Baltijas valstis kopīgi iepirks vakcīnas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Publisko iepirkumu likumā, ļaujot centralizēti kopā ar citām Baltijas valstīm iepirkt medikamentus un medicīnas preces. Pirmais kopīgais iepirkums varētu būt jau šogad ‒ vakcīnu iegāde 2013.gadam.

Kopīgi šo valstu iepirkumi nodrošinās zemāku cenu, tādējādi ietaupot valsts budžeta līdzekļus, norāda likumprojekta autori.

Saeimas Preses dienests aģentūru BNS informēja ‒ likumā noteikts, ka centralizēto iepirkumu institūcija varēs veikt iepirkumus un organizēt iepirkuma procedūras citu Eiropas Savienības dalībvalstu pasūtītāju vajadzībām. Šajā gadījumā centralizēto iepirkumu institūcija piemēros Publisko iepirkumu likumā noteiktās prasības.

Veselības ministre Ingrīda Circene norādījusi, ka grozījumi paver labas iespējas finansiāli izdevīgāku iepirkumu organizēšanā.

"Kopīgu iepirkumu veikšana ir iespēja, kā samazināt vienu no tradicionālajiem šķēršļiem zemākas cenas iegūšanai – mazo tirgus apmēru. Tiek radīta lielāka konkurence potenciālo piegādātāju vidū, kas rezultēsies ar valstij izdevīgākiem piedāvājumiem," uzsvēra Circene.

Pēc izmaiņām Publisko iepirkumu likumā Baltijas valstu vienošanos par kopīgu iepirkumu veikšanu veselības jomā, pie kā ir strādāts vairāk nekā gadu, varēs apstiprināt Ministru kabinetā. Starpvalstu līgumu saskaņošanas process pašlaik ir noslēguma stadijā, un pēc līguma apstiprināšanas valdībā varēs rīkot kopīgus iepirkumus.

Iespējams, pirmo kopīgo iepirkumu varētu īstenot jau šogad, iegādājoties vakcīnas 2013.gadam.

Ar šīm izmaiņām no Publisko iepirkumu likuma svītrotas normas, kas paredzēja, ka iepirkumos nevar piedalīties uzņēmumi, kas nodarbinātajiem maksā darba samaksu, kas nesasniedz 70 procentus no vidējā atalgojuma šajā nozarē. Grozījumi tiek veikti, jo Satversmes tiesa šādu prasību atzinusi par neatbilstošu Satversmei un Eiropas Savienības tiesībām.

Grozījumi Publisko iepirkumu likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Jau ziņots, ka 2010.gada rudenī Baltijas valstu premjerministru sanāksmē tika nolemts izveidot Veselības jautājumu darba grupu, kurā ir pārstāvētas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas intereses veselības jautājumu koordinācijas jomā. Viens no risināmajiem jautājumiem bija vienotas valstu apmaksāto medikamentu un medicīnisko preču iepirkumu sistēmas izveide, kas ļautu panākt finansiāli izdevīgākus nosacījumus.

Svarīgākais