Īrijā streiko sabiedriskajā sektorā strādājošie

Liela daļa Īrijas sabiedriskajā sektorā strādājošo šodien rīko 24 stundu streiku, tādējādi protestējot pret valdības plāniem samazināt atalgojumu un samazināt valsts lielo budžeta deficītu.

Lai saglabātu budžeta deficītu 12% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) robežās, kas tāpat jau ievērojami pārsniedz Eiropas Savienības (ES) noteiktos budžeta deficīta ierobežojumus, Īrijas valdība uzstāj uz četru miljardu eiro (2,8 miljardu latu) samazinājumu 2010.gada budžetā, kas tiks apstiprināts 9.decembrī.

Valdība plāno samazināt izdevumus visās jomās, paredzot 1,3 miljardu eiro (913,6 miljonu latu) ietaupījumu no sabiedriskajā sektorā strādājošo algām.

Eiropas Komisija Dublinai jau piešķīrusi vēl vienu papildus gadu, lai Īrijas budžeta deficīts 2014.gadā tiktu samazināts līdz 3% no IKP. Īrijas valdība tomēr paziņojusi, ka pirms tālāko gadu plānošanas tai vispirms jākoncentrējas uz 2010.gada budžetu.

Īrijas arodbiedrības vēlas, lai valdība īstenotu pakāpenisku fiskālo reformu, kas ilgtu līdz 2017.gadam, nosakot augstākus nodokļus turīgajiem iedzīvotājiem, nevis samazinot valsts izdevumus.

Streiku pusnaktī pirmie sāka ugunsdzēsēji, taču plānots, ka tiem pievienosies aptuveni 250 000 skolotāju, cietuma uzraugu, valsts ierēdņu un citi sabiedriskajā sektorā strādājošie.

Paredzams, ka streika laikā tiks slēgts vairums valsts iestāžu, bet palīdzības dienestu darbinieki strādās maiņās, lai nodrošinātu pamata pakalpojumus.

Tomēr arodbiedrības jau atsaukušas protesta akcijas vairākos reģionos, lai tur palīdzētu cīņā ar plūdiem.

Īrijas valdība pavēstījusi, ka veiks pārrunas ar arodbiedrībām, taču ir apņēmusies īstenot valsts izdevumu samazināšanu.

Svarīgākais