Ziemeļkorejas līderis cenšas radīt vienotības iespaidu

© Scanpix

Otro gadadienu kopš sava tēva Kima Čenira nāves jaunais Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns izmantojis, lai panāktu, ka valsts politiskā un militārā elite demonstrē viņam personīgu lojalitāti un uzticību.

Tiek uzskatīts, ka pašlaik Kims Čenuns vēlas pierādīt – pēc savulaik otra ietekmīgākā valsts cilvēka, tēvoča Čžana Sonthēka, sodīšanas ar nāvi dzīve Ziemeļkorejā atgriezusies normālās sliedēs. Ekspertu novērojumi gan liecina, ka represijas turpinās, un aizvien lielāku ietekmi iegūst militāristi ar vicemaršalu Čhve Renhe priekšgalā. Dienvidkorejai tas licis bažīties, ka no Phenjanas puses gaidāmas militāras provokācijas uz robežas vai jauns kodolieroču izmēģinājums.

Dzīve ierastās sliedēs

Kima Čenira nāves gadadiena Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā aizritējusi saskaņā ar šajā valstī ierastajiem kanoniem. Plašs mītiņš pie memoriāla, kur uzstādīti pieminekļi valsts dibinātājam Kimam Irsenam un Kimam Čeniram, militāro spēku varenības demonstrēšana, Darba partijas un militārās elites sanāksme, mītiņi darba kolektīvos, kas tiek rīkoti pusdienas pārtraukuma laikā – šādu ainu iezīmē AP. Tomēr manāmas arī zināmas izmaiņas. Vēl pirms gada Kima Čenira nāves gadadienā Ziemeļkorejā valdīja sēru atmosfēra, bet šogad uzsvars jau likts uz to, lai apliecinātu – jaunais līderis ir cienīgs sava vectēva un tēva slavas mantinieks. Šāda rīcība ir izskaidrojama ar to, ka Kimam Čenunam jāapliecina – iekšējā opozīcija ir sagrauta un viņš drošu roku turpina vadīt Ziemeļkoreju.

Ziemeļkorejas mediji, kas vēl pagājušās nedēļas nogalē bazūnēja par Čžana Sonthēka «šaušalīgajiem noziegumiem» (pirms sodīšanas ar nāvi viņš tika apsūdzēts gan valsts un tās ideoloģijas nodevībā, gan korupcijā, gan naudas šķērdēšanā, gan netiklā dzīvesveidā un narkomānijā, dēvēts par «trīskārt nolādēto nodevēju» un «radību, kas ir sliktāka par suni»), kā uz burvja mājienu aizmirsuši pat viņa vārdu. Dienvidkorejas laikraksti vēsta, ka notikusi pamatīga tīrīšana Ziemeļkorejas oficiālās ziņu aģentūras arhīvos – no tiem pazuduši visi raksti, kas tapuši pirms šā gada 1. oktobra, bet no jaunākajiem rakstiem vairs neesot pieejams neviens, kas attiecas uz Čžanu Sonthēku. Tā vietā avīzes un valsts televīzija pievērsušies daudz svarīgākiem tematiem, ziņojot par to, kā Kims Čenuns apmeklējis armijas zinātniski pētniecisko institūtu, jaunbūvējamo slēpošanas kūrortu un kādu zivju pārstrādes rūpnīcu, raksta AP. Dienvidkorejas politologiem nav paslīdējis garām, ka visu šo vizīšu laikā Kimu Čenunu pavadījis Čhve Renhe. Viņš ir pieredzējis Darba partijas aparāta loceklis, viens no četriem politbiroja prezidija locekļiem un partijas militārās komitejas vadītāja vietnieks (visus augstākos amatus Ziemeļkorejā, protams, ieņem pats Vadonis). Tieši ar armijas aprindām cieši saistītais Čhve Renhe uzstājies ar galvenajām runām arī vakardienas piemiņas pasākumos, kas vedina uz domām, ka viņš pašlaik ir otrs ietekmīgākais cilvēks valstī. Tas savukārt runā par labu vienai no hipotēzēm par Čžana Sonthēka likvidēšanas iemesliem – viņš bijis līderis tam partijas spārnam, kas vēlējies militārpersonu lomas samazināšanu valsts vadībā un plānojis uz civilpersonām balstītas ekonomiskās reformas pēc Ķīnas parauga. Militāristu pozīciju nostiprināšana vakar jau likusi Dienvidkorejas amatpersonām paust bažas par Ziemeļkorejas agresīvajiem un provokatīvajiem nodomiem. Jāatgādina, ka beidzamā gada laikā Ziemeļkoreja jau trīs reizes veikusi kodolieroču izmēģinājumus, bet tās attiecības ar kaimiņvalsti piedzīvojušas ievērojamu saspīlējumu.

Represijas turpinoties

Lai gan Phenjanas oficiālie mediji cenšas radīt iespaidu, ka līdz ar Čžana Sonthēka sodīšanu ar nāvi opozīcijas pretdarbība ir apcirsta pašā iedīglī, Dienvidkorejas laikraksts Chosun Ilbo vēsta, ka represijas turpinoties. Ir zināms, ka uz dzimteni atsaukti tie līdera tēvoča piekritēji, kuri strādājuši diplomātiskajā dienestā ārzemēs, Dienvidkorejas izlūkdienestam ir ziņas par to, ka bez vēsts pazuduši daudzi viņa tuvinieki. Joprojām nav skaidrs Čžana Sonthēka sievas, Kima Irsena māsas Kimas Gjenhi liktenis. Svētdien viņas vārds bijis lasāms oficiālajā paziņojumā par kāda augsta ranga partijas funkcionāra bēru komisijas izveidi, kas ļāva secināt – pagaidām Kima Gjenhi vismaz ir dzīva. Taču vakardienas pasākumos viņa nav piedalījusies, kas no jauna uzjundījis runas par to, ka jaunais Ziemeļkorejas līderis izrēķinājies arī ar savu tanti.

Chosun Ilbo vēsta, ka Phenjanā valdot ļoti saspīlēta atmosfēra. Drošības dienestu darbinieku patruļas regulāri pārbaudot cilvēku dokumentus. «Pat simt metru nav iespējams noiet bez dokumentu uzrādīšanas,» sacījis kāds anonīms ziemeļkorejietis. Neoficiāla informācija liecina, ka cilvēkiem, kuri nav pierakstīti Phenjanā, pašlaik iebraukšana galvaspilsētā liegta, notiek reidi, lai no Phenjanas izraidītu iebraucējus. «Ziemeļkorejas iedzīvotāji dzīvo bailēs no masveida nāvessodiem,» raksta avīze.

Atsaucoties uz Dienvidkorejas apvienošanās lietu ministrijas datiem, šīs valsts mediji vēsta, ka divu gadu laikā Kims Čenuns veicis vērienīgas kadru pārmaiņas, kuru mērķis ir nostiprināt personīgo varu. No 218 augsta ranga partijas un militārajiem darbiniekiem vismaz 97 zaudējuši savus amatus, pastāv aizdomas, ka vairāk nekā 10 cilvēku paklusām sodīti ar nāvi. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs intervijā ABC uzsvēris, ka šāda rīcība ir lieks apliecinājums tam, cik nežēlīgs un neprātīgs spēj būt Kims Čenuns. «Viņš vēl joprojām ir nobažījies par savu vietu varas struktūrās, tāpēc turpina manevrus, lai nostumtu malā jebkuru potenciālo pretinieku,» uzsvēris Dž. Kerijs, atgādinot, cik bīstami ir tas, ka šāda emocionāli nenosvērta cilvēka rokās ir kodolieroči.

Sagrautā leģenda

Ziņu aģentūras AP aptaujātie eksperti vērš uzmanību uz vēl kādu aspektu – jaunajam Ziemeļkorejas vadonim, iespējams, arī izdevies pieveikt iekšējo opozīciju un koncentrēt varu savās un sev uzticamo līdzgaitnieku rokās, taču veids, kādā tas tika izdarīts, radījis dziļas šaubas par gadu desmitiem ilgo tautas vienotību un saliedēšanos ap Kimu dinastiju. «Leģenda par Kimu dinastiju ir galvenais Kima Čenuna kapitāls, taču viņš to šķērdē tā, it kā nemaz nedomātu par rītdienu,» sarunā ar ziņu aģentūru uzsver Dienvidkorejas Dongseo universitātes politoloģijas profesors Bī Rī Maijerss. Gan viņš, gan citi eksperti uzsver, ka represijas pret iekšējās opozīcijas pārstāvjiem vai vienkārši nelabvēlībā kritušiem politiskajiem konkurentiem Ziemeļkorejā notikušas vienmēr, taču realizētas pavisam citādi – amatpersonas vienkārši pazudušas, bet oficiālie mediji pārtraukuši pieminēt viņu vārdus.

Daudzu gadu garumā ārzemēs publiskotie minējumi par iekšējām domstarpībām Ziemeļkorejas elitē labākajā gadījumā bija pieņēmumi, kas balstīti uz izlūkdienestu informāciju vai politiskās virtuves pārzinātāju novērojumiem. «Analītiķi centās noteikt, kurš ir attālināts no varas, bet kurš tai pietuvojies, balstoties uz dažādu pasākumu apmeklēšanas biežumu, pieminēšanu valsts medijos, paziņojumiem par pēkšņu slimību. Reizēm informācija tika saņemta no Ziemeļkorejas pārbēdzējiem, taču ļoti bieži tā nebija precīza, jo viņi valsti bija pametuši jau sen, bet pārmaiņas tajā notika nepārtraukti,» raksta AP. Tā atgādina, ka līdz šim oficiālā Phenjana allaž uzsvērusi, ka situācija Ziemeļkorejā ir stabila un vadonis (vai tas būtu Kims Irsens, viņa dēls Kims Čenirs vai mazdēls Kims Čenuns) pilnībā visu kontrolē.

Ziņas par Čžana Sonthēka krišanu nežēlastībā un sodīšanu ar nāvi bija negaidītas, tāpēc ka valsts mediji pēkšņi atzina, ka kāds mēģinājis uzurpēt varu, turklāt tas bijis viens no tuvākajiem valsts līdera līdzgaitniekiem. Faktiski pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad atklātās prāvās tika tiesāti Kima Irsena pretinieki, Ziemeļkorejas valdība atzinusi, ka valstī ir cilvēki, kuri nav mierā ar Kimu dinastijas valdīšanu. Turklāt detalizētās apsūdzības (to ticamība, protams, ir cits jautājums), iespējams, liks ziemeļkorejiešiem aizdomāties par politisko līderu nevainojamajiem tēliem – ja reiz valsts vadībā bijis korumpēts narkomāns, kurš notriecis naudu kazino un prieka namos, kur ir garantija, ka ar šādiem netikumiem nav apveltīti arī citi partijas un valsts līderi?

«Šāda samērā absurdu noziegumu saraksta atklāta publiskošana ir ļoti riskanta. Iespējams, vidusmēra ziemeļkorejieši to uztver atzinīgi, taču tā padara veltus pēdējo divu gadu propagandas pūliņus, kuru mērķis bija uzsvērt valdības vienotību un mierīgu varas pāreju Kima Čenuna rokās,» uzskata ASV Kolumbijas universitātes vēsturnieks un eksperts Korejas jautājumos Čārlzs Ārmstrongs. Pēc viņa domām, Kims Čenuns droši vien vēlējies raidīt skaidru signālu, ka ir pietiekami izlēmīgs un gatavs noturēt varu savās rokās, taču vai nu pats mazliet pārrēķinājies, vai arī viņa propagandas speciālisti snieguši nepareizas rekomendācijas. Iespējams, ka šī kļūda ir aptverta, jo Reuters norāda, ka beidzamo dienu laikā Phenjanas oficiozi uzsvērti cenšas radīt iespaidu, ka dzīve valstī rit kā ierasts, neatgādinot nedz par Čžana Sonthēka sodīšanu, nedz represijām pret viņa līdzgaitniekiem. Taču kaitējums Kimu leģendai jau ir nodarīts. «Tagad mēs skaidri zinām, ka režīms baidās no kāda renegāta parādīšanās savās rindās, baidās no tā, ka kāds varētu izmantot valsts ekonomiskās problēmas, ļaužu vēlmi pēc labklājības. Šāda perspektīva neļauj Kimam Čenunam naktīs iemigt,» uzsver krievu eksperts Ziemeļkorejas jautājumos Aleksandrs Mansurovs.

Svarīgākais