Komentāri: Latvijas izrāvienu ekonomikā bruģēšot vairākas valsts programmas

Arturs Ozols

Nekādas valsts programmas mūsdienās neko bruģēt nevar. Attīstībai ir divas puses. Pirmā , kā tiek apmierinātas valsts visa tipa patērētāju iekšējās vajadzības , otra puse , kāda ir pasaules tirgu situācija ,ko ar mūsu izmaksām varam tur pārdot , atkarība ko dažādu ekonomisko ciklu situācijas . Pats būtiski svarīgākais ir ekonomiskos un sociālos procesus regulējošā likumdošana . Šis juridiskais bloks ir jāreorganizē totāli ,bet to nevar izdarīt Ekonomikas ministrija , šāda tipa pārkārtojumus ir jāsaprot sabiedrībai un konsekventi jāīsteno Saeimai . Uzskatu ,ka mūsdienu attīstību Latvija ne tikai traucē ,bet pat bloķē tieši juridiskais bloks un tā pārstāvji nevēlas un nevēlēsies atteikties no savu rīcību komforta situācijas . Te uzsveru ,ka nav runa par krimināllikumu ,tur citas problēmas ,runa par saimniecisko darbību veicinošo "bremzi" , visapkārt esošās absolūtās neuzticības juridiskajā situācijā . Latvijai neizdosies veidot "visus pirkstus" kontrolējoša kapitālisma sistēmu , jo demokrātija no nespēj ,bet totalitāras kontroles valsti mēs nevēlamies šeit redzēt . Savukārt pusmēri ir tie kas bremzē ierosmi un attīstību .

21.jan Atbildēt
Arturs Ozols

Atsevišķa attīstību raksturojoša tēma ir Ēnu ekonomika ,tās apjoms un sastāvs. Latvija zināmas ir prof. A. Saukas un , F. Šneidera pētījumu metodikas , tiek zīmēta ari ES valstu ēnu ekonomikas vidējo līkne . Raksturojošie skaitļi svārstās no 17,2 % no IKP Šneidera pētījuma līdz 26,5 % Saukas grupas pētījumā . Absolūtos skaitļos tiek apgalvots ,ka valsts IKP zaudējot no 1 līdz 2,5 miljardiem eiro gadā ! Visu mūžu nostrādājis kā ekonomists , atļaušos teikt ,ka šī ir tikai uzskaites metožu un metodoloģiska problēma . Ja kaut kas ir radīts valstī ,tad radītais atrodas šeit un apzīmējums "ēnu ekonomika" arī atklāj ,ka radīts ir , tikai kas pie kā un kur radīto ieskaita .Neieskaitīts kādā uzskaites kategorijā ,radītais ir šeit un veido nacionālo kopējo labklājības masu . Rezultātā izrādās ,ka cīna ir par uzskaiti kādu grupu interesēs . faktiski juridiskas argumentācijas diskusija , jo kāds uzskata ,ka runā par sociālo taisnīgumu ,ne darbu veikšanas fāzē ,bet gan sadales un pārdales fāzēs . Un pārdalot neesot vienlīdzības pret visiem . Muļķības ,tās nav katra solī .jo tie paši runātāji sev noteikuši deputātu un ministru algu līmenī vidējo atalgojumu 3638 eiro mēnesī pret 61,7% to kuru atalgojums ir līdz .līdz 1500 eiro mēnesī un tur ir pat 56075 darbinieki kuri saņem 400 un pat 200 eiro mēnesī !!! Un tās ir oficiālas algas ,nekādas ēnu ekonomikas . Pārspīlēti uztraukties par zemu pensiju saņēmējiem ,ja cilvēks ir nosacīti vesels , nebūtu jāuztraucas ,katrs ir savas "laimes kalējs" . Te ir kapitālisms ,nu jau 30 gadus nav jāstāsta vieni un tie paši sociālisma parauga sadales principu saukļi ,šodienas sistēmas principi jāmāca no bērnības skolā , jo nu jau mūs sāk pārvaldīt paaudze , kura nekad nebrīvā Latvijā nav dzīvojusi .

21.jan Atbildēt
Ilze

Vispirms jāpamācās, jānobriest, jāsasniedz vismaz Jēzus Kristus vecums un tikai tad ..... tad diezin vai gribēsies runāt par latvijas izrāvienu ekonomikā. (latviju ar mazo burtu rakstīšu arī turpmāk, jo te kāds deputāts-slotaskāts ar mazo burtu raksta mūsu kaimiņu valsts nosaukumu).

22.jan Atbildēt
gundega

Tur kur ir darbs vajag valsts programmu kur dzīvot īpaši jauniešiem , kas grib dzīvot kā eiropā un vientuļām mātēm kuru netrūkst .

30.jan Atbildēt

Komentēt