Haiti gaida palīdzību

© Scanpix

Septiņas balles spēcīgā zemestrīce, kas otrdienas pēcpusdienā (naktī uz trešdienu pēc Latvijas laika) piemeklēja Haiti, radījusi bažas par tūkstošiem upuru.

Tā kā vietējā telekomunikāciju sistēma ir sagrauta, informācija par Haiti notiekošo bija diezgan fragmentāra – zināms, ka zemestrīce nopostījusi prezidenta pili, ANO misijas ēku, vairākas viesnīcas, kurās uzturas ārzemnieki un tūkstošiem dzīvojamo ēku.

Starptautiskā sabiedrība jau apspriedusi, kādu humāno palīdzību varētu sniegt Haiti, kas, kā zināms, ir rietumu puslodes nabadzīgākā valsts, taču līdz vakardienas vakaram nebija īsti skaidrs, vai kravas ar palīdzības sūtījumiem ir spējīga uzņemt galvaspilsētas Portoprensas lidosta.

Domājams, ka tieši galvaspilsēta šajā zemestrīcē cietusi visvairāk, jo tās epicentrs atradies tikai aptuveni 15 kilometru attālumā no Portoprensas, turklāt diezgan nelielā – aptuveni 10 kilometru dziļumā. Amerikāņu seismologi, uzsverot, ka tā ir spēcīgākā zemestrīce, kas Haiti piemeklējusi 200 gadu laikā, norādījuši, ka epicentra novietojuma dēļ postījumi tā tiešā tuvumā ir ievērojami, taču citās reģiona valstīs zemestrīce nav radījusi īpaši lielus zaudējumus. Piemēram, no Dominikānas Republikas, kas atrodas uz tās pašas salas, kur Haiti, tiek vēstīts tikai par pāris sagruvušām ēkām, bet pavisam netālajā Kubā mājas "tikai šūpojušās". AP norāda, ka tas varētu būt saistīts ar faktu, ka pēdējos gados iekšējo konfliktu plosītajā Haiti valdījis pilnīgs haoss un nav ievēroti nekādi celtniecības standarti. Piemēram, 2008. gada novembrī, kad vienā no Portoprensas priekšpilsētām sabruka skolas ēka, galvaspilsētas mērs atklāti atzina, ka aptuveni 60% pilsētas ēku ir neprasmīgi uzbūvētas un var sabrukt pat ikdienas apstākļos.

Tādēļ arī nav pārsteigums, ka pēc zemestrīces, kas ilga aptuveni minūti, virs Portoprensas pacēlās milzīgs putekļu mākonis, kuru izraisīja ēku sabrukšana. Līdz ar zemi nolīdzināti graustu rajoni, kuros mitinājās liela daļa no vairāk nekā miljona Portoprensas iedzīvotāju, taču zemestrīce nav saudzējusi arī prezidenta pili (valsts vadītājam Renē Prevālam un viņa sievai gan izdevies izglābties) un ANO Stabilizācijas misijas Haiti (MINUSTAH) galveno mītni. Lēš, ka zemestrīces brīdī tajā atradušies līdz 250 darbinieku. Sabrukušas arī baznīcas, slimnīcas, viesnīcas un skolas.

Svarīgākais