Japāna un Ziemeļkoreja vienojas turpināt dialogu

© Scanpix

Piektdien noslēdzās augsta ranga Japānas un Ziemeļkorejas diplomātu sarunas, un, kā liecina medijos izskanējusī informācija, panākta vienošanās turpināt abu valstu dialogu.

Kā atklāja Japānas pārstāvis sarunās Sinsuke Sigijama, puses vienojušās turpināt dialogu, lai "dziļāk apspriestu" jautājumu par Ziemeļkorejas savulaik veikto Japānas pilsoņu nolaupīšanu.

Divu dienu ilgā tikšanās aizvadīta Mongolijas galvaspilsētā. Nākamo sarunu kārtu nolemts rīkot, cik drīz vien iespējams, vēsta "Jiji Press".

"Lai gan konsultācijas pašas par sevi nav vieglas, abas puses patiesi apmainījās ar uzskatiem," piebilda Sigijama.

"Sanāksmes gaisotne nebija rūgta. Tā bija tieša, nopietna un ļoti bagātīga savā saturā. Mēs padziļināti apspriedām plašu jautājumu loku," piebilda Japānas valdības pārstāvis.

Viņa sarunas ar Ziemeļkorejas pārstāvi Sonu Ilho bija pirmās augsta līmeņa sarunas abu valstu starpā pēdējo četru gadu laikā.

Abām valstīm, kurām domstarpības nav izdevies nogludināt jau desmitiem gadu, nekad nav bijušas oficiālas diplomātiskas attiecības.

Phenjana nosoda Japānu kā imperiālistisku agresoru, regulāri atgādinot par tās koloniālo režīmu Korejas pussalā no 1910. līdz 1945.gadam. Phenjana arī asi kritizē Tokiju par militāro sadarbību ar Vašingtonu, kā arī par tās izturēšanos pret etniskajiem korejiešiem Japānā.

Abas valstis joprojām nav atrisinājušas arī strīdu par Ziemeļkorejas veikto Japānas pilsoņu nolaupīšanu pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, lai apmācītu spiegus.

2002.gadā Phenjana atzina, ka tās aģenti pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados nolaupīja japāņus, lai palīdzētu apmācīt spiegus, tostarp iemācīt tiem japāņu valodu un kultūru.

Pieciem nolaupītajiem japāņiem un to ģimenes locekļiem Phenjana atļāva atgriezties dzimtenē, apgalvojot, ka pārējie nolaupītie Japānas pilsoņi jau ir miruši. Daudzi japāņi gan uzskata, ka daļa no viņiem vēl ir dzīvi.