Liepājnieka Porziņģa lēciens pretī NBA čempiona titulam

© Kaspars Krafts/F64

Naktī no ceturtdienas uz piektdienu pēc Latvijas laika pirmo reizi vēsturē Kristaps Porziņģis uzsāka cīņu pasaules spēcīgākās basketbola līgas Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) finālsērijā. Vai šovasar planētas basketbola prestižākā trofeja atceļos uz Liepāju? “Spiediens uz Porziņģi ir lielākais, kāds vien iespējams basketbolā,” intervijā Neatkarīgajai K. Porziņģa izredzes vērtē Latvijas basketbola leģenda Valdis Valters.

Kristaps Porziņģis ir fenomens pasaules basketbolā - 218 centimetrus garais sportists par spīti lielajam augumam ir apveltīts ar izcilu koordināciju, spēles izpratni un dara laukumā lietas, ko parasti šādi spēlētāji nevar paveikt. Viņš visu dzīvi veltījis basketbolam - 14 gadu vecumā devās uz Spāniju, lai turpinātu attīstīt savu basketbola talantu un nepazuda. Viņš izpeldēja skarbajos svešuma ūdeņos, kur dominē savdabīgi dzīves līkumi un nepazuda. Liepājnieks kļuva par vienu no neparastākajiem basketbola talantiem pasaulē un tika atalgots ar līgumu NBA. Ņujorkas „Knicks”, Dallasas „Mavericks”, Vašingtonas „Wizards” un tagad Bostonas „Celtics” - četri klubi, kuros NBA karjeras laikā bijis Kristaps Porziņģis, bet tikai „Celtics” sastāvā šajā sezonā vienam no populārākajiem un izcilākajiem latviešiem ir iespēja cīnīties par uzvaru visā čempionātā.

Porziņģis nonāca Bostonā pērnā gada vasarā no NBA pastarītes „Wizards” un tā bija neticama veiksme. NBA ir daudz augsta līmeņa basketbolistu, kuriem karjeras laikā neizdodas nonākt klubos, kas cīnās par čempionu titulu. Liepājnieks šobrīd bauda privilēģiju. Kristaps Porziņģis augustā svinēs 29. dzimšanas dienu un šobrīd atrodas karjeras pilnbriedā. Labākas izdevības iegūt NBA čempiona titula var arī nebūt, tāpēc jāizdara viss iespējamais, lai dzimšanas dienas svinībās augustā Kristapa Porziņģa pirkstu rotātu NBA čempiona gredzens. Priekšnoteikumi tam ir vislabākie.

Atgriešanās pēc savainojuma

Līdz NBA finālam „Celtics” aizbrauca kā ātrvilciens - zaudējot tikai divās no 14 cīņām, kas ir pēdējo gadu līgas labākais rezultāts. NBA izslēgšanas spēļu sākumā Porziņģis guva nepatīkamu kājas muskuļa savainojumu un nav piedalījies spēlēs vairākas nedēļas, tomēr komandas potenciāls ir tik liels, ka arī bez viņa ierindā tā nevienam pretiniekam nav devusi pat iespēju sapņot par uzvaru kādā no Austrumu konferences sērijām. Tagad Porziņģis ir vesels, gatavs spēlēt finālsērijā, bet nav skaidrs, kādā sportiskajā formā liepājnieks ir pēc izlaistajām cīņām un treniņiem.

Naktī no ceturtdienas uz piektdienu pēc Latvijas laika Bostonā sāksies 2024.gada NBA finālsērija starp „Celtics” un „Mavericks”, lai kļūtu par līgas čempionu, kādai no komandām jāuzvar četras reizes. Maksimālais spēļu skaits finālsērijā ir septiņas. Pirmie divi mači notiks Bostonā, tad komandas divas reizes sacentīsies Dallasā. Ja pēc pirmajām četrām cīņām kāda komanda nebūs uzvarējusi jau četras reizes, tālāk pamīšus notiks pa vienai spēlei katras komandas laukumā. Pateicoties labākam sniegumam NBA regulārajā sezonā, Bostonai ir sava laukuma priekšrocības - potenciāli četras no septiņām spēlēm notiks viņu laukumā.

Īsi pirms Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) finālsērijas sākuma Neatkarīgā izvaicāja 1981.gada Eiropas čempionu basketbolā un turnīra vērtīgāko spēlētāju Valdi Valteru, kurš ar aizrautību gaida NBA finālu ar Kristapa Porziņģa dalību:

Šī ir viņa pirmā reize, kad viņš cīnās par čempionu titulu. Te ir liels psiholoģiskās sagatavotības moments. Var būt gan ļoti labs sniegums Porziņģa izpildījumā, gan ne tik labs. Spiediens ir lielākais, kāds iespējams basketbolā. NBA gaida, ka Bostona noteikti uzvarēs, viņi noteikti ir favorīti „uz papīra”. Bostonai ir priekšrocības spēlētāju meistarības ziņā gandrīz visās piecās starta pozīcijās. Kristapam pretīm stāsies Laivlijs un Gafords, Kristaps ir labāks par viņiem abiem. Atceros savu psiholoģisko noskaņojumu pirms pasaules un Eiropas čempionātu fināliem, man bija svarīgi tajos pierādīt sevi uz lielākās skatuves. Tagad Kristaps ir vēl pakāpi augstāk - NBA finālā. Būs interesanti vērot, ko viņš rādīs, vai spēs priecēt ar labāko spēli, vai darbosies ar pārliecību. Mēs maz zinām, kas var notikt, tā ir jauna situācija psiholoģiskajā plānā. Te nav, kam taupīties, tas ir fināls, jāatdod viss. Nav skaidrs, cik gatavs finālam fiziski ir Kristaps, jo izlaists ir daudz, bet komandai viņš ir nepieciešams un būs jāspēlē.

Kad spēlēju PSRS izlases sastāvā, ienīdu to darīt pret dienvidslāviem, viņi cīnījās „netīri”, bet man patika spēlēt pret itāliešiem vai spāņiem. Šeit ir interesants moments ar Porziņģa cīņu pret Dallasu un Luku Dončiču. Pirms dažiem gadiem Porziņģis bija Dallasā un kopā ar slovēni Luku Dončiču viņi centās uzbūvēt spēcīgu komandu šajā pilsētā - nesanāca, pēc dažādas informācijas ir palicis saspīlējums personiskajās attiecībās starp Kristapu un Dončiču. Tas nav nieks. Kristapam jāstāv tam pāri. Psholoģiskais faktors sportā ir milzīgs. Pievienojoties Bostonai, Kristapam izveidojušās labas, draudzīgas attiecības ar vienu no komandas līderiem Džejlenu Braunu, tas ir būtiski abiem, jo iepriekš Brauns nejutās Bostonā tik labi. Porziņģa ierašanās padarījusi viņa dzīvi patīkamāku un Brauns to rāda laukumā.”

Kristapa Porziņģa loma finālsērijā būs atkarīga no fiziskās sagatavotības, viņš ir plānveidīgi gatavots tieši finālsērijas mačiem. Redzēsim, vai tur viss būs labi. Bostona no Porziņģa sagaida prioritāri sniegumu aizsardzībā, jo būs daudz jāpalīdz dažās situācijās segt Dončiču un citu Dallasas līderi Kairiju Īrvingu. Būs jābloķē metieni. Tāpat uzskatu, ka Porziņģim uzticēs metienus aptuveni no soda metiena līnijas, svarīgi, lai iespējas izmantotu

Dallasas komandas iekļūšana finālā ir iespaidīga, bet Bostonas komanda ir finālsērijas favorīti. Dallasas spēks ir ārējā līnija ar Dončiču un Īrvingu, bet Bostonai ir četri prasmīgi spēlētāji šajās pozīcijās, lai viņus apturētu. Man ir jāredz pirmās divas spēles, tad varēšu sniegt lielāku komentāru, domāju, ka mačos Bostonā daudz ko redzēsim. Pirms sērijas var nešaubīgi teikt, ka Bostona ir izteikta fināla favorīte.

Lasāmgabali

Pagājušajā nedēļā, īsi pirms latvju bāleliņu došanās svētku priekos, bija arī kāds nozīmīgs notikums – grupas “Kuba” jaunās plates “laukumi” klajā nākšana. Nozīmīgs, jo: 1) šis ir visilgāk tapušais otrais studijas albums Latvijas mūzikas vēsturē; 2) šī ieraksta idejas tapušas jau gadsimta sākumā; 3) šī grupa fiziski vairs nepastāv, taču tās dalībnieki gandrīz pilnā sastāvā spēja savākties kopā uz plates prezentācijas pasākumu.

Svarīgākais