Eiropas meklētāko noziedznieku sarakstā iekļauti slepkava Rusiņš un narkodīleris Ivančuks

© Ekrānšāviņš

Starp Eiropas Savienībā (ES) visvairāk meklētajiem slepkavām, teroristiem, kā arī ar cilvēku tirdzniecību un bruņotu laupīšanu saistītām personām ierindoti divi vīrieši no Latvijas – Leons Rusiņš un Romāns Ivančuks. Abu atrašanās vieta joprojām nav noskaidrota.

Par slepkavību un smagu miesas bojājumu nodarīšanu meklēšanā izsludināts Leons Rusiņš, kurš atzīts par bīstamu. 1970. gadā dzimušais L. Rusiņš, kurš Latvijā pazīstams ar iesauku “Jēkabpils slepkava”, pārvalda trīs valodas - angļu, krievu un latviešu. Viņš ir atzīts kā aizdomās turamais lietā par slepkavību ar īpašu cietsirdību. Šā gada 16. aprīlī L. Rusiņš aizšķērsoja ceļu bijušās sievas mātes vadītajai automašīnai, kurā atradās ar bijusī sieva un viņu dēls, un izsita mašīnas durvju logu. Pēc tam viņš bijušajai sievai sava nepilngadīgā dēla un bijušās sievas mātes klātbūtnē nodarīja vairākas atvērtas, cirstas, dzīvībai bīstamas brūces sejas un kakla rajonā. Par šo nodarījumu viņam draud vismaz 20 gadu cietumsods.

L. Rusiņš mēnešiem draudēja bijušajai sievai. Par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete netika pasargāta. Rusiņam bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par to, ka viņš nepilda lēmumu par aizsardzību pret vardarbību. Ģenerālprokuratūrā sākti divi kriminālprocesi, tajā skaitā par Rusiņa iespējami izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem tirdzniecības centra "Sēlija" stāvlaukumā - vajāšanu un draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagu miesa bojājumu.

Prokuratūra sāks jaunus kriminālprocesus

Šobrīd prokuratūra nolēmusi sākt jaunus kriminālprocesus pret bijušās dzīvesbiedres slepkavībā aizdomās turēto Leonu Rusiņu, turklāt papildus tiks vērtēti divu prokuroru iespējamie disciplinārie un viena prokurora iespējamie ētikas normu pārkāpumi. Pārbaudē pastiprināti tikusi izvērtēta prokuratūras amatpersonu rīcības likumība, pamatotība un savlaicīgums, realizējot tām uzliktos pienākumus. Lai izdarītu objektīvus secinājumus, pārbaudes laikā pieņemta virkne paskaidrojumu no amatpersonām, tostarp par savstarpējo sadarbību un komunikāciju par sievietes 2022. gada 15. septembra iesnieguma virzību, tā izskatīšanas rezultātiem un kontroli, kā arī par prokurora komunikāciju ar sievietes advokāti. Pārbaudes laikā veikti vairāki prokurora reaģēšanas pasākumi. Tāpat konstatēts pamats Prokuroru atestācijas komisijā iesniegt materiālus par divu prokuroru iespējamā disciplinārā pārkāpuma fakta konstatēšanu un par viena prokurora rīcības izvērtēšanu par iespējamiem Latvijas prokuroru ētikas kodeksa normu pārkāpumiem.

Kokaīna dīleris joprojām nav atrasts

Ekrānšāviņš

Otra Latvijas izcelsmes persona ES vismeklētāko noziedznieku vidū ir 1979. gada 15. martā dzimušais Romāns Ivančuks. Viņa meklēšanu izsludināja 2022. gadā, bet tā nav vainagojusies ar panākumiem. R. Ivančuks atzīts par aizdomās turēto 2019. gadā Latvijā sāktā kriminālprocesā par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu realizācijas nolūkā un realizāciju lielā apmērā, kas izdarīta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Maksimālais brīvības atņemšanas soda ilgums par minēto noziedzīgo nodarījumu ir 15 gadi. R Ivančuks saistīts ar kokaīna iegādi Lietuvas teritorijā un realizāciju Latvijā. R. Ivančukam kriminālprocesā ir piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, no kā viņš visu šo laiku ir izvairījies. Šobrīd Romāna Ivančuka atrašanās vieta nav zināma.

Organizētu noziedzīgu grupējumu dalībnieku profili apskatāmi tīmekļa vietnē https://eumostwanted.eu/gameover. Viņi visi tiek meklēti par dažādiem smagiem Eiropā izdarītiem noziegumiem, tostarp par slepkavībām, cilvēku tirdzniecību, bruņotām laupīšanām, terorismu.

Izpēte

Politologs un politiķis Ivars Ijabs grāmatā “Nepateicīgie” izskaidro, kā latviešu vēsturiskā esamība sākusies ar apvainojumiem tieši “nepateicībā un ļaunprātīgā nespēja novērtēt līdzšinējo labvēļu veikumu latviešu labā".