VID: Mēs esam otrie labākie valstī un varam kalpot citiem par piemēru

© Neatkarīgā

Iedzīvotāju aptaujā esot noskaidrojies, ka tauta Valsts ieņēmumu dienestu (VID) vērtē kā iestādi, kura visaugstākajā līmenī apkalpo iedzīvotājus “un varētu kalpot par paraugu citām iestādēm” – atbildes vēstulē “Neatkarīgajai” norāda VID dienesta vadība.

Tik pārsteidzoši pozitīvā gaismā sevi redzošā VID vadība acīmredzami neuzskata par vērā neņemamiem savu bijušo amatpersonu izteikumus par VID kā iestādi, kurā darbojas “pasūtījumu galds” auditu un krimināllietu uzsākšanai un to izbeigšanai.

Tas nozīmē, ka, pēc Ievas Jaunzemes domām, pat neraugoties uz runām par “pasūtījumu galdu”, VID vienalga ir labākā iedzīvotājus apkalpojošā iestāde Latvijā.

“Neatkarīgā” 4. aprīlī rakstīja, ka, gatavojoties iestādes 30 gadu jubilejai, Valsts ieņēmumu dienests mudina savus darbiniekus meklēt un uzrunāt klientus - uzņēmējus, lai viņi sniegtu pozitīvas atsauksmes par VID - “jo slavenāki, jo labāk”. “Neatkarīgā” no VID saņēmusi atbildes uz uzdotajiem jautājumiem. Tajās iestāde sevi slavē un liek par piemēru citiem.

Esam labākie un atdarināšanas vērti

“Latvijas iedzīvotāji 2022. gadā VID ierindojuši otrajā vietā kā iestādi, kas, apkalpojot iedzīvotājus, strādā vislabāk un varētu kalpot par paraugu citām iestādēm. Tā liecina Valsts pārvaldes klientu apmierinātības pētījums, ko pēc Valsts kancelejas pasūtījuma veic SKDS. Kā apliecinājums šai statistikai ir arī ikdienā nereti saņemtie pateicības vārdi par kvalitatīvu darbu un apkalpošanu gan no uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem.

Kamēr ar kritiku un ieteikumiem darba uzlabošanai vienmēr rūpīgi strādājam, to apkopojot un veicot uzlabojumus, pozitīvais novērtējums nereti paliek nepamanīts un neizcelts.

Ja konstruktīva kritika palīdz iestādei pilnveidoties un uzlabot sniegto pakalpojumu kvalitāti, pozitīvās atsauksmes veido patīkamu darba vidi un vēlmi darbiniekiem tiekties veidot arī turpmāk veiksmīgu sarunu ar klientiem.

Tas ir būtiski jebkuram cilvēkam, kurš godprātīgi pilda savu darbu, un var kalpot kā iedrošinājums arī citiem klientiem neturēt savu tik cilvēciski svarīgo “paldies!” pie sevis. Turklāt šis saskarsmes princips nav tikai attiecināms uz VID darba specifiku, bet jebkuru organizāciju vai uzņēmumu, kas strādā ar cilvēkiem.

Uzsākot VID 30. darbības gadu, vēlamies uzmanību pievērst arī labajiem vārdiem un novērtējumam, kas ir svarīgi gan VID darbiniekiem, gan sabiedrībai, kuras uzdevumā un interesēs iestāde darbojas,” rakstīts VID

Sabiedrisko attiecību daļas sagatavotajā atbildē uz “Neatkarīgās” uzdotajiem jautājumiem: kāpēc uzņēmējus aicināt sniegt tikai pozitīvo pieredzi, bet ne negatīvo, jo arī tāda taču arī mēdz būt, un, vai, jūsuprāt, šāda kampaņa spēs padarīt VID tēlu pozitīvāku? Šādus jautājumus “Neatkarīgā” uzdeva VID konsultantei komunikācijas un sabiedrisko attiecību jautājumos Martai Krivadei.

Skandāli gan liecina par pretējo

Bez jau pieminētajiem skandāliem par VID nodokļu un muitas policistu safabricēto lietu un mēģinājumu izspiest 100 000 eiro kukuli no kokrūpnieka Andra Ramoliņa un auditu uzņēmumos “Dobeles dzirnavnieks” un SIA “Agrera,” nosakot šiem uzņēmumiem nepamatotus uzrēķinus, soda un kavējuma naudas kā sodu par “nesadarbošanos” ar VID, ir vēl citi, ne mazāk skaļi skandāli, kur runā ne tikai uzņēmēji, bet arī bijušās VID amatpersonas.

Bijusī VID izmeklētāja Inita Lūre, kuru pašu tur aizdomās kukuļa pieprasīšanas lietā, intervijās izteicās par spiedienu no priekšniecības puses, ko izjutusi, izmeklējot publicista Lato Lapsas un viņa brāļa Endo Lapsas kriminālprocesu par iespējamu nodokļu nesamaksāšanu. Gandrīz vienlaikus ar Lūres interviju “Dienā” atlūgumu uzrakstīja viņas pieminētā VID darbiniece Prusaka-Brinkmane.

Šā gada sākumā atlūgumu iesniedzis arī ilggadējais VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš. Iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs pērn septembrī ierosināja disciplinārlietu un atstādināja no amata VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi, kā arī uzdeva lemt par Podiņa atbildību un atstādināšanu uz pārbaudes laiku, ņemot vērā notikušās aizturēšanas VID Nodokļu un muitas policijā.

Tāpat laiku pa laikam aizdomās par kukuļošanu tiek aizturētas vairākas VID Muitas pārvaldes amatpersonas.

Latvijas vēsturē lielākās narkotiku kravas jeb tā dēvētajā Kokneses kokaīna krimināllietā par aizdomās turētajiem atzītas arī četras personas, kas laikā no 2018. līdz 2019. gadam strādāja VID. Iespējams, šīs personas sekmēja kokaīna ievešanu Latvijas teritorijā.

Trīs no personām tiek turētas aizdomās par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, savukārt ceturtā - par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Neviena no amatpersonām vairs nepilda darba pienākumus VID Muitas pārvaldē.

Jāpiemin, ka arī sociālajos tīklos regulāri parādās gan uzņēmēju, gan Latvijas iedzīvotāju pieredzes stāsti par saskarsmē ar VID piedzīvoto, un tie lielākoties nav pozitīvi.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais