Kā pārliecināties, ka jūsu ķermenis ieņem trīs galvenās gulēšanas pozas

© Pexels.com

Mūsu ķermenis nakts miega laikā dabiski ieņem noteiktas formas un gulēšanas pozas, un šīs izmaiņas var notikt dažādu iemeslu dēļ, mums paliekot gados vecākiem. Jūsu tipiskā gulēšanas poza var mainīties arī tādu fizisku pārmaiņu dēļ kā grūtniecība, svara pieaugums vai zudums, kā arī partneru, bērnu vai pat mājdzīvnieku dēļ, kas naktī guļ kopā ar jums

Šādas izmaiņas var izraisīt arī vides izmaiņas, piemēram, karstāks vai aukstāks gadalaiks. Kuras gulēšanas pozas ir vispopulārākās un kā tās var ietekmēt jūsu miega kvalitāti nakts laikā un vispārējo veselību? Kā noteikt, vai jūsu matracis vai spilvens ir jāpielāgo, vai arī jūsu pašreizējā gulēšanas poza nav jums piemērota? Šajā rakstā tiks aplūkoti šie un citi jautājumi.

Kā anatomiskais zonu matracis var palīdzēt cilvēkiem, kas guļ uz sāniem?

Kāds pētījums liecina, ka gulēšana uz sāniem ir visizplatītākā gulēšanas poza, un, pieaugot vecumam, cilvēki dod priekšroku tieši šai pozai. Tā kā tā ļauj kaklam un mugurkaulam atrasties dabiskā izkārtojumā, gulēšana uz sāniem bieži vien ir salīdzinoši labs veids, kā atpūtināt savu ķermeni. Tomēr, guļot uz sāniem, ir svarīgi izvēlēties piemērotu matraci un spilvenu. Jūsu ķermenis var ērti saritināties un relaksēties uz vidēji mīksta matrača, taču tas nedrīkst būt pārāk mīksts, lai novērstu mugurkaula deformāciju. Vislabākais variants, kā uzskata miega speciālisti, ir matracis ar anatomiskām zonām, kas ir īpaši izstrādātas, lai nodrošinātu ideālu līdzsvaru starp cietību un mīkstumu, kā arī sniegtu papildu atbalstu jūsu ķermeņa dabiskajām formām. Turklāt, izvēloties izmēra un cietuma ziņā pareizu spilvenu, tas nodrošinās ideālu galvas un kakla novietojumu. Pārāk liels spilvens pacels galvu, izkropļojot kakla un mugurkaula dabisko izliekumu. Mazāks spilvens var būt vispiemērotākais variants, ja galva tajā var ērti iegrimt un tas ir augstāks, bet nedaudz mīkstāks par citiem spilveniem. Ja naktī novērojat savu gulēšanas pozu ar pašreizējo spilvenu, jūs, iespējams, redzēsiet, ka dabiski nobīdāties no spilvena, kas jums nav ērts. Bieža gulēšanas pozu maiņa liecina, ka jūsu matracis, spilvens vai gultas veļa nav jums īsti piemēroti. Mēģiniet starp ceļgaliem novietot nelielu, mīkstu spilvenu, salocītu segu vai dvieli, lai mazinātu spiedienu uz gurniem, ja gulēšana uz sāniem rada sāpes ķermeņa apakšdaļā.

Guļat uz muguras? Izvēlieties cietāku matraci

Pieaugušajiem ļoti patīk arī šāda gulēšanas poza. Jums ir mazāka iespēja attīstīt sāpes kaklā, jo galva, kakls un mugurkauls atrodas neitrālā stāvoklī. Lai gan bieži tiek uzskatīts, ka gulēt uz muguras ar nelielu spilvenu zem galvas ir veselīgi, tas ne vienmēr ir labākais risinājums. Piemēram, nevajadzētu gulēt šādā pozā, ja jums ir elpošanas grūtības un jūs krācat, jo tas var traucēt miegu un izraisīt nepietiekamu atpūtu. Turklāt šāda poza var pastiprināt sāpes muguras lejasdaļā tiem, kam ir muguras problēmas. Ja tā notiek, padomājiet par to, cik ciets ir jūsu matracis, vai mēģiniet gulēšanas laikā mainīt pozas. Jūsu gurni un muguras lejasdaļa ieslīdēs pārāk mīkstā matracī, radot mokošu spiedienu. Ja konstatējat, ka jūsu pašreizējais matracis ir pārāk vecs, lai sniegtu mugurai un gurniem nepieciešamo atbalstu, iespējams, būtu lietderīgi iegādāties jaunu, cietāku matraci vai izmēģināt virsmatraci, kas sniedz papildu atbalstu. Vēl viena iespēja ir mēģināt atbalstīt dabisko mugurkaula izliekumu, novietojot starp ceļgaliem spilvenu vai sarullētu dvieli, kas samazinās sāpes mugurā.

Gulēšana uz vēdera - izvairieties no tās vai veiciet nepieciešamās izmaiņas

Parasti nav ieteicams gulēt šādā stāvoklī, jo tas apgrūtina pareizu mugurkaula izliekumu un var saasināt citas veselības problēmas. Tomēr daži cilvēki uzskata, ka tā ir visērtākā poza un gulēšana uz vēdera var palīdzēt viņiem atpūsties vai samazināt krākšanu. Gulēšana uz vēdera var izraisīt sāpes kaklā un muguras lejasdaļā. Turklāt, salīdzinot ar citām pozām, ir lielāka iespēja, ka, mēģinot iekārtoties uz vēdera, jūs vairāk mētāsieties un grozīsieties pa gultu. Pārmērīgs spiediens uz vēdera var nospiest nervus, izraisot nervu tirpšanu, nejutīgumu un sāpes. Tomēr spilveni var palīdzēt jums justies ērtāk, kamēr guļat uz vēdera. Mēģiniet izlīdzināt mugurkaulu, novietojot mīkstu spilvenu zem pieres; nekādā gadījumā neizmantojiet cietus spilvenus, jo tie radīs sāpes. Gulētājiem uz vēdera ieteicams izvēlēties mīkstāku matraci, jo ķermenis iegrims matracī un samazināsies svara radītais spiediens.

Nobeigumā

Neatkarīgi no tā, kādu gulēšanas pozu izvēlaties, būtu labi ņemt vērā, vai jums ir kāda no šīm problēmām: krākšana, sāpes kaklā vai mugurā, kā arī mētāšanās un griešanās gultā. Lai justos labāk un kārtīgi izgulētos bez traucējumiem, iespējams, ir pienācis laiks mainīt savu gulēšanas pozu. Ar pareiza matrača un spilvena kombinācijas palīdzību iespējams izveidot ideālu atpūtas vidi, jūsu ķermenis vaēs atpūsties savā pašreizējā stāvoklī, un jūsu gulēšanas poza neradīs problēmas. Padomājiet par to, kādu gulēšanas pozu vēlaties ieņemt un cik ērts šajā pozā jums ir pašreizējais matracis un spilvens.

APMAKSĀTA REKLĀMA





Svarīgākais