Eksperts: Ja Anna būtu dzīva un atrastos meklējamajā teritorijā, mēs viņu būtu atraduši

© Ieva Zemīte

Pazudušās Annas meklēšana joprojām turpinās. Sieviete tiek meklēta ar cilvēku palīdzību, droniem, helikopteru, speciāli apmācītiem suņiem. Ūdenslīdēji apsekojuši aizdomīgas vietas purvā, bet rezultātu joprojām nav.

Annas meklēšanā aktīvi ir iesaistījusies biedrība "K9SOS".

Cimds nepiederēja Annai

"K9SOS" pārstāvis Aleksejs Siņņikovs “Neatkarīgajai” stāsta, ka suņi, kas apmācīti meklēšanai, spēj saost jebkuru smaku, ko izdala cilvēks. Un jo ilgāk persona atrodas vienā vietā, jo smaka ir spēcīgāka. "Sliktāk ir, ja meklēšana ar suņiem tiek uzsākta pēc diennakts - smakas mazinās. Annas Jansones meklēšanas gadījumā šobrīd vienīgais veids, kā viņu atrast, ir meklēt ar cilvēku palīdzību. Skaidrs ir tas, ka viņa ir mirusi vai neatrodas tajā zonā, kur viņu meklē. Valsts policija (VP) šobrīd izskata visas versijas, un izmeklēšana notiek visos virzienos. Meklēšanu apgrūtina dažādi faktori. Ir vieta, kur viņa iebrauca ar mašīnu, līdzās ir šoseja, aiz tās sākas purvs. Kad sākām meklēšanu, ņēmām vērā tādus faktorus - mašīna atstāta te, loģiski būtu iet tālāk pa šo meža daļu. Tomēr, ja cilvēks ir afekta stāvoklī, viņš var izdarīt jebko," uzsver A. Siņņikovs

"K9S0S" ir publiskojuši karti, kurā redzama pārmeklētā zona. Kartē apzīmēta arī vieta, kur atrasts cimds. Sākotnēji tika pieļauts, ka cimds piederējis Annai. Vēlāk policija noskaidrojusi, ka cimdu pazaudējis kāds aizmāršīgs zemessargs (te jāatgādina, ka Annas Jansones meklēšanā iesaistīta policija, brīvprātīgie un zemessargi).

Meklē dzīvus cilvēkus

"K9SOS" seko līdzi Valsts policijas publiskotai informācijai par bezvēsts pazudušām personām, analizē situāciju, sazinās ar likumsargiem un nepieciešamības gadījumā iesaistās meklēšanā. Pazudušās Annas Jansones meklēšanas darbos iesaistīties aicinājuši policijas pārstāvji. Arī "Neatkarīgā", atrodoties notikuma vietā Ķemeru nacionālajā parkā, redzēja "K9SOS" pārstāvjus, kuri bija ieradušies meklēt bezvēsts pazudušo sievieti.

Sadarbībā ar likumsargiem "K9SOS" pirmajās trīs dienās uzreiz iesaistījās Annas meklēšanā. Intensīvi meklēšanas pasākumi notiek visu laiku, taču pagaidām bez rezultātiem.

A. Siņņikovs teic, ka "Bezvests.lv" ir daudz vairāk cilvēku resursu, kuri piedalās meklēšanā. Pretēji kolēģiem, "K9SOS" ir cita stratēģija - meklē dzīvus cilvēkus. ""Bezvēsts" meklēšanai izmanto cilvēkus, kuri mežā iet vienā rindā un meklē vizuāli. Kā vienu no metodēm, kuru mēs izmantojam, varu nosaukt sasaukšanos. Te vēlreiz jāuzsver, ka meklējam dzīvus cilvēkus. Zinot aptuveno pazušanas vietu, vadāmies pēc topogrāfiskajām kartēm, plānojam meklēšanas zonu, ņemam vērā, kādu attālumu pazudusī persona varēja noiet, un iezīmējam pārmeklējamo teritoriju. Plānojot meklēšanu, ņemam vērā visus dabiskos šķēršļus, kuri var apstādināt vai apgrūtināt pārvietošanos - grāvjus, purvus, upes. Viss, kas var apstādināt cilvēku. Atduroties pret šķērsli, vismaz 70% gadījumos cilvēks, kurš neorientējas mežā, neies taisni, bet apies. Mēs šādas vietaspārbaudām. Ja iet dzīvā rindā, meklēšana notiek lēnāk. Meklējot dzīvus cilvēkus, saucam un ceram, ka pazudušais atsauksies. Te var minēt Ķemeru meklēšanu. No sākuma meklējām ar atsaukšanās metodi, pēc tam ar suņiem. Ja Anna būtu dzīva un atrastos šajā vietā, mēs viņu būtu atraduši," uzsver A. Siņņikovs

Medijos ir izskanējis, ka kādā meklēšanā suns aizvedis pie upes, kur atrasts noslīkušas personas līķis. Jautāts par šī fakta ticamību, A. Siņņikovs izsaka šaubas, ka suns varētu meklētājus aizvest līdz upes malai, tā norādot, kur meklēt līķi. Tas varētu būt iespējams teorētiski - kad suns atrod, viņš rej. Ir gadījumi, kad dzīvnieks nerej no noguruma. Suns meklē jebkādas smakas, un šeit esot svarīgi saprast dzīvnieka uzvedību. Viņš var sākt mest apļus, attālināties, vedināt saimnieku uz konkrētu vietu. Šādos brīžos iespējams arī nejauši atrast līķi.

Ieva Zemīte

Suņu dresūrai pazudušu cilvēku meklēšanai ir daudzi kompleksi dresūras vingrinājumi, kopā aptuveni 100. Katram sunim ir savs raksturs, savi plusi un mīnusi. Līdz ar to katram dzīvniekam tiek veltīta individuāla pieeja, lai panāktu vēlamo rezultātu. Suņi meklē tikai dzīvus cilvēkus, Latvijā netiek praktizēta mirušu cilvēku meklēšana ar suņu palīdzību. Tam ir vienkāršs izskaidrojums - nav "materiāla", lai trenētu dzīvniekus. Kā stāsta "K9SOS" pārstāvis Aleksejs Siņņikovs, ir bijuši mēģinājumi iemācīt sunim atrast mirušus cilvēkus, bet viss atdūries pret faktu, ka pietrūkst bioloģiskā materiāla. Tomēr, pat izmantojot ierobežotas iespējas, dresūra devusi panākumus, bet, lai gūtu pilnīgu pārliecību, ka suns patiešām mežā atradīs cilvēka mirstīgās atliekas, dresūrai nepieciešams bioloģiskais materiāls.

Nākotnē "K9SOS" plāno uzsākt līķu meklēšanu ar suņiem, bet idejas realizācijai nepieciešama efektīva sadarbība ar policiju. Bezvēsts pazudušo meklētājiem ir noslēgts līgums ar VP, tomēr sadarbība pašreiz visdrīzāk dēvējama par pasīvu. VP visai distancēti uztverot brīvprātīgo organizāciju palīdzību pazudušo personu meklēšanā, tāpēc A. Siņņikovs izsaka cerību, ka sadarbība kļūs ciešāka.

"Mums ir lieliski kolēģi Somijā un Igaunijā. Viņiem sadarbība ar policiju ir visaugstākajā līmenī, ceram arī šeit panākt tādu sadarbību. Mēs kā biedrība pastāvam aptuveni gadu, bet ar suņiem strādājam jau sen. Katram mūsu biedrības loceklim ir pamatdarbs, kuru nākas savienot ar darbu biedrībā. Ja ir nepieciešams piedalīties meklēšanā, katrs vadās pēc savām iespējām," stāsta A. Siņņikovs

Ko darīt, ja pazūd tuvs cilvēks?

Ja tuvinieki izjūt trauksmi un pieļauj, ka noticis kas ļauns, nav jāgaida, bet jāziņo uzreiz, norāda A. Siņņikovs. Nav tāda likuma, kas nosaka gaidīt noteiktu laiku un tikai tad ziņot par iespējamu bez vēsts pazudušu personu. Tiesa, pieredze rāda, ka likumsargi ne vienmēr reaģē laikus. Ķemeru gadījumā policija uzreiz reaģējusi, tomēr birokrātija mazliet nobremzējusi meklēšanas uzsākšanu. "Tie cilvēki, kuri šobrīd strādā izmeklēšanā, ir ļoti labi un saprotoši darbinieki, kuri dara visu iespējamo. Ķemeru gadījumā policija reaģēja ļoti ātri, un nedomāju, ka viņus var vainot neizdarībā. Viņi uzreiz piezvanīja mums un iesaistīja meklēšanā. Pieļauju, ka zvanīja arī “Bezvests.lv”, bet viņi uzreiz nevarēja noorganizēties. Ideālā gadījumā meklēšana uz vietas ir jāuzsāk, maksimums, pēc diennakts. Parasti gan tā nenotiek. Mēs uz vietas izbraucam trešajā, ceturtajā dienā," ar pieredzi dalās A. Siņņikovs

Šobrīd Latvijā ir trīs organizācijas, kuras nodarbojas ar bezvēsts pazudušo meklēšanu - “K9S0S”, "Helper Latvia" un "Bezvests.lv". Visām noslēgti līgumi ar VP. Līdzās biedrībām pastāv arī brīvprātīgie Liepājā, Daugavpilī.

Pazudušās Annas meklēšana joprojām turpinās. Viņas prombūtnē 14. novembrī zemes klēpī tika guldīta viņas četrus mēnešus vecā meita Luīze Evertovska. Annu un Luīzi Valsts policija meklēšanā izsludināja 1. novembra vakarā. Nākamajā rītā nomas automašīnā pie Ķemeru tīreļa tika atrasta Luīze, diemžēl mirusi.

Izpēte

Politologs un politiķis Ivars Ijabs grāmatā “Nepateicīgie” izskaidro, kā latviešu vēsturiskā esamība sākusies ar apvainojumiem tieši “nepateicībā un ļaunprātīgā nespēja novērtēt līdzšinējo labvēļu veikumu latviešu labā".