Nodokļa nemaksātājiem obligātā veselības apdrošināšana maksās 20 latus mēnesī

Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi veselības apdrošināšanas koncepciju, kas paredz, ka personas, kuras nemaksās veselības nodokli un par kurām iemaksas neveic valsts, varēs iekļauties valsts apmaksātajā veselības aprūpes sistēmā, individuāli katru mēnesi maksājot minimālo obligātās veselības apdrošināšanas iemaksu 10% apmērā no minimālās mēneša darba algas, jeb šī brīža situācijā tie ir 20 lati mēnesī jeb 240 lati gadā, informē VM Komunikācijas nodaļas speciālists Oskars Šneiders.

VM nākusi klajā ar obligātās veselības apdrošināšanas koncepciju, kura paredz valsts apmaksātas veselības aprūpes pieejamību sasaistīt ar no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nodalītā veselības nodokļa maksāšanu.

Koncepcija paredz Latvijā ieviest speciālo veselības aprūpes budžetu, kur finansējuma avots ir personificēti, ienākumiem piesaistīti maksājumi, kurus nodrošina darba devējs veicot nodokļu maksājumus par darba ņēmēju pie pašreiz spēkā esošās likmes 25%, no kuras 5% ir veselības obligātās apdrošināšanas nodoklis. Savukārt, brīvprātīgās iemaksas apmērs tiek noteikts kā 10% no valstī noteiktās minimālās darba algas.

Neatkarīgi no nodokļa maksāšanas fakta visiem iedzīvotājiem tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība un konkrētu diagnožu vai veselības stāvokļu noteikšana un ārstēšana - grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, pacientiem ar cukura diabētu, tuberkulozi, noteiktām infekciju slimībām, psihiskām, onkoloģiskām vai hematoloģiskām saslimšanām. Tāpat valsts apmaksātu nepieciešamo medicīnisko palīdzību saņems visi pacienti, kas saņem hroniskās hemodialīzes, hemodiafiltrācijas un peritoneālās dialīzes procedūras, ilgstošu plaušu mākslīgo ventilāciju vai paliatīvo aprūpi.

Koncepcija paredz virkni attaisnoto nodokļa nemaksātāju, kuri saņems valsts apmaksātu veselības aprūpi tādā pat apmērā kā nodokļa maksātāji. Pie šīs cilvēku grupas pieder bērni vecumā līdz 18 gadiem, pensionāri, personas, kas vecākas par 18 gadiem un iegūst vispārējo vai profesionālo izglītību, kā arī pilna laika studentiem līdz deviņiem mēnešiem pēc statusa zaudēšanas.

Tāpat par attaisnotajiem nodokļa nemaksātājiem tiek uzskatītas personas, kuras kopj invalīdu un saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu, viens no vecākiem, kas kopj bērnu vecumā līdz trīs gadiem, viens no vecākiem, kuram ir vismaz 3 bērni, no kuriem vismaz viens ir pirmsskolas vecumā. Arī pirmās un otrās grupas invalīdi līdz deviņiem mēnešiem pēc statusa zaudēšanas un bezdarbnieki ne ilgāk kā gadu un sešus mēnešus pēc statusa iegūšanas tiks atbrīvoti no nodokļa maksāšanas.

Koncepcija paredz, ka arī personas, kas atrodas ieslodzījuma vietās līdz deviņiem mēnešiem pēc statusa zaudēšanas, politiski represētas personas, Nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, personas, kas cietušas Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā, orgānu donori, personas, kas veic speciālas iemaksas veselības obligātās apdrošināšanas budžetā, tiks uzskatītas par attaisnotajiem nodokļa nemaksātājiem.

Nosauktās iedzīvotāju grupas saņems pašlaik noteikto valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, maksājot Ministru kabineta noteikumos noteiktās pacientu iemaksas, izņemot personas, kuras no pacientu iemaksām ir atbrīvotas.

Tiek prognozēts, ka 2013.gadā ieņēmumi no IIN, kas tiks novirzīti veselības obligātajai apdrošināšanai sastādīs 169 miljonus latu, 2014.gadā jau 177 miljonus, 2015.gadā - 187 miljonus, bet tālākā nākotnē - 2020.gadā tie varētu būt 238 miljoni latu.

Pēc VM un Finanšu ministrijas aprēķiniem kopējais IIN maksātāju skaits varētu būt aptuveni 915 352. Papildus VM pieņem, ka, ieviešot koncepciju, ik gadu IIN maksātāju skaits varētu palielināties par 0,5% un par līdzvērtīgu skaitu samazināsies iedzīvotāju skaits, kam būtu jāmaksā veselības obligātās apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas.

Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta Vadības informācijas sistēmas datiem 2011.gadā kopējais Latvijas iedzīvotāju skaits, kas tiek saskaņots ar Pilsonības un migrācijas dienesta datiem, bija 2 247 154, no tiem 375 223 bērni no 0 līdz 17 gadiem, 464 569 iedzīvotāji pensijas vecumā no 62 gadiem, 364 010 iedzīvotāji, kuri iekļaujas pārējās atbrīvotajām kategorijām un 1 043 352 iedzīvotāji, kas ir darbspējīgā vecumā un kam būtu jāmaksā IIN.

VM plāno, ka līdz ar jaunās finansēšanas sistēmas ieviešanu, papildus finansiāliem ieguvumiem, ko sniegtu veselības obligātās apdrošināšana, tiks veicināta arī iedzīvotāju motivācija maksāt nodokļus, tādējādi samazinot ēnu ekonomikas daļu.

Svarīgākais