Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Komercziņas

Laulību gredzeni: vēsture, mūsdienu tendences un ceļvedis to izvēlē

© Given.lv

Laulību gredzeni vienmēr ir bijuši ļoti īpaši juvelierizstrādājumi, kas simbolizē cilvēku laulības saites un uzticību. To vēsture ir sena un aizraujošiem faktiem pildīta, turklāt, tāpat kā, piemēram, kāzu kleitas un uzvalkus, arī gredzenus skar dažādas modes tendences. Par visu pēc kārtas – šajā rakstā!

Kāzu gredzeni - juvelierizstrādājumi, kas zināmi jau vairākus gadu tūkstošus

Senās Ēģiptes faraoni gredzenus izmantoja kā mūžības simbolus, jo tiem nav ne sākuma, ne gala. Interesanti, ka Senajā Ēģiptē valdīja uzskats, ka ceturtajā pirkstā jeb zeltnesī atrodas mīlestības vēna (vena amoris - no latīņu valodas), tādēļ līdz pat šodienai laulību gredzeni tiek nēsāti tieši uz šī pirksta. Vēstures līkloču gaitā senie grieķi un romieši gredzenus sāka izmantot kā lojalitātes zīmi, nereti uz gredzena attēlojot Erotu vai Kupidonu (mīlestības dievus) vai arī atslēgu motīvu, norādot uz to, ka sievietei nu pienākas kontrole pār mājsaimniecību. 3. un 4. gadsimtā iecienīti kļuva gredzeni, kuros attēlotas divas saistītas rokas, simbolizējot draudzību un laulības saites.

Izplatīts gredzenu materiāls bija dzelzs un varš, bet jau 2. gadsimtā galvenokārt to izgatavošanā izmantoja zeltu. Izmantoti tika arī tādi materiāli kā onikss, karneols, granāts vai ametists. Viduslaikos īpaši iecienīti kļuva dārgakmeņi (rubīni, safīri, dimanti), ar kuriem laulību gredzens tika krāšņi papildināts. Interesanti, ka dārgakmeņi, ar kuriem gredzeni un citi juvelierizstrādājumi tika papildināti, Eiropā lielākoties nonāca importa ceļā.

Aptuveni 17. gadsimtā populāri kļuva tā dēvētie Gimmel gredzeni, kas sastāv no divām vai trim savstarpēji savienojamiem gredzeniem. Katrs no pāra līdz kāzām nēsāja savu gredzena daļu, bet pēc kāzām tās nonāca līgavas rīcībā, veidojot vienu kopēju gredzenu. Līdz pat pagājušajam gadsimtam laulību gredzenus lielākoties nēsāja tikai sievietes. Izmaiņas lielā mērā ieviesa Otrais pasaules karš, kura laikā vīrieši gredzenus sāka izmantot, lai atcerētos mājās palikušās sievas.

Given.lv

Zelta laulību gredzeni: kādas ir to jaunākās tendences?

Kā jau noskaidrojām, laika griežos laulību gredzeni pieredzējuši dažādas izmaiņas. Protams, laulību gredzenu dizainu katrs pāris var izvēlēties pēc saviem ieskatiem, taču, ja ideju trūkst, ir vērts ieskatīties jaunākajās tendencēs. Šobrīd īpaši iecienīti ir šādi gredzenu varianti:

  • Matēti gredzeni - populāra opcija vīriešiem, taču šāds gredzens ir lieliska izvēle arī sievietēm. Akcentu matētiem gredzeniem var piešķirt atsevišķas pulētas daļas, piemēram, sānu malas vai uz ārējās gredzena virsmas esoša josla/joslas;
  • Vairāku materiālu gredzeni - īpašu eleganci izstaro gredzeni, kas izgatavoti no vairāku materiālu kombinācijas, piemēram, platīna - zelta laulību gredzeni. Iecienīti ir arī gredzeni no viena materiāla, bet dažādos toņos;
  • Zelta gredzeni ar nelieliem dimantiem - nemainīga klasika sieviešu kāzu gredzeniem ir modeļi no zelta, kas papildināti ar vairākiem nelieliem dimantiem, kas izkārtoti vienmērīgā līnijā;
  • Baltā zelta laulību gredzeni ar krāsainiem dārgakmeņiem - baltais zelts ir cēlmetāls, kas palīdz izcelties uz tā esošajiem dārgakmeņiem (dimantam, nefrītam, rubīnam, safīram, smaragdam, tirkīzam, un daudziem citiem).

Ņemot vērā augošo tendenci rūpēties par apkārtējo vidi un veikt ētiskas izvēles, arvien populārāki kļūst gredzeni un arī citas rotaslietas, kas iegūtas ētiskā ceļā. Viens no piemēriem ir laboratorijās audzētie jeb sintētiskie dimanti, cits - gredzeni, kuriem norādīta gredzena materiāla izcelsme, ieguves vieta un cita informācija.

Svaigas un inovatīvas vēsmas laulību gredzenu lauciņā ienesušas arī modernās tehnoloģijas. Laulātajam pārim iespējams izvēlēties viedos gredzenus (Smart rings) ar dažādām vairāk un mazāk noderīgām funkcijām. Viena no interesantākajām - iespēja sajust otra gredzena nēsātāja sirdspukstus. Tiesa, klasiskie laulību gredzeni joprojām ir krietni iecienītāka izvēle.

Unsplash.com / Lauren Richmond

Given - juvelierizstrādājumu veikals, kur iegādāties laulību gredzenus (un ne tikai)

Kad saprasts virziens, kurā meklēt laulību gredzenus, laiks doties uz veikalu un iepazīties ar tiem klātienē. Given juvelierizstrādājumu veikals šādam mērķim ir pareizā izvēle. Vairāk nekā 40 veikalos visā Latvijā tevi sagaidīs plašs preču klāsts (galvenokārt - laulības gredzeni 585 provē, kas ir visizplatītākā zelta gredzenu prove), draudzīgas cenas un zinoši profesionāļi, kuri palīdzēs atrast labāko risinājumu ikviena pāra vēlmēm un vajadzībām.

Papildu iespējas piedāvā Goldwork juvelieru serviss un gravēšanas pakalpojumi. Noteikti jāpiemin arī Given juvelierizstrādājumu internetveikals - tajā pie ikviena gredzena un citām rotaslietām atradīsi detalizētus aprakstus un fotogrāfijas, turklāt, izmantojot meklēšanas filtrus, ātri un ērti varēsi atlasīt gredzenu modeļus pēc dažādiem parametriem.

Ja arī tev un tavai otrajai pusītei aktuāls ir jautājums par to, kur pirkt laulību gredzenus, Given juvelierizstrādājumu veikali neliks vilties. Šeit pieejami skaisti juvelierizstrādājumi, pieejamas cenas un patīkamas atlaides. Ielūkojies Given piedāvājumā jau tagad!

APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA