Uzzini, kāpēc me­no­pau­zes laikā svarīgi uzņemt magniju

© Publicitātes foto

Pa­cien­tes bie­ži vē­las pār­ru­nāt ar gi­ne­ko­lo­gu jau­tā­ju­mu par pie­mē­ro­tu bez­re­cep­šu me­di­ka­men­tu un uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tā­ju iz­vē­li – kā­di vi­ta­mī­ni un mi­ne­rāl­vie­las va­ja­dzī­gi sie­vie­tes ve­se­lī­bai. Sie­vie­te gi­ne­ko­lo­ga ska­tī­ju­mā ir viens ve­sels, tā­pēc, vēr­tē­jot vi­ņas ve­se­lī­bu, uz­ma­nī­ba tiek pie­vēr­sta ne ti­kai «ma­zam lo­dzi­ņam apakš­stā­vā», bet gan vis­am or­ga­nis­mam ko­pu­mā – teic gi­ne­ko­lo­ģe Da­ce Ma­tu­le. Ir sva­rī­gi ne­ap­jukt pla­ši rek­la­mē­to pre­pa­rā­tu klās­tā, at­ce­rē­ties, ka šeit ne­der prin­cips «jo vai­rāk – jo la­bāk», un iz­vē­lē­ties to, kas pa­tie­šām uz­la­bos paš­sa­jū­tu un dzī­ves kva­li­tā­ti.

Savs uz­de­vums mū­su or­ga­nis­mā ir kat­ram vi­ta­mī­nam, mik­ro­ele­men­tam vai amino­skā­bei, un kat­rā dzī­ves pos­mā va­ja­dzī­ba pēc tiem ir ne­daudz at­šķi­rī­ga. Vie­na no mi­ne­rāl­vie­lām, kam ir bū­tis­ka no­zī­me sie­vie­tes ve­se­lī­bā vis­a mū­ža ga­ru­mā, ir mag­nijs. Tas ne­pie­cie­šams gan augo­šam or­ga­nis­mam, gan bēr­ni­ņu gai­dot, gan arī - pie­nā­kot me­no­pau­zei.

Me­no­pau­zes lai­kā

«Ša­jā dzī­ves pe­ri­odā sie­vie­tes ķer­me­nis pie­dzī­vo daudz pār­mai­ņu, kam bie­ži pie­vie­no­jas arī ga­ra­stā­vok­ļa svār­stī­bas, tūs­ka un lie­kais svars, lo­cī­ta­vu un mus­ku­ļu pro­blē­mas, maksts sau­sums, bez­miegs. Iz­mai­ņas sie­vie­tes or­ga­nis­mā sais­tī­tas ar ol­nī­cu fun­kci­ju iz­sīk­ša­nu - sa­ma­zi­nās da­bis­kā es­tro­gē­na lī­me­nis,» skaid­ro D. Ma­tu­le. Pa­ze­mi­nā­tais sie­viš­ķo dzi­mum­hor­mo­nu - es­tro­gē­nu lī­me­nis un ap­tau­ko­ša­nās pa­aug­sti­na sirds un asins­va­du sli­mī­bu, kā arī ot­rā ti­pa cu­ku­ra di­abē­ta ris­ku. Tā­dēļ, lai sa­gla­bā­tu sirds un asins­va­du ve­se­lī­bu, nor­ma­li­zē­tu gli­ko­zes viel­mai­ņu, stip­ri­nā­tu kau­lu sis­tē­mu, sie­vie­tēm me­no­pau­zē ir liet­de­rī­gi uz­ņemt mag­ni­ja pre­pa­rā­tus, pro­tams, ne­pie­šķi­rot tiem pa­na­ce­jas lo­mu. Bie­ži vien ner­vo­zi­tā­ti, aiz­kai­ti­nā­mī­bu un pat his­tē­ri­ju var iz­skaid­rot ar B6 vi­ta­mī­na un mag­ni­ja trū­ku­mu. Me­no­pau­zes sim­pto­mu pro­fi­lak­sei ār­sti ie­sa­ka lie­tot pre­pa­rā­tus, kas sa­tur gur­ķe­nes eks­trak­tu, mag­ni­ju, so­jas iz­of­la­vo­nus, za­ļās tē­jas eks­trak­tu, B gru­pas vi­ta­mī­nus, be­ta­ka­ro­tī­nu u. c. Ga­dos ve­cā­kām sie­vie­tēm ne­pie­cie­ša­mi mul­ti­vi­ta­mī­nu pre­pa­rā­ti ar sa­ba­lan­sē­tu mik­ro­ele­men­tu un vi­ta­mī­nu sa­stā­vu, jo or­ga­nisms ne vien­mēr spēj piln­vēr­tī­gi uz­ņemt ne­pie­cie­ša­mās vie­las no uz­tu­ra. No­teik­ti ne­drīkst aiz­mirst ne­pie­sā­ti­nā­tās tauk­skā­bes un D vi­ta­mī­nu.

Lai mag­nijs la­bāk ie­dar­bo­tos

Mag­ni­ja efek­tī­vā­kie sa­bied­ro­tie ir B gru­pas vi­ta­mī­ni un kal­cijs. Dar­bo­jo­ties ko­pā, pa­pla­ši­nās mag­ni­ja dar­bī­bas spektrs. Mag­nijs un kal­cijs no­der kau­lu, zo­bu un ma­tu ve­se­lī­bai. Sa­vu­kārt ko­pā ar B gru­pas vi­ta­mī­niem mag­nijs rū­pē­jas par gal­vas­sāp­ju un tūs­ku sa­ma­zi­nā­ša­nu. Ta­ču jeb­ku­ru pa­līg­vie­lu lie­to­ša­nai jā­būt sa­mē­rī­gai un har­mo­nis­kai: vie­nā ne­dē­ļā ne­var lik­vi­dēt de­fi­cī­tu, kas ra­dies vai­rā­ku ga­du lai­kā. Ne­va­ja­dzē­tu ņemt pie­mē­ru no ASV ie­dzī­vo­tā­jiem, ku­ri jau ga­diem lie­to ne­skai­tā­mus vi­ta­mī­nus un uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tā­jus, vien­mēr pa ro­kai tu­rot tab­le­šu kār­bi­ņu, ku­rā kat­rai die­nai pa­re­dzē­ta sa­va ie­da­ļa ar trim ma­zā­kiem no­da­lī­ju­miem. Pa­rei­zas un ve­se­lī­gas ēša­nas kul­tū­ru ne­var aiz­stāt ar tab­le­tēm, bet jeb­kurš bez­re­cep­šu me­di­ka­ments vai uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tājs lie­to­jams ar kon­krē­tu mēr­ķi un tad, kad tas pa­tie­šām va­ja­dzīgs.

No­de­rī­gi!

Pro­duk­ti, ku­ri sa­tur mag­ni­ju (pie­au­gu­šam cil­vē­kam die­nā vi­dē­ji jā­uz­ņem 300-400 mg mag­ni­ja)

Pro­duk­ta no­sau­kums Vi­dē­jais mag­ni­ja sa­turs (mg) 100 g pro­duk­ta

Mai­ze 85-90

Graud­au­gi un grau­du pro­duk­ti 60-240

Auzu pār­slas, mie­žu put­rai­mi ap 100

Pākš­au­gi 100-250

Riek­sti 170-230

Šo­ko­lā­de 100-300

Vēž­vei­dī­gie 30-400

Zi­vis ap 30

Ga­ļa ap 70

Žā­vē­ti aug­ļi 60-100

Tumš­za­ļo la­pu sa­lā­ti 50-60

Vai­rums dār­ze­ņu 10-40

Ogas, aug­ļi ap 15

Piens ap 15

Biez­piens ap 20

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais