Kādēļ Krievijā tauta interesējas par ASV prezidenta vēlēšanām?

© Depositphotos

Krievijā propagandisti tik ļoti sapriecājās par iepriekš droši prognozējamo Džo Baidena izstāšanos no priekšvēlēšanu kampaņas, ka neko labāku neattapa kā notikušo pamatot ar prokremliskā mūziķa, skatuves vārdā “Šaman”, koncertu pie ASV vēstniecības ēkas Maskavā. Tā, protams, var ironizēt, bet Krievijā ironijai ir dziļi zemteksti.

Džo Baidens cēlies no nabadzīgas ģimenes, pēc izglītības vēsturnieks un politologs, bijis senators no 1973. līdz 2009. gadam, ASV Senāta Tiesu komitejas priekšsēdētājs, Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs, astoņus gadus - viceprezidents Baraka Obamas prezidentūrā un visbeidzot Amerikas Savienoto Valstu prezidents no 2021. gada. Šis ir cilvēks, kurš ir veidojis pasaules politiku pēdējā pusgadsimtā, laikā, kad burtiski visi pašreizējie pasaules līderi vēl mācījās skolā un daži, piemēram, Francijas prezidents Emanuels Makrons, vēl nebija pat dzimuši. Kad Baidens jau vairākus gadus bija senators, Vladimirs Putins kā jaunākais virsnieks VDK reģionālajā nodaļā Ļeņingradā risināja sīkās lietas, piemēram, veica izmeklēšanas pret māksliniekiem, kuri uz Petropavlovskas cietokšņa sienas zīmēja pretpadomju grafiti. Taču šobrīd Baidenam ir 81 gads, un, pat ņemot vērā pašreizējo medicīnas aprūpi, viņš acīmredzami nav formā. Tādēļ viņa izstāšanās no vēlēšanu sacensībām tika gaidīta jau vairākus mēnešus.

Lai arī Kremlis paziņoja, ka notiekošais ir ASV iekšējā lieta, tie, kuri šobrīd Krievijā sevi dēvē par īstenajiem patriotiem, Maskavā sarīkoja plašas svinības.

Viens no galvenajiem šo svinību iedvesmotājiem ir dziedātājs ar skatuves vārdu “Šaman”. Pēc tam, kad viņam tika piemērotas ES un ASV sankcijas, “YouTube” bloķēja viņa radošo izpausmju kanālu. Dienu pirms Baidena paziņojuma par izstāšanos no vēlēšanu sacensības “Šaman” bija sarīkojis mītiņu pie ASV vēstniecības ēkas Maskavā, kura laikā izpildīja savus galvenos hitus. Kad nākamajā dienā Baidens paziņoja par izstāšanos no kampaņas, “Šaman” savā “Telegram” kanālā rakstīja: “Dārgie draugi, mēs pie ASV vēstniecības dziedājām “Es esmu krievs”. Baidens ir izstājies no dalības prezidenta vēlēšanās. Es kalpoju Krievijai!” Tūkstošiem fanu komentēja “Šaman” ierakstu, saucot viņu par mesiju, Dieva vēstnesi, īstu patriotu, kurš Krievijas labā dara vairāk nekā visi valdības ministri.

Putins otrdien piešķīra "Šaman" Krievijas Federācijas nopelniem bagātā skatuves mākslinieka nosaukumu.

Kas ir “Šaman”? Jaroslavs Dronovs - dziedātāja īstais vārds. Pirms desmit gadiem viņš Krievijas kanālu televīzijas šovā žūriju pārsteidza ar savām vokālajām spējām un izpelnījās pašas Allas Pugačovas atzinību. Līdz 2020. gadam par viņu praktiski nekas netika dzirdēts, līdz pie mūziķa saulē celšanas neķērās producents Viktors Drobišs un Jaroslava sieva, ietekmīgā Krievijas uzņēmuma “Megafon”, kas pieder oligarham Ališeram Usmanovam, vadītāja. Tad arī Jaroslavs Dronovs pieņēma pseidonīmu “Šaman”, iepina sev matos dredus un sāka izpildīt patriotiskas dziesmas.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā par “Šaman” zināja tikai šaurs viņa fanu loks. Neskatoties uz to, ka “Šaman” nekad nav izteicis politiskus paziņojumus un lietoja tikai vispārīgas frāzes par patriotismu un mīlestību pret tēvzemi, arī viņa dziesmu teksti, atklāti sakot, ir bezjēdzīgi un vāji, viņam izdevās uzplēst nacionālo nervu - patriotiskās Krievijas sievietes ar sliktu izglītību radīja viņa kultu.

Viss būtiski mainījās 2022. gada 23. februārī - dienu pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā “Šaman” laida klajā dziesmu “Let’s Rise”, kurā skan vārdi:

“Kamēr Tas Kungs ir ar mums un patiesība ir ar mums,

Mēs teiksim paldies par uzvaru.

Tiem, kas ir atraduši savas debesis un vairs nav ar mums -

Pieceļamies kājās un mēs sāksim dziesmu.”

Pats Dronovs apgalvo, ka dziesmu sarakstījis 2022. gada 2. janvārī un veltījis Otrā pasaules kara dalībniekiem. Tomēr šo sakritību - ka Krievijas karaspēks iebruka Ukrainā nākamajā dienā pēc dziesmas iznākšanas - nevar ignorēt. Jau martā dziesma “Let's Rise” kļuva par simbolu “speciālajai militārajai operācijai”, kā Krievijā sauc iebrukumu Ukrainā. Krievijas parlamenta deputāti to atskaņoja kā himnu, pirms parlamenta sēdes godinot pirmo kaunpilnā iebrukuma upuru piemiņu. Dziesmas videoklipam vietnē “YouTube” ir 56 miljoni skatījumu. Viņa videoklipiem “Mana Krievija” un “Atzīšanās” bija miljons skatījumu vietnē “YouTube” pirmajās 24 stundās pēc izlaišanas. Pēdējā dziesmā viņš ar nazi nogriež dredus - it kā atvadoties no svešā Rietumu izskata.

2023. gada 20. aprīlī, Ādolfa Hitlera dzimšanas dienā, “Šaman” laida klajā videoklipu dziesmai “Mēs”. Tajā viņš ādas jakā un šaurās ādas biksēs ar pārsēju kreisajā plecā pastaigājas pa Sarkano laukumu Maskavā un paceļ roku nacistu sveicienā. “Šaman” videoklipu stils un viņa skatuves tēls ļoti atgādina 30. gadu vācu nacisma estētiku. Patiesībā šāds stils šur tur parādās kā pašreizējās Putina Krievijas modes kliedziens. Gandrīz gadu Krievijas deputāti un propagandisti citēja populāro kara dzejnieku Genādiju Rakitinu, kurš rakstīja dzeju par mīlestību pret Krieviju, Putinu un naidu pret Ukrainu. Tikai pēc gada kļuva zināms, ka patiesībā tāds dzejnieks nemaz neeksistē, bet dzejoļi, kas viņa vārdā tika publicēti viņa mājaslapā, ir 30.-40. gadu vācu autoru dzejoļu tulkojumi, tikai “Trešais Reihs” tika aizstāts ar “Krievija” un “fīrers” ar "Putins". Kritiķiem ir aizdomas, ka līdzīgs stāsts varētu būt ar “Šaman” un pretkara producenti rada ironisku stāstījumu un tēlu, kas patiesībā kritizē Putina realitāti.

Piemēram, “Šaman” videoklipā “Mīļotā sieviete”, kurā stāsta liriskais varonis apprec desmitiem līgavu vienlaikus, nolasāma kritika par karu Ukrainā - simtiem tūkstošu Krievijas vīriešu dodas karā, iet bojā, sievietes paliek bez vīriem.

Videoklipā “Dzīvs”, kas tika izlaists 2024. gada janvārī, tika nolasīts mājiens uz cieņas apliecinājumu Aleksejam Navaļnijam, kurš pēc vairāku gadu ieslodzījuma tika nogalināts kolonijā Tālajos Ziemeļos.

Arī citas dziesmas vārdi “Es atgriezos mājās ar uzvaru” ironiskā līmenī tika uztverti kā atgādinājums par to, ka 2021. gadā Aleksejs Navaļnijs pēc saindēšanās ar indi “Novičok” atgriezās no Vācijas uz Krieviju ar aviokompānijas “Pobeda” reisu. Pēc tam, kad šī dziesmu tekstu interpretācija sāka izplatīties internetā, “Šaman” pat bija spiests nākt klajā ar paziņojumu, ka viņš nav domājis konkrētus cilvēkus, bet gan dziedājis par patiesības cīnītājiem kopumā.

Tomēr palaidnība - ja tā arī bija - izrāvās no varas kontroles. Maz ticams, ka Jaroslavs Dronovs vai viņa producenti patiešām tic, ka tieši dziesma “I am Russian”, ko dziedātājs izpildīja Amerikas vēstniecības priekšā, piespieda Džo Baidenu pamest prezidenta amatu. Tomēr miljoniem “Šaman” fanu, spriežot pēc komentāriem sociālajos tīklos, pēkšņi tam noticēja. Viņi salīdzina “Šaman” ar Jēzu Kristu, sūta viņam mīlestības apliecinājumus un tic, ka viņš izglābs Krieviju. Tajā pašā laikā tomēr nav īsti saprotams, vai viņi patiešām tam tic, vai vienkārši ir ieslēguši jaunu ironijas līmeni - no savas fanu puses?

Jautājums - kāpēc krievus Krievijā tiks ļoti interesē ASV prezidenta vēlēšanas? Tam ir trīs iemesli.

Pirmkārt, Krievijas propaganda dažiem Krievijas skatītājiem, kuri patērē informāciju no valsts televīzijas, ir iemācījusi, ka, lai gan Putins ir “aizsargājis krievus no Rietumu korumpējošās ietekmes”, ASV vēlēšanas Krievijai ir ļoti svarīgas. Piemēram, pirms septiņiem gadiem Krievijas propagandisti pie klātiem galdiem svinēja Donalda Trampa uzvaru vēlēšanās. Viena no galvenajām personām, kas atbildīga par antirietumniecisko un pret Ukrainu vērsto retoriku Krievijas medijos, ASV studējusī laikraksta “Russia Today” vadītāja Margarita Simonjana, vietnē X rakstīja, ka meklē Amerikas karogu, lai to izkārtu pie automašīnas, ar kuru vizināties pa Maskavu. Viņa sludināja domu, ka Tramps ir lielos draugos ar Krieviju.

Otrkārt, gandrīz 25 valdīšanas gados Putins un viņa komanda ir atņēmuši krieviem vēlēšanas kā tādas. Tika iznīcināta īstā opozīcija (Borisa Ņemcova un Alekseja Navaļnija gadījumā viņi tika fiziski iznīcināti), Putinam tiek atlasīti sparinga partneri prezidenta vēlēšanām - tādi, kuriem nav ne mazāko iespēju uzvarēt. Turklāt viņi paši piekrīt šai lomai.

Tādēļ Krievijā krieviem vērot vēlēšanas ASV, kur galvenais kandidāts un pašreizējais valsts prezidents var izstāties no kampaņas vēlēšanu priekšvakarā, ir daudz interesantāk nekā skatīties Krievijas vēlēšanas - kur uzvarētājs ir zināms ne tikai pusgadu pirms vēlēšanām, bet arī nākamajiem sešiem gadiem. Galu galā ir acīmredzams, ka pie pašreizējās Kremļa politikas Krievijas drošības spēki neļaus Putina konkurentiem parādīties pat 2030. gadā, kad notiks nākamās prezidenta vēlēšanas, bet pašam Putinam jau būs 78 gadi.

Un visbeidzot, treškārt, ļoti svarīgs aspekts: ironija. Tāpat kā dziedātāja “Šaman” un viņa auditorijas gadījumā ir grūti noteikt, vai viņi visi runā nopietni vai vienkārši joko. Krievijā par Amerikas prezidentiem ir daudz mēmu. Piemēram, internetā ir daudz joku par to, ka ASV prezidenta vēlēšanas nozīmē tāda cilvēka iecelšanu par valsts prezidentu, kurš urinēs Krievijas dzīvojamo namu kāpņu telpās, vai par to, ka neviens cits kā tieši Džo Baidens parakstījis dekrētu par nodokļu paaugstināšanu Krievijā un/vai pensiju izmaksu aizkavēšanu Krievijas pensionāriem. Galu galā, kam gan citam uzkraut atbildību, ja ne tālās ASV prezidentam, pretējā gadījumā būs jāatzīst, ka krievi paši ir atbildīgi par visu, kas notiek Krievijā.