabiedrībā. Jāatzīst, ka varam lepoties ar daudziem talantīgiem un ietekmīgiem, arī sabiedrībā populāriem Juriem. Aptaujājām dažus no viņiem.

Tiesībsargs Juris Jansons savu vārdu saista ar jurisprudenci

«Kādēļ vecāki man izvēlējās tādu jauku vārdu, nezinu!? Mēs par to neesam runājuši. Bērniem dotais vārds ir vecāku dāvana. Viņiem ir sava iztēle un pārdomas, kāpēc tieši tādu vārdu izvēlas. Savukārt iepazīstoties pirmoreiz ar ārzemju kolēģiem un pasakot savu vārdu Juris, viņiem to ir grūti izrunāt un atcerēties, jo ārzemniekiem šis vārds ir netipisks. Tad viņiem skaidroju, ka, visticamāk, mana vārda izcelsme ir no jurisprudence. Juris un jurisprudence. Tas ir joks, bet vieglāk atcerēties. Ziniet, cilvēkiem bieži vien ir grūti atcerēties citu cilvēku vārdus. Tādēļ es izvēlējos mīlīgu triku, ar kura palīdzību ārzemnieki var atminēties manu vārdu. Kad viņi atceras, tad pat gribētu teikt, ka uz visiem laikiem.

Man patīk mans vārds. Paldies vecākiem par šādu izvēli. Neko vairāk par savu vārdu nevarēšu pateikt. Zinu arī citus Jurus, kas ir juristi, advokāti un visādi citādi inteliģenti cilvēki. Vai tas ir tas saistošais un vienojošais? Es domāju, ka ne. Šeit, manuprāt, nekāda likumsakarība nav saskatāma,» tā tiesībsargs Juris Jansons.

Aktiera Jura Jopes uzvārds izkonkurē vārdu

«Godīgi sakot, man nav informācijas, kādēļ vecāki ir ielikuši tieši šādu vārdu. Es zinu tikai to, ka sākotnēji gribējuši saukt par Oskaru. Pazīstu arī citus Jurus - Juri Hiršu, Juri Vizbuli, Juri Vaivodu. Grūti pateikt, kas Juriem tik raksturīgs. Juris Jope - gan vārds, gan uzvārds sākas ar burtu j. Manuprāt, Juris ir ļoti latvisks vārds, bet vai īpašs, grūti pateikt. Man ir pārāk specifisks uzvārds, lai pievērstu uzmanību vārdam. Kad studēju Kultūras akadēmijā, mani vairāk sauca par Jopi nekā par Juri. Uzvārds izkonkurē vārdu. Man nekad dzīvē nav bijusi vēlme mainīt vārdu. Varbūt vienīgi, kad gāju skolā. Atceros dzejnieka Ojāra Vācieša dzejoli: «Še svece, Juri! Turi, Juri! Kļūsti par sveču turi.» Toreiz, lasot šo dzejoli, domāju, kāpēc man tieši tāds vārds ir? Nepatīkami, jo mazi bērni visu asi uztver. Bet tā tas bija tikai mazākajās klasītēs.

Uzvārds vienmēr ir dominējis. No racionālās puses skatoties, es nebrīnos, ka daudzi Juri ir mākslinieki. Juris Latvijā ir populārs vārds. Jāsaka, ka kopīga īpašība, kas piemīt Juriem, varbūt ir mērķtiecība. Nemaz neesmu lasījis Jura vārda nozīmi un raksturojumu. Zinu, ka Juris ir arī svētais vārds. Esmu cēlies no latviešu un lietuviešu ģimenes. Visiem maniem brālēniem un māsīcām pēc latviešu tradīcijām kristībās dod arī otru vārdu. Ņemot vērā, ka Juris ir svētais vārds, atceros, ka man otrais vārds nebija. Ja man ir dots svētais vārds, tad otru vārdu nedod,» aizdomājas dziedātājs Juris Jope.


«Dzelzs vilka» Kaukulis izliekas, ka ar svēto Juri nav nekāda sakara

«Jāsaka, neesmu prasījis vecākiem, kādēļ viņi tādu vārdu ir izvēlējušies. Tiešām nav ne jausmas. Esmu ļoti priecīgs, ka vecāki ir izvēlējušies tieši šādu vārdu. Daudzus Jurus pazīstu, kuri protams, ir forši. Ar Juri Kulakovu vien var lepoties visā pasaulē. Es arī lepojos ar Juri Kulakovu. Iniciāļus JK var sajaukt. Man reiz pat piedāvāja spēlēt Jura Kulakova vietā. Jo teica, ka Jurim taču tādi paši iniciāļi kā man. Neesmu daudz piedzīvojis tādas situācijas, bet domāju, ja uzvelkam brilles, tad abi varbūt arī mazliet esam līdzīgi.

Es nekad neesmu vēlējies pseidonīmu. Esmu, būšu un palikšu Juris. Nekad neesmu domājis par savu vārdu kā par kaut ko lielu. Tas ir Jura kods, ko katram Jurim izsniedz pie dzimšanas. Tiek izsniegts - veiksmes, talanta un prieka kods. Jura vārdu var saistīt arī ar jūru. Tur ir kaut kas liels un noslēpumains, ko nevar tik vienkārši atklāt. Ar svēto Juri gan man nav nekāda sakara. Es pat izliekos, ka viņa nav,» teic grupas «Dzelzs vilks» solists Juris Kaukulis.

Juris Kulakovs atklāj vārda varonīgo izcelsmi

«Vārds ir latviskots no angļu Džordža. Krieviem ir vārds Georgijs, kura atvasinājums ir Jurijs. Pamatvārds ir Svētais Georgs, kurš uzvarēja pūķi. Tātad ir kaut kāda varonības pieskaņa šim vārdam - Juris uzvarētājs. Juri, kurus pazīstu, ir tiešām visnotaļ spējīgi. Mans draugs un režisors Juris Rijnieks, aktieris Juris Bartkevičs, Dailes teātra muzikālais vadītājs Juris Vaivods, vēl viens mans draugs ir dzejnieks Juris Kronbergs, tad ir «Dzelzs vilka» Juris Kaukulis. Vēl viena smieklīga lieta, ko var pastāstīt, ka Nacionālajā teātrī Juri izdomāja atzīmēt Juru dienu. Kopā sanāca sešpadsmit Juri, starp tiem aktieri Juris Hiršs, Juris Rudzītis un Juris Lejaskalns. Šī ideja gan nav tālāk attīstīta, bet domāju, ka tā ir gana dzīva. Ja mēs atgriežamies pie tā pirmā aspekta, Juris uzvarētājs ir ļoti labsirdīgs, tādēļ ir atvērts un komunikabls. Bet, ja vajag, tad Juri var kļūt arī par varoņiem. «Pērkons» ir manis izveidota ļoti spēcīga kompānija, banda un ģimene, un uz skatuves man blakus ir Juris Sējāns, kas arī ir superpersonība.

Daudzās vadošās pozīcijās ir Juri. Tas ir kristīgais vārds, kas nāk no Svētā Georga. Ja nemaldos, arī pats augstākais Krievijas apbalvojums ir Svētā Georga krusts, kas dažkārt tiek saukts arī par Jura krustu. To bieži vien latvisko kā Svētā Jura krustu,» par sava vārda izcelsmi aizdomājas komponists un grupas «Pērkons» līderis Juris Kulakovs.

Juris Žagars nekad nav gribējis pseidonīmu

«Kopīgas rakstura īpašības Juriem neesmu ievērojis. Es tiešām nezinu! Kāpēc man tika dots šis vārds, būtu jāprasa mammai. Savs vārds man vienmēr ir paticis. Kāpēc, lai nepatiktu? Nekad neesmu gribējis pseidonīmu. Pazīstu diezgan daudzus Jurus. Bet neesmu skaitījis, cik to ir manā draugu lokā,» nosaka Dailes teātra direktors Juris Žagars.