15 gadus ilgs cietumsods par "Mistera Latvija 2016" sašaušanu Dagdas novadā

© Depositphotos.com

Izskatāmajā lietā apsūdzībā norādīts, ka divu brāļu sašaušanas lietā Dagdas novadā 2017. gadā pirmais šāviens raidīts viena un nākamais otra brāļa virzienā. Par laimi, neviens šajā uzbrukumā bojā negāja.

Cietušie kādā izsolē bija kopīgi iegādājušies Krūmiņu mājas Andzeļu pagastā Dagdas novadā, klātesot tiesu izpildītājam. Lieldienu priekšvakarā abi brāļi bija ieradušies parunāt ar mājas bijušo saimnieku Guntaru un piedāvāt viņam savākt un aizvest mantas. Tomēr vīrietis atteicies no palīdzības. Kamēr jaunieši bijuši pirtī, viņi dzirdējuši, ka kāds tai tuvojas. Kad puiši atvēruši durvis, sekojuši šāvieni. Augstākās tiesas (Senāta) Krimināllietu departaments, izskatot apsūdzētā Guntara un viņa aizstāves kasācijas sūdzības, nolēma neierosināt kasācijas tiesvedību krimināllietā apsūdzībā par brāļu sašaušanu Dagdas novada Andzeļu pagastā.

Bargs sods

Senāts konstatēja, ka, pretēji kasācijas sūdzībās norādītajam, apelācijas instances tiesa ir izvērtējusi cietušo sniegto liecību ticamību un pierādījumu pietiekamību kopumā, tajā skaitā par apsūdzētā agresīvo uzvedību pirms noziegumu izdarīšanas un konfliktu starp apsūdzēto un cietušajiem par īpašumtiesībām. Līdz ar Senāta lēmumu stājas spēkā Latgales apgabaltiesas 2023. gada 14. marta spriedums, ar kuru apsūdzētais atzīts par vainīgu divu personu slepkavības mēģinājumā un nelikumīgā ieroča glabāšanā. Galīgais sods apsūdzētajam noteikts brīvības atņemšana uz 15 gadiem un trim mēnešiem un probācijas uzraudzība uz trim gadiem un sešiem mēnešiem. Tāpat stājas spēkā ar pirmās instances tiesas spriedumu noteiktā morālā kaitējuma kompensācija 20 000 eiro par labu vienam no cietušajiem. Atgādinām, ka pēc Krimināllikuma 117. panta 3. punkta par slepkavību, ja tā izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā, soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Iešāva mugurā

Slepkavības mēģinājums noticis 2017. gada 14. aprīļa vakarā. Viens no brāļiem bija toreiz 22 gadus vecais Ēriks Priede, kurš vairāk zināms kā "Mis un misters Latvija 2016" dalībnieks. Sākotnēji uzbrucējs sācis šaut uz Ērika brāli Māri. Abi skrējuši pie kaimiņiem lūgt palīdzību, bet gandrīz liktenīgais šāviens trāpīja Ērikam mugurā. Puisim tika veiktas plaušu operācijas. Pats šāvējs pēc paveiktā iebarikādējies mājā, bet drīz vien tika aizturēts.

Cik var spriest pēc E. ierakstiem sociālajā tīklā “Facebook”, viņam ir bijis ilgs atveseļošanās posms, pārvietojoties ar spieķi, tomēr tas nav traucējis ceļot pa pasauli. Šobrīd traģēdijas vietā pie Ežezera darbojas atpūtas centrs “Ežezers”, un uzņēmumam ir divi īpašnieki - Ēriks Priede un Māris Priede. Saskaņā ar “Lursoft” datu bāzē atrodamo informāciju, abiem brāļiem uzņēmumā ir vienādas daļas. Atpūtas vietā piedāvā atpūtas mājas un kempingu nomu, laivas, katamarānus, SUP dēļus, kajakus un izbraucienu ar kuteri pa Ežezeru.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.