Pētījums: sievietes ASV dzīvo īsāku mūžu nekā Eiropā un citos attīstītajos reģionos

© Pixabay

Saskaņā ar Sadraudzības fonda bezpeļņas pētniecības grupas apkopojumu, tiek sagaidīts, ka sievietes ASV nodzīvos īsāku mūžu nekā sievietes cītās attīstītajās valstīs, vēsta thehill.com.

Pētnieki izmantoja Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) provizoriskos datus, lai aprēķinātu paredzamo dzīves ilgumu ASV sievietēm pēc dzimšanas 2022. gadā. Datu analīze deva skaitli 80 un tika secināts, ka tas ir zemākais sieviešu paredzamais dzīves ilgums, salīdzinot ar citām valstīm, ar līdzīgi augstiem ienākumiem, piemēram, Eiropā, Āzijā un Okeānijā.

Amerikāņu sieviešu paredzamais dzīves ilgums ir par diviem gadiem īsāks nekā valstī ar nākamo zemāko sieviešu paredzamo mūža ilgumu — Apvienotajā Karalistē — un par septiņiem gadiem īsāks nekā Korejā un Japānā, kur sievietēm ir augstākais paredzamais mūža ilgums pasaulē.

Augstu paredzamo mūža ilgumu var saistīt ar vairākiem faktoriem, tostarp augstu dzīves līmeni, veselīgu dzīvesveidu, kvalitatīvu izglītību un piekļuvi visaptverošiem veselības pakalpojumiem," skaidro pētnieki.

Sievietēm ASV ir arī viens no zemākajiem sniegumiem tādos rādītājos, kā regulāras piekļuves ārstiem vai citiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Tāpat sievietes ASV visbiežāk izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību un lielo izmaksu dēļ retāk veic nepieciešamos medicīniskos izmeklējumus. Tas viss kopā veicina paredzamā dzīves ilguma samazināšanos.

"ASV veselības aprūpes sistēma pieviļ sievietes tik daudzos veidos," sacīja Munira Gunja, Sadraudzības fonda vecākā pētniece un viena no ziņojuma galvenajām autorēm. "Mēs zinām, ka veselības aprūpes sistēmas citās valstīs patiešām spēj aizsargāt sievietes, un ASV varētu darīt to pašu."

Svarīgākais