Bēgšanā no Centrālcietuma aizvien jaunas mīklas

© Neatkarīgā

No Rīgas Centrālcietuma aizbēgušajam un notvertajam Mārim Kovaļovam bēgšanas brīdī ir bijis pirmās instances tiesas spriedums un tika gaidīta pārsūdzība.

Svētdien no Rīgas Centrālcietuma izbēgušo 1993. gadā dzimušo Māri Kovaļovu aizturēja, un vīrietis pat nepretojās. Valsts policijā bija sākti plaši personas meklēšanas pasākumi, un tika izsludināti "Slazdi" visā valstī, kuru laikā visas drošības iestādes veica lielu darbu, lai atrastu bēgli. Vai viņš bija tik bīstams, kā tiek raksturots?

Vai bēdzis tāpēc, ka nav savaldījies?

Kā skaidro Ieslodzījuma vietu pārvalde, šai personai bēgšanas brīdī ir bijis pirmās instances tiesas spriedums un tika gaidīta pārsūdzība. Rodas loģisku jautājumu ķēde. Pirmkārt jau - kāpēc šādā situācijā bēgt? Arī pēc galvenā jautājuma Ieslodzījuma vietu pārvalde kautrīgi klusē. Spriežot pēc visa, viņam ir nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze par pieskaitāmību. Taču oficiālā atbilde ir mūsu sistēmas stilā - šobrīd notiek izmeklēšana, un tās interesēs detalizētāka informācija netiks sniegta. Kriminālprocesa laikā krimināllietā esošie materiāli ir izmeklēšanas noslēpums.

Un 2023. gada 23. jūlijā ir uzsākts kriminālprocess par bēgšanu no ieslodzījuma vietas pēc Krimināllikuma 310. panta, kas nosaka, ka par bēgšanu no ieslodzījuma vietas soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Neoficiāla informācija, kas ir NRA rīcībā, norāda, ka bēgšana no Centrālcietuma varēja notikt no konvoja zonas, bet oficiālu apstiprinājumu neesam guvuši, jo notiek izmeklēšana un tās interesēs detalizētāka informācija netiek sniegta. Bēgšanas apstākļi tiek skaidroti kriminālprocesa ietvaros.

Centrālcietumā ir daudzas vakances

Kā ziņo LETA, no Rīgas Centrālcietuma izbēgušais un vēlāk atrastais M. Kovaļovs patlaban atrodas Latvijas cietumu slimnīcā Olainē, kur viņam tiek sniegta medicīniskā palīdzība. IeVP norāda, ka minētā bēgšana ir ārkārtējs gadījums un IeVP sekmīgi pildot savu lomu attiecībā uz brīvības atņemšanu un soda izpildi. Tāpat esot novērsts viss, lai nepieļautu šādu gadījumu atkārtošanos, turklāt šajā un citās ieslodzījuma vietās visi strādā pastiprinātas modrības un uzraudzības režīmā. Patlaban arī nav konstatēti atbilstoši apstākļi, kas paredzētu amatpersonu atstādināšanu no amata uz dienesta pārbaudes laiku. IeVP nevarot apstiprināt apgalvojumu, ka bēgšana notikusi, pateicoties tam, ka Centrālcietumā ir nepietiekams skaits darbinieku. "Šādu apgalvojumu noteikti IeVP neapstiprina, jo ieslodzījuma vietas darbs kā tāds tiek nodrošināts," norādīja pārvaldē. Jāpiebilst, ka Centrālcietumā šobrīd ir vakantas 66 uzraugu amata vietas, deviņu vecāko uzraugu, 23 apsargu un divas vecāko apsargu - kinologu vietas.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais