Komentāri: Ojārs Spārītis: Latvijā ir divas problēmas – naudas un stratēģiskās domāšanas trūkums

EDGARS

Naudas un stratēģiskās domāšnas trūkums..omg... Latvijas valsts "nozagšanas" procesu, kas sākās pēc 21.08.1991., jau 1988.g. oktobrī ievadīja Latvijas vēstures "nozagšana". Tāpēc vēlreiz un vēlreiz visiem "kāpēcīšiem" jāatgādina fakti, lai vismaz par IZM attieksmi nebrīnās. "1945. gada jūlijā LPSR vadītāji Vilis Lācis un Jānis Kalnbērziņš lūdza PSRS Tautas komisāru padomei atļaut organizēt Latvijas PSR Zinātņu akadēmiju. 1945. gada 4. novembrī tika pieņemts PSRS Tautas komisāru padomes lēmums № 2824, 15. novembrī Rīgā notika Latvijas zinātnieku apspriede par ZA izveidošanas un struktūras principiem.

1946. gada 7. februārī V. Lācis parakstīja Latvijas PSR TKP lēmumu par Latvijas PSR ZA dibināšanu. Akadēmijas organizēšanu vadīja toreizējais Latvijas PSR ārlietu tautas komisārs (analogs amats mūsdienu ārlietu ministram) Pēteris Valeskalns. Tika daļēji apstiprinātas pirmo Latvijas PSR ZA locekļu kandidatūras (12-15 cilvēku), tos pēc tam vēl sijāja un galīgi apstiprināja LK(b)P CK birojs. Trīspadsmit pirmie ZA īstenie locekļi (akadēmiķi) bija zināmas Latvijas zinātnes autoritātes: valodnieks J. Endzelīns, purvu pētnieks P. Nomals, mežzinātnieks A. Kalniņš, mediķis P. Stradinš, mikrobiologs A. Kirhenšteins, arhitekti A. Krūmiņš un E. Štālbergs, lauksaimniecības zinātnieks P. Lejiņš, rakstnieks un literatūrzinātnieks A. Upīts, kuriem tika pievienoti vēl vairāki no PSRS iebraukušie latviešu izcelsmes zinātnieki: J. Peive, A. Šmits, M. Kadeks, P. Valeskalns. Bija arī tādas no zinātnes visai tālu stāvošas personas, kā Arvīds Pelše un Jānis Bumbiers."

13.feb Atbildēt
lasītājs33

Paldies par interviju. Latvijai ir tikai viena problēma - nav saimnieka. Samniekam vienmēr ir gan stratēģija, gan nauda.

13.feb Atbildēt
Dina Liepa

kā teica klasiķis, par to pirmo vēl šaubos.....

14.feb Atbildēt
Kalamburs

Precīzi!

14.feb Atbildēt
Arturs Ozols

Cik nu par muižām un baznīcām ,jādomā kā stratēģiski tālredzīgi plānot un izbūvēt no satelītiem un kontrabandistiem slēptu aizsardzības austrumu līniju un daudz ko citu , lai mēs vispār turpmāk pastāvētu .

15.feb Atbildēt

Komentēt