Jaunākā informācija par notikumiem Ukrainā [papildināts 23:41]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide par jaunākajiem notikumiem Ukrainā.

Plkst. 23:41. Krievijas prezidents Vladimirs Putins, atzīstot Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludinātās republikas Ukrainas austrumos, pārkāpis starptautiskās tiesības, pirmdien paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. Vairāk šeit

Plkst. 23.35. Saeimas Ārlietu komisija aicina starptautisko sabiedrību tūlītēji vērsties gan pret Krieviju, gan pret amatpersonām, kas tiešā vai pastarpinātā veidā ir veicinājušas lēmuma pieņemšanu par tā saukto Luhanskas un Doņeckas "tautas republiku" atzīšanu, aģentūrai LETA sacīja komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Plkst. 23:20. Šonat vēl gaidāma Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenskija uzruna tautai.

Plkst. 23:04. ASV pirmdien izsludinājušas sankcijas pret Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludinātajām republikām Ukrainas austrumos, par kuru atzīšanu paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Vairāk šeit.

Plkst. 22:24. Sakarā ar Krievijas Federācijas prettiesisko rīcību, atzīstot tā saucamās Doņeckas un Luhanskas “tautas republikas”, Ārlietu ministrija rīt izsaukusi Krievijas Federācijas Latvijā pilnvaroto lietvedi.

Plkst. 22:01. Latvijas Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētājas, Ministru prezidenta un ārlietu ministra paziņojums:

Krievijas Federācijas prezidenta pieņemtais lēmums atzīt valdības nekontrolēto Ukrainas Luhanskas un Doņeckas teritoriju neatkarību turpina jau 2014. gadā iesākto uzbrukumu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, prettiesiski mainot robežas Eiropā, teikts paziņojumā. Vairāk šeit.

Plkst. 22:00. Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētus par okupēto Austrumukrainas teritoriju "neatkarības" atzīšanu un savstarpējo palīdzību. Vairāk šeit

Plkst. 21:44. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka nepieciešams nekavējoties atzīt Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludinātās republikas Ukrainas austrumos. Vairāk šeit.

Plkst. 21:41. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien vakarā paziņoja, ka nolēmis parakstīt dekrētu par Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” neatkarības atzīšanu no Ukrainas, ziņo portāls "LSM.lv". Vairāk šeit.

Plkst. 21:05. Austrumukrainā pirmdien krituši divi Ukrainas armijas karavīri, paziņojusi Ukrainas policija. Vairāk šeit.

Plkst. 20.47. Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels aicinājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu neatzīt Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludinātās republikas Ukrainas austrumos. Vairāk šeit.

Plkst. 20.16. Krievijas prezidents telefonsarunā ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu paziņojis, ka tuvākajā laikā parakstīs dekrētu par okupēto Austrumukrainas teritoriju "neatkarības" atzīšanu, pavēstījis Kremlis. Vairāk šeit.

Plkst. 19:24. Austrumukrainā prokrieviskie kaujinieki nogalinājuši civiliedzīvotāju. Vairāk šeit.

Plkst. 18:38. Ukraina pieprasījusi steidzami sasaukt ANO Drošības padomes sēdi, lai apspriestu Krievijas iebrukuma draudus. Vairāk šeit.

Plkst. 17:52. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ceturtdien Ženēvā tiksies ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, pirmdien paziņojusi Maskava. Vairāk šeit.

Plkst. 17:30. Krievijas prezidents Putins Drošības padomes sēdē: "Esmu jūs uzklausījis. Lēmums tiks pieņemts šodien. Par to jums tiks paziņots."

Plkst. 17:24. Drošības situācijas dēļ Ukrainā esošie Lietuvas militārie instruktori pārdislocēti no Kijevas uz Ļvovu valsts rietumos, pirmdien paziņoja Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis. Vairāk šeit.

Plkst. 17:00. Francija pirmdien aicinājusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pieņemt lēmumu par iespējamo tikšanos ar ASV prezidentu Džo Baidenu samitā, ko ierosinājusi Parīze.

Plkst. 16:51. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba pirmdien paziņojis, ka Eiropas Savienība (ES) ir principā vienojusies nosūtīt uz Ukrainu militāros instruktorus. Vairāk šeit.

Plkst. 16:52. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien sasaucis Drošības padomes sēdi, lai izskatītu lūgumu atzīt Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludinātās republikas Ukrainas austrumos. Vairāk šeit.

Plkst. 16:02. Reuters: Kremļa kontrolētie mediji, atsaucoties uz avotiem armijā, pirmdien izplatījuši apgalvojumus, ka Rostovas apgabalā nogalināti pieci ukraiņu "diversanti", taču Kijeva to šos apgalvojumus noraidījusi, norādot, ka tās ir "viltus ziņas", kas tiek izplatītas, lai radītu iemeslu iebrukumam Ukrainā. Vairāk šeit.

Plkst. 14:55. Pašpasludinātās Doņeckas republikas kaujinieku līderis Deniss Pušiļins aicinājis visus vīriešus ierasties kara komisariātos, lai cīnītos pret Ukrainas armijas karavīriem. Ukrainas valdība gan ir vairākkārt uzvērusi, ka neplāno uzbrukt Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem Doņeckā. Vairāk šeit.

Plkst. 14:50. Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21.februārī sasaucis Krievijas Drošības padomes sēdi. To žurnālistiem pastāstīja valsts vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Tiesa, netiek atklāts, par ko sēdē plānots spriest.

Plkst. 14:39. ASVprezidents Džo Baidens un Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir vienojušies par tikšanos "kaut kad pēc ceturtdienas", paziņojusi Francijas prezidentūra, "ar nosacījumu, ka Krievija neiebruks Ukrainā", vēsta The New York Times.

Plkst. 14:32. Patlaban Kremļa kontrolētie ziņu kanāli ļoti aktīvi gatavo Krievijas auditoriju karam, pirmdien "Twitter" norāda Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

"Stāsti par ukraiņu genocīdu pret krieviem, Ukrainas organizētiem sprādzieniem un apšaudēm, humanitāro krīzi Donbasā un Luhanskā. Farss, bet ļoti intensīvs," norāda Sārts. Vairāk šeit.

Plkst. 14:15. Lai gan Krievijas karaspēks vēl nav iegājis Ukrainā, faktiski uzbrukums Ukrainai jau ir sācies, tāpēc Eiropas Savienībai (ES) jāsāk apspriest sankciju noteikšanu Maskavai, pirmdien paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.Vairāk šeit

Plkst. 13:54. Ukrainas armija pirmdien noraidīja Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) apgalvojumus, ka no Ukrainas izšauts šāviņš trāpījis robežsardzes objektam Krievijas Rostovas apgabalā, Maskavas izplatīto informāciju nodēvējot par viltus ziņām.

Plkst. 12:42. Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis ziņo, ka, lai gan Krievijas karaspēks vēl nav iegājis Ukrainā, faktiski uzbrukums Ukrainai jau ir sācies, tāpēc Eiropas Savienībai jāsāk apspriest sankciju noteikšanu Maskavai.

Plkst. 12:23. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicina nekavējoties Eiropas Savienībai vērst sankcijas pret Krieviju, ziņo Ārlietu ministrija. "Krievija ir pelnījusi nosodījumu par tās agresīvo un destruktīvo rīcību, apzināti eskalējot situāciju reģionā un vēršoties pret Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti," pauž ministrs.

Plkst. 11:56. Vācijas nacionālā lidsabiedrība "Lufthansa" un Šveices nacionālā aviokompānija "Swiss Air" no pirmdienas pārtrauc reisus uz Kijevu, pieaugot bažām par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Plkst. 11:23. ASV brīdinājušas Apvienoto Nāciju organizāciju, ka to rīcībā ir informācija, ka Krievija ir izveidojusi sarakstus ar Ukrainas pilsoņiem, "kurus nogalinās vai nosūtīs uz nometnēm". Vairāk lasiet šeit.

Plkst. 11:06. ASV satelītu izpētes kompānija "Maxar" uzņemtie attēli liecina, ka Ukrainas robežas tuvumā izvietoti papildu Krievijas karavīri un militārais aprīkojums, vēsa Reuters.

Plkst. 10:59. Vismaz 20 valstis rekomendējušas saviem pilsoņiem steidzīgi pamest Ukrainu, vēsta newsreadonline. Šo valstu vidū ir ASV, Latvija, Lietuva, Kanāda, Beļģija, Grieķija, Lielbritānija utt.

Plkst. 10:42. Baltais nams sagatavojis pirmo sankciju paketi pret Krieviju, kas Krievijas iebrukuma gadījumā paredz aizliegt ASV finanšu iestādēm apkalpot lielo Krievijas banku darījumus, atsaucoties un anonīmiem avotiem, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Plkst. 10.20. Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena intervijā Vācijas televīzijas kanālam ARD paudusi, ka gadījumā, ja Krievija iebruks Ukrainā, tai vairs nebūs pieejami starptautiskie finanšu tirgi. Vairāk lūdzu lasiet šeit

Plkst. 9:53. Satelītattēli liecina, ka Ukrainas robežas tuvumā izvietoti papildu Krievijas karavīri un militārais aprīkojums, paziņojusi ASV satelītu izpētes kompānija "Maxar". Vairāk šeit.

Plkst. 9:30. Neviena NATO valsts nerunā par Krievijas ultimāta izpildi attiecībā uz ASV karavīru izvešanu no Baltijas valstīm, pirmdienas rītā Latvijas Radio pauda Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Komentējot Krievijas paziņojumu par vēmi, lai ASV izvestu savus karavīrus no Baltijas valstīm, Kalniņš sacīja, ka viņam pēdējā nedēļā ir bijušas vairākas sarunas ar bruņoto spēku komandieriem, bet aizsardzības ministrs ir ticies ar vadošajiem politiķiem no NATO valstīm. Vairāk šeit.

Plkst. 9:05. Ukrainas kontrolētās un prokrievisko kaujinieku pārvaldītās teritorijas robežas tuvumā valsts austrumos pēdējo četru dienu laikā apšaudītas 104 civiliedzīvotāju ēkas, paziņojis humānās misijas "Proļiska" vadītājs Jevgeņijs Kapļins.

Plkst. 0:12. Saskaņā ar ASV izlūkdienestu pausto, Krievijas komandieriem ir nosūtītas pavēles uzbrukt Ukrainai, ziņo CNN, atsaucoties uz divām ASV amatpersonām un vēl vienu avotu.

Svarīgākais