WWF: Kruīzu kuģi izgāž kanalizāciju Baltijas jūrā

© baltictravelnews

Vairāk nekā puse Baltijas jūrā kuģojošo kruīza kuģu savus kanalizācijas ūdeņus izgāž tieši jūrā, neskatoties uz pieeju pienācīgam kanalizācijas ūdeņu savākšanas servisam, trešdien paziņoja Pasaules dabas fonds (WWF).

Katru vasaru Baltijas jūrā kuģo simtiem kruīza kuģu, no kuriem daudzi turpina izgāzt savus kanalizācijas ūdeņus, neskatoties uz industrijas solījumu tā vairs nerīkoties.

"Nepastāv nekādi likumi, kas aizliegtu to darīt. Likumu nav," norādīja WWF jūras eksperte Vanesa Klecere.

Eiropas Kruīzu padome (ECC) pagājušā gada maijā solīja, ka kruīzu kuģi pārstās izgāzt savus kanalizācijas ūdeņus Baltijas jūrā, ja reģiona ostas pilsētas piedāvās adekvātu kanalizācijas ūdeņu savākšanas sistēmu bez papildus naudas iekasēšanas.

Šīm prasībām atbilst Helsinki un Stokholma, sacīja Klecere, piebilstot, ka Helsinkos šis jautājums vēl varētu būt nesakārtots.

"2010.gadā Stokholmu apmeklēja 240 kuģi, no kuriem tikai 115 izmantoja ostas piedāvātos pakalpojumus, un daļa no šiem kuģiem iztukšoja tikai nelielu daudzumu kanalizācijas ūdeņu," teikts WWF paziņojumā.

Savukārt Helsinku galvenās ostas dati liecina, ka tikai 66% kuģu izmantoja ostas bezmaksas kanalizācijas un atkritumu izgāšanas pakalpojumu.

Klecere minēja, ka kuģi, iespējams, bezmaksas pakalpojumus ostās neizmanto tādēļ, ka atkritumu izgāšana jūrā vienkārši ir ātrāka.

ECC vides jautājumu pārstāvis Roberts Ašdauns sacīja, ka visas padomē ietilpstošās kuģniecības ir solījušās kanalizācijas ūdeņus nogādāt krastā, ja ostā ir attiecīgs serviss.

"Drīzāk, ka kuģi, kas neizmanto šo iespēju, nav ECC biedri vai arī viņiem ir iespējas uzkrāt kanalizācijas ūdeņus līdz nākamās ostas sasniegšanai," sacīja Ašdauns.

Pēc WWF aprēķiniem, Baltijas jūrā vasarā kuģojušie aptuveni 350 kruīza kuģi jūrā ar saviem kanalizācijas ūdeņiem izgāzuši 18 tonnas fosfora un 74 tonnas slāpekļa savienojumu piesārņojuma.

"Tā ir maza daļa no Baltijas jūras kopējā piesārņojuma, bet tam var būt lokalizēts efekts, palielinot aļģu ziedēšanu, kā arī [kanalizācijas ūdeņi] var saturēt kaitīgas baktērijas," norāda Klecere.

Svarīgākais