Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Politika

"KPV LV" atbalstīs Bordāna valdību ar Strīķi iekšlietu ministra amatā; Pabrika valdībā neietu

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Partija "KPV LV" ir gatava atbalstīt Jāņa Bordāna (JKP) veidotu valdību, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni žurnālistiem norādīja "KPV LV" politiķis Aldis Gobzems, kurš arī pretendēja uz premjera krēslu.

"KPV LV" var droši paziņot, ka atbalstīs Bordāna veidotu valdību, kā arī politiķi Jutu Stīķi iekšlietu ministra amatam, ja šis jautājums nonāks līdz balsošanai, teica Gobzems.

Gobzems arī novēlēja izturību Bordānam.

Apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) izvirzītais premjera kandidāts Artis Pabriks "raksturo veco politiku", tāpēc "KPV LV" nekādos apstākļos neietu viņa vadītajā valdībā, žurnālistiem sacīja "KPV LV" līderis.

Vienlaikus Gobzems asi kritizēja Pabriku, kas arī izraisīja vārdu apmaiņu starp politiķiem. Gobzems akcentēja, ka "KPV LV" nāca politikā ar solījumu ieviest jaunās vēsmas, nevis turpināt iesākto. "Mūsu viedoklis ir tāds, ka AP vakar turpināja veco politiku, turklāt laužot solījumu par sarkanām līnijām," teica Gobzems, komentējot pirmo 13.Saeimas sēdi.

Gobzems klāstīja, ka Pabriks politikā ienāca kopā ar Andri Šķēli, tāpēc viņš raksturo veco politiku, kas saistīta ar jautājumiem, ar kuriem "KPV LV" vēlējusies cīnīties - OIK, azartspēles un ātrie kredīti. Ja prezidents būtu nominējis Pabriku, tad "KPV LV" nekādos apstākļos neietu viņa vadītajā valdībā, akcentēja Gobzems.

Par darbu vienā koalīcijā ar AP Gobzems vairs nebija tik kategorisks, norādot, ka Bordānam jāveido valdība, tātad jārisina jautājums arī par koalīciju.

"Es nedomāju, ka varu īsā formātā atbildēt uz visiem nepamatotiem apmelojumiem manā vai partiju apvienības virzienā," sacīja Pabriks. Viņš pauda cerību, ka Bordāns ņems vērā šo situāciju. Tomēr pēc Pabrika domām, ir grūti runāt par "ideālo saskaņu sarunās, ja pirmajās minūtēs iespējamie koalīcijas partneri tevi apmelo".

Vienlaikus Pabriks akcentēja, ka AP ir pragmatisks politiskais spēks un nepamatotiem apmelojumiem valsts interešu labā var pārkāpt pāri.

Kā ziņots, Valsts prezidents valdības veidošanu nolēmis uzticēt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjera amata kandidātam Bordānam. Vējonis Bordānu aicināja divu nedēļu laikā izveidot valdības aprises un jaunajai valdībai nodrošināt vairākuma atbalstu. Ja līdz tam netiks panākta vienošanās, Valsts prezidents aicinās citu premjera kandidātu veidot valdību.

Prezidents sagaida, ka ar viņu tiks saskaņoti iespējamie ārlietu un aizsardzības ministru kandidāti.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Bordāns ir vienīgais, kurš līdz šim ir piedāvājis konkrētu koalīcijas modeli ar ministru amatu sadalījumu tajā, koalīcijā neiesaistot Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Saskaņu". JKP pirmajā piedāvājumā sev vēlējās premjera posteni, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēslus.

Saskaņā ar minēto piedāvājumu apvienībai "Attīstībai/Par!" (AP) tiktu trīs ministrijas - Finanšu ministrija, Labklājības ministrija un Veselības ministrija -, kā arī Saeimas spīkera krēsls. Par parlamenta priekšsēdētāju gan jau ir kļuvusi "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāve Ināra Mūrniece.

Atbilstoši JKP pirms pāris nedēļām izteiktajam piedāvājumam trīs ministrijas pienāktos arī VL-TB/LNNK, kura saglabātu kultūras ministra amatu, kā arī tiktu pie Izglītības un zinātnes ministrijas un Zemkopības ministrijas vadības grožiem. Partijai "KPV LV" JKP bija iecerējusi atvēlēt ekonomikas ministra un satiksmes ministra krēslus, bet "Jaunajai Vienotībai" (JV) - tieslietu ministra un aizsardzības ministra posteņus. Ārlietu ministra amatā JKP gribēja redzēt "neitrālu profesionāli" - bezpartejisku diplomātu, par ko vienotos un virzītu visas koalīcijas partijas kopā.

JKP Saeimas vēlēšanās ieguva trešo lielāko atbalstu un 16 deputātu vietas jaunajā parlamentā.

Politiķi pagaidām nav vienojušies par topošo valdību un pat koalīcijas sastāvu. Valdības veidošanas sarunās ir iesaistīti seši politiskie spēki - JKP, "KPV LV", AP, nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, ZZS, kā arī "Jaunā Vienotība" (JV).

Valdības veidošanas sarunās iniciatīvu bija uzņēmušies trīs politiskie spēki, kuri iepriekš parlamentā nebija pārstāvēti - "KPV LV", JKP un AP. Katrs no šiem politiskajiem spēkiem piedāvāja arī savu premjera amata kandidātu: "KPV LV" kandidāts ir Gobzems, JKP - Bordāns, bet AP - Artis Pabriks.

Pagaidām gan sarunās nebija iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas.

Tāpat vēstīts, ka 13.Saeimā darbosies septiņas frakcijas. Vislielākā frakcija - 23 deputāti - ir "Saskaņai", JKP un "KPV LV" pārstāvēs pa 16 deputātiem, AP un VL-TB/LNNK - pa 13, ZZS - 11, bet JV - astoņi.