Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunākā informācija un viedokļi par notikumiem Ukrainā [papildināts 20:04]

© SCANPIX

TEKSTA TIEŠRAIDE: īsi un kodolīgi par notikumiem Ukrainā

20:04: Krievija otrdien paziņojusi, ka drīzumā evakuēs no Ukrainas savu diplomātisko personālu, lai "pasargātu viņu dzīvības".

18:30. Pēc Vācijas kanclera Olafa Šolca paziņojuma par gāzesvada "Nord Stream 2" sertifikācijas procesa apturēšanu Krievijas Federācijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs brīdina, ka Eiropai par gāzi drīz būs jāmaksā 2000 eiro par 1000 kubikmetriem.

18:26. Bažījoties par iespējamo bēgļu pieplūdumu, Budapešta nosūtīs karavīrus uz robežu ar Ukrainu, otrdien paziņojis Ungārijas aizsardzības ministrs Tibors Benko.

18:23. Pamatojoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putinu lūgumu, Krievijas parlamenta augšpalāta otrdien pilnvarojusi viņu izmantot bruņotos spēkus aiz valsts robežām. Vairāk šeit

16:30. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nesaskata palielinātu kara risku, neskatoties uz Maskavas lēmumu atzīt tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību.

16:19. Krievija pagaidām neplāno sūtīt karaspēku uz Austrumukrainu, bet darīs to draudu gadījumā, otrdien paziņojis Krievijas ārlietu ministra vietnieks Andrejs Rudenko.

16:15. Rietumvalstu pret Krieviju vērstās sankcijas diez vai būs efektīvas, tomēr ilgtermiņā Krievija varētu nebūt spējīga uzturēt savus pūliņus konfrontācijā ar Rietumiem, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda bijušais Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris, atvaļināts pulkvedis Igors Rajevs.

15:42. Lielbritānija nolēmusi noteikt sankcijas piecām Krievijas bankām un trim miljardieriem, otrdien paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. Vairāk šeit.

15:25.Viļņas mērs Remiģijs Šimašus otrdien paziņoja, ka dodas uz Kijevu, lai paustu atbalstu Ukrainas galvaspilsētai laikā, kad pieaug militārais saspīlējums reģionā.

15:15. Pieaugot bažām par visaptverošu Krievijas iebrukumu, ANO pārvietos daļu savu darbinieku Ukrainā un to ģimenes locekļus, otrdien paziņojusi organizācija.

15:14. "Detalizētāk par sankcijām pret Krieviju plānots lemt šodien ārkārtas ES Ārlietu padomē. Plānots apstiprināt sankcijas, kas vēršanas gan pret individuālām personām, gan arī pret nozarēm un tirgus dalībniekiem, kas finansē un citādi atbalsta šī nelikumīgā lēmuma īstenošanu," sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

15:01. Lietuvas iekšlietu ministre aicina ES valstu kolēģus sarīkot tikšanos Ukrainā. "Krievijas agresīvo darbību dēļ drošības situācija Ukrainā krasi pasliktinājusies, tādēļ aicinu ministrus apliecināt solidaritāti ar Ukrainu visiem iespējamajiem līdzekļiem - sniegt politisko atbalstu, humāno palīdzību, nodrošināt patvērumu tiem, kuriem var nākties pamest valsti. Mums būtu jāgatavojas arī ātri pieņemt ES sankcijas pret Krieviju," viņa uzsvērusi, piebilstot, ka ministri varētu doties solidaritātes vizītēs uz Ukrainu un varbūt sarīkot tur ES valstu iekšlietu ministru apspriedi. Vairāk šeit.

14:30. Čehijas premjerministrs runā parlamentā vēlreiz nosodīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu atzīt tā dēvētās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" par "neatkarīgām" valstīm. Fiala to nodēvēja par agresiju pret suverēnu valsti, proti, Ukrainu. Vairāk šeit.

14:26. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien paziņoja, ka izskatīs jautājumu par diplomātisko attiecību saraušanu ar Krieviju. Vairāk šeit.

14:25. Igaunijas prezidents Alars Kariss noraida iespēju, ka Krievijas uzbrukuma nākamais mērķis būtu Baltijas valstis, jo uz to atbildētu visa NATO alianse. Vairāk šeit.

13.52. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā naktī nogalināja Minskas vienošanos, šādu nostāju pauda Eiropas Tautas partijas frakcijas vadītājs Manfrēds Vēbers, kurš patlaban atrodas Viļņā, lai paustu solidaritāti Ukrainai un prasītu stingru Eiropas Savienības atbildes reakciju Maskavai. Vairāk lasiet šeit.

13.45. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nosoda Krievijas lēmumu atzīt Austrumukrainas separātisko veidojumus, šo Kremļa soli dēvējot par nepieņemamu. Erdoganam ir draudzīgas attiecības gan ar Krieviju, gan Ukrainu, un viņš centies sarīkot trīspusēju samitu, lai mazinātu spriedzi.

13.40. Spēcīgas sankcijas ir pēdējā iespēja apturēt atklātu karu Ukrainā, uzskata Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (JV). Deputāte atzīst, ka meli, ko var varēja dzirdēt Krievijas prezidenta Vladimira Putina runā, atsaukuši atmiņā padomju vēstures grāmatas, kuras bija pilnas ar absurdiem un sagrozītiem faktiem. "Citkārt par to varētu pat pasmīnēt, bet ne šoreiz, kad Kremlis sāk atklātu militāru agresiju Ukrainas suverēnajā teritorijā. Tam jāstājas pretī ar ļoti spēcīgām Rietumu sankcijām, jo vienīgais, ko Kremlis saprot, ir spēka pozīcijas," pauda Vaidere.

13.31. Krievijas lēmums atzīt Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalos pasludināto tā dēvēto tautas republiku neatkarību būtiski palielinās neskaidrības par Eiropas Savienības (ES) ekonomikas attīstību, otrdien paziņoja ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

13.20. Lielbritānijas sankcijas būs vērstas pret "ekonomiskajām interesēm, kas atbalsta Krievijas kara mašīnu", pauž Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. "Tās sitīs pa Krieviju ļoti smagi, un ir daudz kas vairāk, ko mēs darīsim iebrukuma gadījumā."

13.00. Kazahstānas ārlietu ministrs Muhtars Tleuberdi otrdien apliecināja, ka nosūtīt Kolektīvās drošības līguma organizācijas (ODKB) spēkus uz Austrumukrainas separātiskajiem veidojumiem nav iespējams.

12.56. Krievijas Valsts dome otrdien vienbalsīgi uzreiz visos trijos lasījumos ratificējusi līgumus par sadarbību ar Donbasa pašpasludinātajām republikām.

12.50. Krievija ir rēķinājusies ar citu valstu nosodījumu un sankcijām, raidījumā "Rīta panorāma" pauda Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars. Viņš prognozēja, ka Krievijas princips "skaldi un valdi" attiecībās ar Rietumiem turpināsies, būs mēģinājums meklēt vājās vietas rietumvalstu vienotībā un šķelt sabiedrības.

12.44. Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmums atzīt Donbasa separātisko veidojumu neatkarību ir pretrunā ar Minskas vienošanos, apliecina Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas īpašais pārstāvis Ukrainā. "Krievijai tāpat kā visām EDSO dalībvalstīm ir pienākums cienīt citu valstu, arī Ukrainas, suverenitāti un teritoriālo integritāti."

12.22. Latvijas Ārlietu ministrija izsaukusi uz tikšanos Krievijas vēstniecības pagaidu pilnvaroto lietvedi, kuram no Latvijas puses izteikts kategorisks nosodījums par Krievijas agresiju pret Ukrainu, "kas balstīta safabricētos ieganstos un izplatītā klaji nepatiesā informācijā".

11.53. Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" nolēmusi līdz 2022.gada februāra beigām apturēt nakts lidojumus uz un no Ukrainas. Kompānijā norāda, ka lidsabiedrība atcēlusi piecus nakts reisus starp Kijevu un Rīgu, kā arī divus reisus starp Odesu un Rīgu.

11.44. Eiropas Savienības ārlietu ministri otrdien noteiks sankcijas Krievijai par Austrumukrainas separātisko veidojumu atzīšanu un tālāku karaspēka izvietošanu kaimiņvalsts teritorijā, pavēstīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels. Par sankciju piemērošanu vairāk lasiet šeit.

11.20. Krievija ar rīkojumu izvietot karaspēku Austrumukrainā ir atmaskojusi savus patiesos nodomus, pirmdien ANO Drošības padomes sēdē sacīja Vācijas vēstniece Antje Lēndertse. "Krievija atkārtoti uzstājusi, ka tā nav šī konflikta puse. Šodien tā sevi ir atmaskojusi un apliecina, ka tā vienmēr tāda ir bijusi," padomei sacīja vācu diplomāte.

11.05. Krievijas Valsts domes NVS lietu komitejas vadītājs Leonīds Kalašņikovs noliedzis, ka Krievija atzīs Donbasa "republikas" Doņeckas un Luhanskas apgabalu robežās. Vairāk lasiet šeit.

10:42. ASV pirmdien paziņoja, ka nosūta visus savus diplomātus Ukrainā uz Poliju, un pamatoja šo soli ar drošības apsvērumiem. "Drošības apsvērumu dēļ Valsts departamenta personāls, kas pašlaik atrodas Ļvovā, pavadīs nakti Polijā," paziņoja valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

10.29. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nav atcēlis ceturtdien plānoto tikšanos ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, telekanālam CNN pirmdienas vakarā apliecināja divas ASV Valsts departamenta amatpersonas, tiesa gan, augstākajām amatpersonām par to bijušas diskusijas visas dienas garumā. "Pat vissarežģītākajos laikos mēs sakām - mēs esam gatavi sarunām," skaidroja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

10.22. Ar lēmumu par Luhanskas un Doņeckas pašpasludināto republiku atzīšanu Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir atkārtojis Krimas scenāriju, bet atšķirībā no 2014.gada šoreiz pasaule tam ir daudz gatavāka, norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete. Vairāk lasiet šeit.

10.00. Francija pirmdien nosodīja kā "paranoisku" Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzrunu tautai, kurā viņš bija paziņojis par Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludināto republiku atzīšanu Ukrainas austrumos, un apsūdzēja viņu solījumu laušanā, kurus Putins devis Francijas prezidentam Emanuelam Makronam.

09.30. Šonakt tika sasaukta ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksme par Krievijas lēmumu atzīt okupēto Austrumukrainas teritoriju "neatkarību". Pēc Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" paustā, sanāksme noslēgusies bez rezultāta, kas neesot pārsteidzoši, jo Krievijai ir veto tiesības par jebkuru lēmumu ANO Drošības padomē. Ministrs cer, ka pirmā sankciju pakete pret Krieviju būs gatava šīs nedēļas laikā. Lasiet šeit.

08.55. Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kislicja pirmdien ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksmē aicināja Krieviju atsaukt lēmumu par tā saukto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" "neatkarības" atzīšanu. "Mēs pieprasām Krievijai atcelt lēmumu par atzīšanu un atgriezties pie sarunu galda." Vairāk par ANO padomē sacīto lasiet šeit.

08.30. ASV otrdien paziņos par jaunu sankciju noteikšanu pret Krieviju pēc sākotnēji piesardzīgas reakcijas uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumiem par Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludināto republiku atzīšanu Ukrainas austrumos un par Krievijas karaspēka ievešanu to teritorijā.

08.24. Baltijas valstis ir nosodījušas Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu atzīt tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" "neatkarību" un pieprasījušas noteikt sankcijas pret Krieviju. Vairāk šeit.

08.11. ANO mītnē Ņujorkā pirmdienas vakarā sākās Drošības padomes ārkārtas sanāksme par Ukrainas krīzes padziļināšanos pēc tam, kad Krievija atzina tā saukto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" "neatkarību" un nolēma nosūtīt savu karaspēku uz šīm teritorijām.

08:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien aicināja Rietumus sniegt "skaidru atbalstu" Ukrainai pēc tam, kad Krievija pirmdien atzina tā sauktās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" un nolēma oficiāli ievest karaspēku šajās teritorijās. Zelenskis savā uzrunā sacīja, ka Ukraina "nebaidās no nekā un neviena".Vairāk lasiet šeit.

07.30. Francijas prezidents Emanuels Makrons, Vācijas kanclers Olafs Šolcs un ASV prezidents Džo Baidens pirmdien nosodīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu atzīt tā dēvētās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" par "neatkarīgām" valstīm un solīja, ka šis solis "nepaliks bez atbildes". Vairāk šeit

00.19. Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien nosodīja Krievijas lēmumu atzīt okupēto Austrumukrainas teritoriju "neatkarību" un aicināja Eiropas Savienību (ES) vienoties par jaunām "mērķētām" sankcijām pret Krieviju. "Tas nepārprotami ir Krievijas starptautisko saistību vienpusējs pārkāpums un Ukrainas suverenitātes pārkāpums," piebilda Makrons.

00.01. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki uzturētu mieru tā sauktajās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikās" (DTR un LTR), kuru "neatkarību" Krievija atzinusi, ziņoja radiostacija "Eho Moskvi".

21. februāra notikumi Ukrainā šeit.