Komentāri: Ukrainas bēgļi jautā Latvijai, vai viņi šeit vajadzīgi

Janis Bērziņš

Tāpat latviešiem gāja kad krievs latviju okupēja,ar vienu čemodānu pasaulē.......

27.nov 2023 Atbildēt
Valdis

Kluini, laikam tik murgainu vispārēju frāžu savārstījumu esi uzrakstījis dzērumā ?

Ko gribēji ar šo rakstu pateikt ? Kas tad īsti nepatīk ? Kādi ir priekšļikumi ?

Ar ko Saeimas attieksme un stratēģijas trūkums pret ukraiņiem atšķiras no attieksmes pret latviešiem ?

Tā vietā tukša muldēšana par grūtībām iemācīties valodu, jo latvieši ātri pāriet uz krievu, atsevišķi fragmentiņi no atbalsta politikas Eiropā un Latvijā bez kādas analīzes.

Absolūas muļķības par ukraiņu integrāciju krievu kopienā. Vēl ilgi ukraiņi tur neintegrēsies, pat ja runāja un runās krieviski.

Saprotams, ka absolūtajam vairākumam ukraiņu šeit neklājas viegli, viņi šeit ir atbraukuši izdzīvot, nevis labi dzīvot un ir tikai loģiski, ka viņi paši izšķirsies par to, vai kaut kad atgriezties Ukrainā vai nē. Argumenti būs, dažādi.

Taču, kamēr turpinās karš Ukrainā, viņi ir kara bēgļi.

Tad kad Ukraina uzvarēs (un mēs nemaz nevaram pieļaut citu iznākumu kaut vai sevis dēļ), tad skatīsimies. Tiem, kas tad paliks ir jākļūst par mūsējiem.

27.nov 2023 Atbildēt
Rolands Igors Erdmanis

Jā,karš tā ir nāve,bet kapēc nelaidās uz Zviedriju?Latvijā nokļuva nejauši,hm nejauši var pakļūt zem mašīnas.Nokļuva šeit jo zināja,ka šeit krievu valoda ir cieņā,skan visapkārt,tramvajā,veikalā,uz ielas un to viņa pārzin kā savu dzimto,ukraiņu/ja vispār to pārzina?/.Protams,palīdzēt vajag,ne tā kā ziie švedi kuri atdeva latviešu streļķus un bēdļus Džugašvilli /staļins/ nošaušanai.Naudu bēggļiem lai piedzen no kankariņa un viņa bandas kuri mūs apzog.

27.nov 2023 Atbildēt
Valdis

Jā, Roland-Igor, vai varbūt Igor-Roland, valodas zināšanas var būt viens no argumentiem. Vēl varbūt arī kādi radi vai paziņas. Citi vienkārši muka. Nebija jau tā, ka apsēdās, pakasija vienu vietu un nosprieda uz kurieni braukšu. Uz Šveciju vai možka uz Latviju.

27.nov 2023 Atbildēt
Diana Mikelsons

Jautajums-vai vini seit vajadzigi?ja nejutas vajadzigi ,tad japienem cits lemums...gluzi tapat-ka latviesi pienem sava prata atros lemumus-runat krieviski ar tiem ,kuri mokas ar latviesu valodu..ja nevari ,nesaproti ,neviens nespiez sarunaties,pietiek ka saproti,ieklausies ,jo ari krievu kopiena kazina valsts valoda.

27.nov 2023 Atbildēt
Imants Imants

Lai tie ukraiņi dodas atpakaļ uz savu Ukrainu vai arī to, kas no tās viņu pašu muļķības un lētticības dēļ ir pāri palicis. Dzimtā zeme - dzimtene ir tikai viena. Lat tad nu to lolo, veido un atjauno.

27.nov 2023 Atbildēt
Teodors

Kā , Jums godātais ar atgriešanos Kremlī?

27.nov 2023 Atbildēt
Teodors

Valsts valodas apgūšana ir prioritārs , tad nāk nākamais, jo lielkrievu šovinisms ir milzu apjomā, kad liek Latvijā runāt krievu valodā. No vienas puses ukraiņi papildina krievvalodīgo auditoriju, bet faktiski valdībai jādomā, kā to novērst. Galu galā ukraiņi tomēr ir kara bēgļi un no, kā - Kremļa komunistiskā terorisma. mums pašiem jābūt gataviem uz aizstāvēšanos pret komunistiem lielkrievu šovinistiem. Saeimai bija jāpieņem palīdzības patvēruma sniegšana bez jebkāda termiņa līdz Ukrainas uzvarai. Pēc uzvaras var pieņemt piemēram 5.gadu termiņu, kas piesakās atgriezties. Pret paliktgribētājiem jābūt strikti par valsts valodas apguvi un pilsonības nokārtošanu pieņemot latvietību., Ja nepietiek līdzekļu, tad jāprasa Eiropas Savienībai, bet man ir klusas aizdomas , ka nauda ir piešķirta lielā apjomā, bet elite to nošeptē. Ja apgūst valsts valodu un pieņem latviešu tautību, tad viņi visi ir ļoti gaidīti. Atgriezties diezin vai tik drīz būs iespējas, bet mums visiem ir jāpalīdz Ukrainai, jo tā vairs nav viņu fronte vien!!!

27.nov 2023 Atbildēt
Annija

Sveicināta, Olga, Latvijas realitātē. Varētu padomāt, ka šeit pastāvīgi dzīvojošajiem ir kaut kas citādāk. Piedāvāt ekskluzīvus apstākļus bēgļiem, kamēr savējiem ir tāda pati "no rokas mutē" situācija?

27.nov 2023 Atbildēt
Sanita Šķēle

Varbūt jāparformulē jautājums - vai viņiem ir vajadzība un vēlme integrēties Latvijā un latviešu kopienā? Latvijas valstij un latviešu sabiedrībai atkal un atkal "ir jāizpilda nez kādi vingrojumi", lai panāktu, ka kāda ļaužu grupa apgūst latviešu valodu, ieņem lojālu pozīciju, nodrošinot komforta zonu. Kaut kas te ir ačgārni. Pavisam.

27.nov 2023 Atbildēt
Valdis

Vēl viens kremļa kūmiņš.

Vai latviešu bēgļiem savulaik bija diža vēlme integrēties Amerikā, Vācijā, Zviedrija vai vēl diezin kur? Taču vairums, kā zināms, turināja kopt latviskās tradīcijas ar cerību atgriezties dzimtenē.

27.nov 2023 Atbildēt
Sanita Šķēle atbilde Valdis

Kopt tradīcijas netraucē integrēties un sākt dzīvot vidē, kur esi nonācis. Un domāt, ko vari dot sabiedrībai, kas pieņēma, nevis gaidīt vai pieprasīt no tãs. Nekļūt par lietotāju. Nezinu, kā bija ar latviešu bēgļiem, mana ğimene palika tepat, bet neskatoties uz to, vienmēr ir paļāvusies pati uz sevi, uz to, ko spēj paši. Ja man būtu jādodas prom, tad iemācītos gan vietējo valodu, gan izdomātu, kā nopelnīt. Neviens no pašreizējiem bēgļiem nezina, cik ilgi nāksies dzīvot ārpus dzimtenes un tikai no viņiem pašiem ir atkarīgs kāda būs viņu komforta zona izvēlētajā valstī.

27.nov 2023 Atbildēt
Valdis atbilde Sanita Šķēle

Jums, protams, lielā mērā ir taisnība, taču daži formulējumi man liekas dīvaini. Par vēlmi integrēties es jau komentēju. Domāju, ka pašlaik viņiem ir mazliet citādāka situācija, nekā jūsu iedomātajā gadījumā, ja jums būtu jādodas prom. Jūs vienkārši bez valodas nevarētu izdzīvot, tas nav atkarīgs no jūsu gribēšanas vai negribēšanas, tā vienkārši būtu.

Viņi šeit var izdzīvot. Es šeit nepārstāstīšu visu vēsturi kāpēc. Jūs to tāpat labi zināt.

Lai gan no kara sākuma ir pagājuši gandrīz divi gadi, ticiet man, tas nav daudz, salidzinot ar tiem 50, ko nācās gaidīt mūsu bēgļiem. Ticiet man, lielākā daļa ukraiņu vēl nezina ko viņi darīs, daudzi cerēja uz drīzu uzvaru, daudzi meklē citus risinājumus ...

Un latvieši drīzāk jau gadiem nodarbojas ar dažādiem vingrojumiem, kā jūs sakāt, attiecībā uz vienu citu etnisko grupu. Un tie nav ukraiņi.

27.nov 2023 Atbildēt
Kalamburs

Ja Olga, uzdodot šo jautājumu, ar vārdu "Latvija", bija domājusi Latvijas varu - Saeimu un MK, tad atbilde ir "nē", jo tiem nav vajadzīgi arī Latvijas pilsoņi. Tiem vajag tikai nodokļus! Ja ar to bija domājusi Latvijas iedzīvotājus, tad atbilde nav tik viennozīmīga, jo cilvēki ir dažādi.

Ja ar

27.nov 2023 Atbildēt
Ainārs Vilnis

Kluini, kas tu esi? Provokators vai vienkārši klauns? Tas pēdējais ir attiecināts uz tavām materializētām domām, kuras bieži ir nelasāmas, nesaprotamas. Interesanti, kāpēc redaktors vēl jeprojām publicē tavus rakstus? Kāds būtu iemesls?

Par šo rakstu. Cilvēks ir skaidri pateicis, ka neatgriezīsies savā zemē! Un skaidri pateikta ir arī cilvēka nevēlēšanās iekļauties mūsu vidē t.i. mācīties valodu. Ko šeit vēl piebilst? Par ko ir šis raksts? Vai par to, ka kādam dzimtene ir tur, kur ir lielāks "gaļas kumoss" pusdienās ?

28.nov 2023 Atbildēt

Komentēt