Par Latvijas iedzīvotāju ziedojumiem stiprina Ukrainas armiju

© Scanpix

Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi mēneša laikā Ukrainas atbalstam caur labdarības organizāciju “Ziedot.lv” saziedojuši 6,2 miljonus eiro. Marta vidū no tiem 4,3 miljoni jau bija izlietoti, iegādājoties degvielu, tehnisko aprīkojumu Ukrainas armijai, zāles, medicīnas preces, pārtiku un pirmās nepieciešamības preces, ko sūtīt uz kara epicentriem civiliedzīvotājiem.

“Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu atsaucība ir apbrīnojama, tā nebeidz pārsteigt, cik vienoti esam savā vēlmē palīdzēt Ukrainas tautai nosargāt savu valsti un palīdzēt cilvēkiem netaisnīgajā karā,” uzsver “Ziedot.lv” pārstāve Ilze Ošāne.

Izdevumi miljonos

Viņa stāsta, ka sadarbībā ar Aizsardzības ministriju sniegts atbalsts Ukrainas armijai un Nacionālajai gvardei, sadarbībā ar Ārlietu ministriju nosūtītas civilās humānās palīdzības kravas uz Harkivas, Ļvivas un Kijivas slimnīcām, Hersonas un Ļvivas pilsētām. Sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību sniegts plašs atbalsts Ukrainas teritoriālās aizsardzības vienībām un zemessargiem. Tāpat apmaksāti degvielas izdevumi Ukrainas bēgļu nogādāšanai drošībā.

Atskaitēs redzams, ka būtiska saziedotās naudas summa novirzīta tieši Ukrainas armijas vajadzībām, piemēram, par 700 000 eiro iegādāta dīzeļdegviela, par 500 000 eiro ​bezpilota lidaparāti. Pirkti kvadricikli, droni, termokameras un vēl virkne tehnisku lietu, kas spēcinātu ukraiņu karavīrus cīņā par savu valsti. Arī pārtikā un medikamentos, medicīnas precēs ieguldītas lielas naudas summas. I. Ošāne galvo, ka “Ziedot.lv” neietur nekādas komisijas maksas, visi ziedojumi pilnā apmērā nonāk līdz mērķim.

Sajusties kā mājās

Daļa saziedotās naudas paliek arī tepat Latvijā, sniedzot atbalstu kara bēgļiem no Ukrainas. “Par saziedotajiem līdzekļiem “Ziedot.lv” ir spējuši sniegt atbalstu teju tūkstotim Ukrainas bēgļu, kas vērsušies “Ziedot.lv” bēgļu centrā, un sadarbībā ar astoņiem Latvijas ēdināšanas uzņēmumiem ik dienu nodrošināt 500 siltas zupas porciju centrālajā Rīgas bēgļu atbalsta centrā Kongresu namā,” norāda I. Ošāne.

Un vajadzību cilvēkiem ir daudz. “Ukrainas bēgļi Latvijā ir ieradušies tikai ar vienu somu, bēgļiem palīdzība ir nepieciešama ļoti plaša, sākot ar pavisam vienkāršām pamatlietām kā pajumte, ēdiens un apģērbs, līdz atbalstam, kā atrast darbu, noorientēties pilsētā, pieteikt bērnus bērnudārzā vai skolā. Kā vēl vienu vajadzību es minētu - sajust ikdienas rutīnu kā kādreiz mājās, Ukrainā, nevis kara piedzīvotās šausmas, nogurdinošo ceļu, bailes un neziņu. Palīdzība Ukrainas cilvēkiem būs vēl nepieciešama ilgi, mums ir jābūt saprotošiem un pacietīgiem,” aicina “Ziedot.lv” pārstāve.

Ja ne naudu, tad ziedo laiku un mantu

“Ziedot.lv” portālā ziedojumus ir veikuši vairāk nekā 100 000 cilvēku un uzņēmumu, bet “Ziedot.lv” nav vienīgā labdarības organizācija, kura vāc ziedojumus. Ir ļoti daudz Latvijas iedzīvotāju, kuri ziedojuši savu laiku, mantu, lai sniegtu palīdzību Ukrainas cilvēkiem.

“Latvijas uzņēmumi ziedo gan naudas līdzekļus, gan savus pakalpojumus un produktus, gan iesaista savus darbiniekus brīvprātīgo aktivitātēs. Tā ir brīnišķīga pilsoniskā aktivitāte, palīdzēt pēc katra iespējām. Esam arī saņēmuši mērķziedojumus labdarības organizāciju atbalstam, kuras pašaizliedzīgi strādājušas, lai vāktu ziedojumus un koordinētu palīdzības sniegšanu cilvēkiem, kurus skar situācija Ukrainā,” uzsver I. Ošāne.

Neaizmirst par savējiem

Viņa arī piebilst - neskatoties uz šobrīd tik vitāli svarīgo atbalstu Ukrainai, Latvijas iedzīvotāji nav aizmirsuši, ka palīgā saucieni izskan arī no tautiešiem tepat. “Portālā “Ziedot.lv” ir 38 labdarības projekti, no tiem 37 ir palīdzības lūgumi Latvijas līdzcilvēkiem. Katru dienu saņemam ziedojumus gan Ukrainas atbalstam, gan mūsu līdzcilvēkiem Latvijā. Mēs aicinām ikvienu atvērt portālu “Ziedot.lv” un palīdzēt kādam Latvijas bērniņam nostāties uz kājiņām, kādam pateikt savus pirmos vārdiņus, kādai mammai un tētim uzveikt slimību. Latvijas sabiedrība ir ļoti atsaucīga un dāsna. Mūsu sabiedrība spēj arī savā grūtajā brīdī dalīties un palīdzēt gan savai tautai un valstij, gan Ukrainas cilvēkiem.”

Izpēte

Kremļa propagandisti kārtējo reizi sākuši ciest sakāvi, kad diskusijās par iespējamu Polijas un Baltijas valstu kareivju nosūtīšanu uz Ukrainu dažādu atbalsta funkciju veikšanai Latvijas pusē iesaistījies viens no pasaules vadošajiem militārajiem videoblogiem.