No Irākas tiek izvesta pēdējā ASV kaujas brigāde

Gandrīz septiņus gadus pēc ASV vadītā iebrukuma sākuma pēdējā amerikāņu kaujas brigāde ir pametusi Irāku, trešdien ziņoja ASV mediji.

Televīzijas kanāls MSNBC pārraidīja videoierakstu, kurā redzams, kā aptuveni ap pusnakti pēc vietējā laika 2.kājnieku divīzijas 4.triecienbrigādes avangarda daļas šķērso Kuveitas robežu. MSNBC reportieris piebilda, ka tuvāko stundu laikā tām sekos pārējās brigādes vienības.

Par brigādes izvešanu ziņo arī citi mediji, kuru reportieri piekomandēti izvedamajām vienībām, tostarp televīzijas kanāls CNN, kā arī laikraksti "The Washington Post" un "The Los Angeles Times".

CNN vēsta, ka pēc 4.triecinbrigādes izvešanas Irākā vēl paliks 56 000 ASV karavīru, taču līdz 31.augustam, kad Vašingtona gatavojas paziņot par kaujas operāciju izbeigšanu, viņu skaits tiks samazināts līdz 50 000 vīru, kas turpinās dienestu irākiešu apmācības un padomdevēju misijas sastāvā.

Kad pilnībā tiks pabeigta kaujas vienību izvešana, ASV Irākas misijas oficiālais nosaukums "Operācija brīvība" tiks mainīts pret nosaukumu "Operācija jaunais saullēkts", intervijā MSNBC pavēstīja armijas pārstāvis ģenerālmajors Stīvens Lansa.

Savukārt Valsts departamenta pārstāvis Filips Kraulijs, kurš tiešraidē sniedza interviju MSNBC, kaujas operāciju pārtraukšanu nodēvēja par "vēsturisku brīdi", tomēr vienlaikus uzsvēra, ka ASV ilgtermiņa saistības pret Irāku joprojām ir nesatricināmas.

"Pēdējais, ko vēlamies piedzīvot, ir situācija, kurā mums karaspēks atkal jānosūta uz Irāku," norādīja Kraulijs. "Mēs nepārtraucam savu iesaistīšanos Irākā. Mums ir svarīgs darbs, kas jāpaveic. Tās nav kaut kā beigas. Tā ir pāreja uz kaut ko citu. Mums pret Irāku ir ilgtermiņa saistības."

Kraulijs piebilda, ka Irākas karš prasījis "augstu cenu" - triljonu dolāru un 4400 amerikāņu dzīvības.

"Irākā mēs esam ieguldījuši daudz, un mums jādara viss, lai varētu pasargāt mūsu ieguldījumus un integrētu Irāku kopā ar tās kaimiņiem daudz miermīlīgākā situācijā, kas kalpotu viņu interesēm tāpat kā mūsējām," uzsvēra Valsts departamenta pārstāvis.

Lai gan vairums mediju prognozē, ka 4.triecinbrigādes izvešana aizņems tikai dažas stundas, "The Los Angeles Times" apgalvo, ka 360 spēkratiem un 1800 karavīriem, lai veiktu ceļu no Bagdādes līdz Kuveitai, šķērsojot pamatā šiītu musulmaņu apdzīvoto Irākas daļu, vajadzēšot trīs dienas.

Pentagons vēl nav apstiprinājis, ka notiekošais ir pilnīga kaujas vienību izvešana, taču jau iepriekš paziņojis, ka līdz augusta beigām Irākā paliks tikai 50 000 karavīru.

Tiek plānots, ka saskaņā ar divpusējo vienošanos visas ASV militārās vienības Irāku pametīs līdz nākamā gada beigām.

ASV karaspēka izvešana norisinās saskaņā ar grafiku, neskatoties uz Irākas politiķu un militārpersonu brīdinājumiem, ka tas varētu novest pie drošības situācijas pasliktināšanās un politiskās nestabilitātes.

Kāds augsta ranga irākiešu virsnieks aģentūrai AFP pagājušajā nedēļā izteicās, ka ASV spēki Irākā, iespējams, būs nepieciešami vēl desmit gadus.

"Šobrīd izvešana norisinās labi, tāpēc, ka viņi vēl ir šeit," sacīja ģenerālleitnants Babakers Zerbari. "Taču problēmas sāksies pēc 2011.gada. Politiķiem jāatrod citi veidi, kā aizpildīt tukšumu pēc 2011.gada. Ja par izvešanu jautātu man, es politiķiem teiktu: "ASV armijai ir jāpaliek līdz 2020.gadā Irākas armija būs pilnībā gatava"."

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais