Sejas kopšana un aprūpe: kādu sejas kopšanas līdzekli izvēlēties?

© Publicitātes foto

Lielākā daļa cilvēku sāk rūpēties par savu sejas ādu lielākā vecumā, kad parādās pirmās vecuma pazīmes – nelielas grumbiņas vai ādas krāsas izmaiņas. Tomēr, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu jauneklīgu, starojošu un tvirtu ādu, par savu sejas ādu jāsāk rūpēties jau pusaudžu vecumā. Katra cilvēka āda ir unikāla, ar savām atšķirīgām īpašībām un iezīmēm, tāpēc ir būtiski noteikt, kādi ādas kopšanas līdzekļi ir vispiemērotākie.

Katra cilvēka ādai ir specifiskas īpašības un pazīmes, kas nosaka ādas stāvokli - normāla, sausa, taukaina vai kombinēta. Lai gan ādas tips parasti izveidojas jau pusaudža gados un parasti dzīves laikā nemainās, paradumu, dzīvesveida maiņa vai skaistumkopšanas līdzekļi var uzlabot vai pasliktināt situāciju. Lai pēc iespējas ilgāk varētu priecāties par veselīgu sejas ādu, svarīga ir pareiza kopšana. Jūsu ādas tipam piemēroti sejas krēmi var palīdzēt atrisināt ilgstošas ādas problēmas, bet papildu produkti - tīrīšanas līdzekļi, serumi un maskas - nostiprināt un saglabāt rezultātu. Taču vispirms jums ir precīzi jāzina savs ādas tips.

Ādas tipi un to atšķirības

Sejas ādu var iedalīt četros tipos: sausa, taukaina, normāla vai kombinēta. Un, lai gan jums varētu šķist, ka jūs labi pazīstat savu ādu, tas visdrīzāk tā nav. Ādas tipu raksturo seši dažādi aspekti: 1. Poru lielums. 2. Savienojuma zonas. 3. Sejas ādas tonis. 4. Ādas mirdzums. 5. Ādas savilkšanas sajūta. 6. Ādas lobīšanās.

Normālas ādas pazīmes

Parasti cilvēkiem ar normālu ādu ir vienmērīgs ādas tonis, gluda tekstūra, maigums, elastība un zīdains mirdzums. Arī poras uz sejas nav lielas un ir izkliedētas vienmērīgi pa visu seju. Šo īpašību dēļ ādai nav nepieciešama īpaši sarežģīta kopšana - netaukaini sejas krēmi un maigi sejas tīrīšanas līdzekļi ir pamata kopšanas līdzekļi, kas būtu jāiekļauj skaistumkopšanas rutīnā.

Sausas ādas pazīmes

Atšķirībā no normālas ādas, sausa tipa ādai nepieciešama rūpīgāka kopšana. Šīs ādas īpašnieki bieži vien izjūt savelkošu sajūtu, mokās ar skaidri redzamiem sausiem ādas apvidiem, un bieži vien tiem ir nelielas grumbiņas. Lai no tā izvairītos, pēc iespējas ātrāk sāciet atbildīgi rūpēties par sausu ādu. Vismaz reizi nedēļā lietojiet dziļi mitrinošus dienas un taukainus nakts krēmus, maskas un barojošus serumus - tā vajadzētu izskatīties skaistumkopšanas rutīnai sausas ādas īpašniecēm.

Taukainas sejas ādas pazīmes

Taukaina sejas āda bieži vien ir spīdīga, tā nav tīra un mēdz lobīties. Ļoti bieži tiek uzskatīts, ka taukainai sejas ādai ir daudz mitruma. Gluži pretēji, pastāvīgam un bagātīgam tauku izdalīšanās procesam no sejas ādas nav nekāda sakara ar tās mitruma līmeni, un šim ādas tipam mitruma trūkst. Uz sejas var pamanīt arī nelielas pūtītes, paplašinātas poras un raupju ādas tekstūru. Sejas tīrīšanas līdzekļi, losjoni, serumi, sejas krēmi - tie būs galvenie līdzekļi, lai kontrolētu nevēlamās taukainas ādas pazīmes.

Kombinētas ādas pazīmes

Šo ādas tipu ir diezgan viegli vizuāli atpazīt - jums jāskatās uz sejas T-zonu un vaigiem. Ja āda T-zonā (pieres centrālajā daļā, zem acīm, deguna centrālajā daļā un uz zoda) ir bieza, taukaina, ar paplašinātām porām un nelielām pūtītēm, bet vaigu ādas struktūra izskatās normāla, jums ir kombinēta āda. Šis sejas tips ir diezgan sarežģīts, jo katrai sejas zonai var būt nepieciešami atšķirīgi sejas kopšanas līdzekļi. Tomēr sejas krēmi, tīrīšanas līdzekļi un toniki joprojām ir vissvarīgākie ādas kopšanas līdzekļi.

Publicitātes foto

Neviens ādas tips nav “slikts”

Ir būtiski atpazīt savu ādas tipu, jo tikai tā var izvēlēties savai ādai piemērotāko kopjošo un dekoratīvo kosmētiku. Tiesa, katrs ādas tips var saskarties arī ar specifiskām problēmām. Piemēram, ādas dehidratācija var rasties gan sausas ādas īpašniekiem, gan cilvēkiem ar taukainu vai jauktu ādu. Citas iespējamās problēmas ir sekojošas: ādas jutīgums, pigmentācija, paplašināti kapilāri, dažādi izsitumi, acu zonas pietūkums, apsārtums. Visas šīs problēmas var atrisināt ar pareiziem sejas kopšanas līdzekļiem. Tomēr, ja jums ir nopietnākas problēmas, piemēram, atopiskais dermatīts, psoriāze, nātrene vai neirodermīts, tad vislabāk vērsties pie profesionāla dermatologa.

Ikdienas sejas ādas kopšana

Ikdienas sejas ādas kopšanas procedūra ir jāatkārto divas reizes dienā - no rīta un vakarā. To veido trīs galvenie posmi.

1. posms. Sejas attīrīšana. Miega laikā mūsu āda svīst un izdala zināmu daudzumu tauku, tāpēc, pamostoties, ir svarīgi to kārtīgi nomazgāt. Ne mazāk svarīgi ir to attīrīt arī vakarā - dienas laikā mūsu āda kļūst netīra, uz tās uzkrājas putekļi, sviedri, tauki vai dekoratīvā kosmētika. Lai noņemtu šos netīrumus, izmantojiet savam ādas tipam piemērotus losjonus, attīrošās putas, micelāro ūdeni, mazgāšanās želeju vai krēmu. Šie līdzekļi parasti atšķiras pēc savas konsistences, sastāvdaļām un intensitātes. Tāpēc pirms pirkuma veikšanas pārliecinieties, vai šis līdzeklis ir piemērots jūsu ādas tipam.

2.posms. Ādas tonizēšana. Lai gan sejas tīrīšanas līdzekļi lieliski noņem netīrumus, jums nevajadzētu aizmirst arī par tonizējošiem sejas losjoniem, kas noņem ādas tīrīšanas līdzekļa atliekas un regulē ādas dabīgo Ph līdzsvaru. Pēc šī posma jūsu āda būs maksimāli gatava absorbēt sejas krēmu.

3. posms. Sejas ādas mitrināšana un barošana. Sejas krēmi jālieto vismaz divas reizes dienā - no rīta un vakarā. Tomēr to sastāvs un tekstūra ir jāizvēlas atbilstošam dienas laikam. Piemēram, dienas laikā labāk izvēlēties vieglākas konsistences mitrinošas emulsijas vai fluīdus. Šādi sejas kopšanas līdzekļi ātrāk iesūcas ādā, tie neapgrūtinās ādu un ļaus vienmērīgi uzklāt dekoratīvo kosmētiku.

Naktī ieteicami spēcīgāki, atjaunojoši sejas krēmi, kas nomierina, baro ādu un regulē tauku dziedzeru darbību. Tādā veidā no rīta jūsu āda būs gatava stāties pretī dienas galvenajiem izaicinājumiem - temperatūras maiņai, gaisa piesārņojumam u.c. Protams, neaizmirstiet katru līdzekli izvēlēties atbilstoši savam ādas tipam, lai izvairītos no ādas stāvokļa pasliktināšanās vai jaunām ādas problēmām.

Tāpēc atbildīgi rūpējieties par savu sejas ādu. Galu galā ar sejas palīdzību jūs paužat savas emocijas, izrādāt prieku, izbrīnu un vilšanos. Lai pareizi koptu ādu, vispirms noskaidrojiet savu ādas tipu un tikai pēc tam iegādājieties jūsu ādas tipam piemērotus sejas kopšanas produktus. Atcerieties, ka ar kopjošo kosmētiku vien parasti nepietiek, lai sasniegtu vislabākos rezultātus. Tāpēc sagatavojieties ceļojumam uz veselīgu ādu visas dienas garumā.

***

APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais