Ukraina pieprasa Krievijai atsaukt lēmumu par Donbasa "republiku" atzīšanu

© Reuters/Scanpix/Leta

Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kislicja pirmdien ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksmē aicināja Krieviju atsaukt lēmumu par tā saukto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" "neatkarības" atzīšanu.

"Mēs pieprasām Krievijai atcelt lēmumu par atzīšanu un atgriezties pie sarunu galda," pavēstīja Kislicja. "Mēs nosodām rīkojumu par papildu Krievijas okupācijas spēku izvietošanu Ukrainas teritorijās. Mēs pieprasām tūlītēju un pilnīgu pārbaudāmu okupācijas spēku izvešanu."

Viņš norādīja uz Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" atzīšanas līdzību ar Krievijas darbībām pēc 2008.gada kara ar Gruziju, kad Krievija atzina Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionu neatkarību, kas ļāva Maskavai tur izvietot tūkstošiem karavīru.

"Šodien Kremlis vārdu pēc vārda pārkopēja 2008.gada lēmumu par Gruziju," sacīja Kislicja. "Nekāda radošuma. Kopēšanas aparāts Kremlī strādā ļoti labi."

Kislicja uzstāja, ka viņa valsts robežas paliek "nemaināmas", neraugoties uz Krievijas darbībām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām.

Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās".

Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.

Svarīgākais