Ukrainu interesē Latvijas pieredze vairākās jomās

© f64

Ukraina izrādījusi interesi par Latvijas pieredzes pārņemšanu e-pārvaldes izveidē un implementācijā, kā arī Eiropas pašvaldību modeļa ieviešanā, atzina Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Viņš norādīja, ka Latvija ir gatava sniegt atbalstu Ukrainai, daloties reformu pieredzē un ekspertīzē vairākās ekspertīžu jomās, tostarp reģionālo un drošības reformu ieviešanā, cīņā pret korupciju, ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, kā arī veterināro standartu un pārtikas aprites pielāgošanā Eiropas Savienības (ES) standartiem. Tāpat Latvija ir gatava dalīties ar reformu pieredzi sociālā dialoga veicināšanā un uzturēšanā ar partneriem, kā arī Asociācijas līguma parakstīšanas ar ES ieguvumu skaidrošanu Ukrainas sabiedrībai.

Līdz šim no Ukrainas Reģionālās attīstības, būvniecības un dzīvokļu un komunālās saimniecības ministrijas ir saņemti priekšlikumi Latvijai sniegt pieredzi e-pārvaldes izveidē un implementācijā. Savukārt no Čerņigivas apgabala domes ir saņemts aicinājums sniegt palīdzību Eiropas pašvaldību modeļa ieviešanā, kas palīdzētu izveidot kvalitatīvu teritoriālo modeli, attīstīt reģionus un valsti kopumā, tādēļ šobrīd notiek konsultācijas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par palīdzību Ukrainai reģionālās reformas un e-pārvaldes jomās.

Kā skaidroja Eihenbaums, Latvija ir sniegusi palīdzību Ukrainai, nodrošinot desmit personu ārstniecību Latvijā Ukrainas nemieros cietušajiem. Līdz šim sešas personas ir saņēmušas ārstēšanu Latvijā. Tāpat Latvija ir nosūtījusi Ukrainai divas humanitārās palīdzības kravas, apgūstot visu valdības piešķirto finansējumu 30 000 eiro apmērā, kā arī ir gatava vajadzības gadījumā sniegt papildus humanitāro palīdzību Ukrainai.

Tāpat Latvija sniedz ieguldījumu arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) speciālās novērošanas misijas darbībā, un šobrīd misijā piedalās pieci Latvijas eksperti, kas ir nosūtīti uz Kijevu, Harkivas, Luhanskas, Doņeckas, kā arī Ļvivas apgabalu.

Svarīgākais