Kur ir lētāk: cik maksā aukstā zupa Latvijā, Lietuvā un Igaunijā?

© Depositphotos.com

Vasara ir klāt, un vismaz divās no trim Baltijas valstīm klāt ir arī aukstās zupas baudīšanas laiks. “Neatkarīgā” pēta, cik maksā produkti aukstās zupas pagatavošanai Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Latvijā aukstā zupa, bet Lietuvā - “šaltibarščiai” ir galvenais nacionālās virtuves ēdiens vasarā. To receptes ir gandrīz vienādas - marinētas bietes, atšķaidīts kefīrs, svaigs gurķis, ola un vārīti kartupeļi. Savukārt Igaunijā populārākas ir citas aukstas zupas - ar atdzesētu vistas buljonu pagatavotā biezeņzupa un krievu okroška ar skābo kvasu. Tomēr esam aprēķinājuši aukstās biešu zupas pagatavošanas izmaksas arī no Igaunijā pieejamajām sastāvdaļām.

Neatkarīgā

Pētām cenas vietējos veikalos

Galvenā aukstās zupas sastāvdaļa ir uz rupjas rīves sarīvētas viegli marinētas bietes. Šī produkta cenu diapazons ir gana plašs. Vislētākās bietes “šaltibarščiai” pagatavošanai atrodamas Lietuvas “Maxima” veikalos — tikai 0,57 eiro par 500 gramu burku ar “Extra Line” zīmolu. Tieši tāda pati burka Latvijā vietējā “Maxima” tīklā maksā jau 0,85 eiro. Igaunijā, kur aukstās biešu zupas nav tik populāras un arī izvēle ir mazāka, atradām salātu bietes “Salatipeet”, kuras ar atrunām var izmantot aukstajai zupai, par 1,79 eiro “Prisma” lielveikalā Tallinā.

Vislētākais kefīrs ir nopērkams “Maxima” veikalos — “Farm Milk”. Lietuvā 1 l pakas cena ir 0,84 eiro, bet Latvijā — 0,75 eiro. Interesanti, ka viena un tā paša ražotāja kefīram vienādās pakās ir atšķirīgs tauku saturs: 2,5% Lietuvā un tikai 2% Latvijā. Savukārt Igaunijā par vispieejamāko cenu nopērkamais kefīrs ir “Alma” ar 2,5% tauku saturu, kas maksā 0,79 eiro “Prisma” tīkla veikalos.

Olas Lietuvā maksā no 1,75 eiro par 10 gab., līdz ar to divas olas “šaltibarščiai” pagatavošanai izmaksās 35 centus. Latvijā un Igaunijā 10 olas maksā 1,79 eiro (attiecīgi “Favorit” un “Selver” zīmols), tāpēc aukstajai zupai būs jāiztērē 36 centi. Taču vienalga būs jāpērk vismaz 10 olas — šis standarta skaits ir iekļauts mūsu veiktajā gala aprēķinā.

Atliek aprēķināt tēriņus gurķiem un kartupeļiem. Vislētākos gurķus pārdod Latvijā. Šeit eko gurķi no vietējās siltumnīcas maksā tikai 1,19 eiro par kilogramu. Savukārt Lietuvā un Igaunijā tie maksā jau no 1,99 eiro kilogramā - “Selver” tīkla veikalos. “Prisma” lielveikalos cenas ir vēl augstākas.

Aukstajai zupai var paņemt gan jaunus kartupeļus (no Ēģiptes vai Grieķijas importētus) vai pagājušā gada ražas vietējos kartupeļus. Pirmie maksās dārgāk (1,09-1,19 par kg), otrie — krietni lētāk. Tomēr mēs salīdzinām ekonomiskā segmenta cenas, līdz ar to izvēlēsimies vislētākos. Vidēja lieluma vietējie kartupeļi Lietuvas “Maxima” veikalos maksā 0,59 eiro kilogramā. Tādi paši kartupeļi šajā pašā veikalu tīklā Latvijā - 0,54 eiro kilogramā. Savukārt Igaunijā kartupeļus var nopirkt pavisam lēti - par 49 centiem kilogramā “Selver” veikalos.

Tāpat labai aukstajai zupai vajag zaļumus - tos ikviens var pievienot pēc savas garšas.

Rezultāts: Latvijā - vislētāk

Nepieciešamo produktu “komplekts”, lai pagatavotu auksto biešu zupu, kuras pietiktu ģimenei vairākām maltītēm, Latvijā izmaksās 5,12 eiro, Lietuvā 5,74 eiro, bet Igaunijā - 6,85 eiro.

Šoreiz Latvija beidzot ir lētākā. Par spīti tam, ka daži produkti pie mums maksā dārgāk nekā Lietuvā un Igaunijā.

Neatkarīgā

Neatkarīgā

Neatkarīgā

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais