Kremlis ASV lēmumu nosauc par atklāta kara deklarāciju un sola militāra rakstura atbildi

© Pixabay.com

Kremlis ir dusmu pārņemts par ASV lēmumu izvietot tālas darbības ieročus Vācijā no 2026.gada. Militārie "eksperti" paziņoja, ka tas vērtējams kā atklāta kara deklarācija un krievu atbilde būs militāra rakstura.

Starp ASV Vācijā izvietotājiem ieročiem būs spārnotās raķetes "Tomahawk" ar darbības rādiusu līdz 2500 kilometriem, ar kurām būtu iespējams dot triecienus dziļi Krievijā, kā arī pretgaisa aizsardzības raķetes SM-6 un jaunizstrādāti hiperskaņas ieroči. Krievijas amatpersonas asi kritizēja šo vienošanos, apsūdzot Vāciju un ASV saspīlējuma palielināšanā un virzībā uz bruņošanās sacensību. Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs par to izteicās kā par "ķēdes posmu [NATO un ASV] eskalācijas kursā" pret Krieviju. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apgalvoja, ka Krievija un NATO "ir ceļā uz Auksto karu". Rjabkovs arī izteica stingru brīdinājumu Berlīnei, uzstājot, ka Maskava militāri reaģēs uz lēmumu, kura mērķis, pēc viņa teiktā, ir pasliktināt Krievijas drošību un tas nevar palikt bez atbildes.

Laikraksts "The Guardian" vēsta, ka, atbildot uz Kremļa pārmetumiem, ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans ir norādījis, ka "tas, ko mēs izvietojam Vācijā, ir aizsardzības spējas - tāpat kā daudzas citas aizsardzības spējas, ko esam izvietojuši visā aliansē gadu desmitiem".

Tikmēr radījumā "60 minūtes" reakcionārais "militārais eksperts" Igors Korotčenko klāstīja, ka par atbildi Krievijai ir jāizvieto savi kodolieroči Krievijas Ziemeļos un Dienvidos, kā arī Kaļiņingradā. Viņš uzsvēra, ka iespējamā Krievijas kodoltrieciena mērķim jābūt tieši ASV.

Lai gan amerikāņi norādīja, ka Vācijā izvietotie ieroči nebūs aprīkoti ar kodolgalviņām, Kremļa propagandisti ar skandalozo Vladimiru Solovjovu priekšgalā steidz paziņot, ka tie, protams, būšot kodolieroči. Līdz ar to Krievijas sabiedrībā tiek sētas bailes, uzkurinot sajūtu, ka karš Ukrainā ir karš par Krievijas tiesībām uz eksistenci.

Līdztekus Solovjovs klāstīja, ka šādu ieroču neizvietošana Vācijā savulaik esot bijis amerikāņu solījums krieviem, lai tie atļautu Vācijas apvienošanu. Tā kā šis solījums tagad esot pārkāpts, Krievijai esot visas tiesības pārtraukt atzīt Vācijas Federatīvo Republiku kā neatkarīgu valsti. Jāteic, ka šāds paziņojums savā bezjēdzīgumā nešķiet nedz draudīgs, nedz nopietns. Tas, ja Krievija izlemtu neatzīt Vāciju, kas gan ir tikai Solovjova "idiota sapnis", praksē nekas nemainītos, un vislielākās praktiskās grūtības tas sagādātu pašai Krievijai.

Korotčenko kā vēl vienu būtisku atbildes instrumentu līdztekus kodolieroču izvietošanai minēja visas Ukrainas elektroapgādes infrastruktūras iznīcināšanu, kas esot nākamo triju līdz piecu mēnešu svarīgākais uzdevums.