Britu valdība apkaros smēķēšanu

Lielbritānijas valdība izstrādājusi ambiciozu programmu, kuras mērķis ir līdz 2020. gadam samazināt valsts smēķētāju skaitu no 21% līdz 10% cilvēku. Ļoti iespējams, ka jau tuvāko gadu laikā tiks aizliegti cigarešu tirdzniecības automāti, taču lielāks trieciens smēķētājiem varētu būt plānotā zīmolu likvidēšana – proti, iespējams, ka visas cigarešu paciņas turpmāk būs vienādas.

"Šī stratēģija atgādina par mūsu apņēmību izskaust smēķēšanas radīto kaitējumu veselībai, un es patiešām ticu, ka līdz 2020. gadam mēs varam samazināt smēķēšanu uz pusi. Pēc desmit gadiem smēķēs tikai katrs desmitais [Lielbritānijas] iedzīvotājs," BBC citē Lielbritānijas veselības ministra Endija Bērnhema sacīto. Ministrs atgādinājis, ka cigarešu reklāmas iegrožošana un noteiktie aizliegumi smēķēt sabiedriskās vietās, jau ļāvuši pēdējo 10 gadu laikā par 25% samazināt smēķētāju skaitu. Piemēram, pēc tam, kad 2006. gada Skotijā, bet 2007. gadā Anglijā, Velsā un Ziemeļīrijā stājās spēkā aizliegumi smēķēt sabiedriskās vietās, no kaitīgā ieraduma atteikušies 337 000 cilvēku, vēsta Reuters, atsaucoties uz Lielbritānijas Veselības ministrijas rīcībā esošajiem datiem. Tajā pašā laikā Nacionālais veselības dienests norādījis, ka gadā aptuveni 80 000 Lielbritānijas iedzīvotāju mirst smēķēšanas izraisīto slimību dēļ un valsts ekonomikai tas nodara aptuveni 2,7 miljardus sterliņu mārciņu zaudējumus gadā.

E. Bērnhems apgalvojis, ka septiņi no desmit smēķētājiem vēlas šo ieradumu atmest, tādēļ valdībai jādara viss, lai viņiem palīdzētu. Piemēram, tiekot apsvērta iespēja noteikt smēķēšanas aizliegumus ne tikai sabiedriskās ēkās, bet arī pie to ieejas durvīm. Lai par pasīvajiem smēķētājiem nekļūtu bērni, iespējams, tiks noteikti smēķēšanas ierobežojumi ne tikai personīgajās automašīnās, bet pat dzīvokļos. Savukārt, lai padarītu cigaretes mazāk pievilcīgas un pamanāmas gados jaunu cilvēku acīs, tiek apsvērta iespēja aizliegt zīmolus. "Mēs esam aizlieguši reklāmu, un drīz vien cigaretes tiks noslēptas veikalu plauktu dziļumos, tātad vienīgā tabakas reklāmas iespēja paliks iepakojums," norādījis E. Bērnhems, piebilstot, ka labākais risinājums varētu būt pilnīgi vienādu un bezpersonisku cigarešu paciņu ražošana.

Reuters vēsta, ka pret šiem plāniem jau aktīvi iebildusi smēķētāju apvienība Forest, kas tos nodēvējusi par drakoniskiem un antiliberāliem. "Cilvēkiem jāļauj pašiem pieņemt lēmumus, kas attiecas uz viņu dzīvesveidu," savā paziņojumā uzsvēruši smēķētāji, atgādinot, ka tabaka ir tikpat legāla prece kā, piemēram, piens vai maize. Savukārt Tabakas ražotāju apvienība atbalsta valdības lēmumu ierobežot lēto un nekvalitatīvo cigarešu tirdzniecību – tās britu salās nokļūst kontrabandas ceļā. Tomēr pret visu cigarešu marku vienlīdzību šai organizācijai ir lieli iebildumi.

Svarīgākais