5 interesanti fakti, kurus, visticamāk, nezināji par Latvijas karogu

© F64

Latvijas simtgades svinības ir teju klāt, kas nozīmē, ka vēl vairāk nekā ierasts redzēsim valsts karogu.

Bet cik daudz tu zini par šo karogu? Lūk, būs daži no interesantākajiem faktiem, kurus kurš katrs pretīmnācējs visticamāk nezinās.

1.

Latvijas karoga pirmsākumi meklējami 13.gadsimtā

Par Latvijas karoga prototipu tika ņemts vienīgais 13.gadsimtā fiksētais šajā teritorijā dzīvojošo tautu karogs, kuram pat ''Atskaņu hronikā'' aprakstītas krāsas. To izmantoja Cēsīs dzīvojošā tauta.

2.

Sarkanbaltsarkanajam karogam bija konkurence

20.gs. sākumā Amerikā dzīvojošo latviešu vidū par favorītu nekļuva sarkanbaltsarkanais karogs, bet gan zili-zaļi-zeltīts karogs. Tam par pamatu bija 19.gs. 80.-ajos tapušais studentu korporācijas ''Lettonia'' karogs, kurš tolaik, kad latviešiem sava karogan nebija, zināmā mērā uz laiku kļuvis par tautas karogu.

3.

Karogu izveidi stimulēja Pirmais pasaules karš

Tā kā karā piedalījās arī latviešu strēlnieku bataljoni, karoga jautājums ieguva arī praktisku pamatojumu. Lai arī šodienas Latvijas karogs vēl netapa, dažos strēlnieku karogos šīs sarkanbaltsarkanās krāsas tikušas izmantotas.

4.

Pirmo Latvijas karogu uzšuva sieviete

Visbeidzot, sarkanbaltsarkanais karogs tika izveidots 1916.gadā. To Valmierā no zīda uzšuva Valmieras bēgļu patversmes skolotāja Marianna Straumane, kura bija audzēkne, un vēlāk sieva, žurnālistam Jānim Lapiņam, kurš ir idejas autors karogam.

5.

Sākotnēji sarkanbaltsarkano karogu rotāja saule

Valmierā tapušais karogs gan arī nav identisks mūsdienu Latvijas karogam. Bez tā, ka tam baltā svītra bija šaurāka, to rotāja arī liela, dzeltena saule.

Jāatzīmē, ka augstāk minētais pirmais Latvijas karogs ir saglabājies un apskatāms vēl šobaltdien.

Atpūtai un izklaidei

Ikviens vēlas atrast otro pusīti, ar kuru pavadīt visu mūžu kopā. Dažiem paveicas un tā arī notiek, tikmēr citi ir spiesti piedzīvot šķiršanos. 2017. gadā Eiropā uz katriem 1000 cilvēkiem bija aptuveni 2 šķīrušies pāri. Uzzini, kādas pazīmes jau laicīgi var liecināt par to, ka jūsu mīlestība nebūs mūžīga!

Svarīgākais