Pēc "Neatkarīgās" publikācijas inspekcija sāk izmeklēt Talsu dzemdētājas lietu

Veselības inspekcija pēc Neatkarīgajā publicētā raksta Mirstošu dzemdētāju ieved nepareizā slimnīcā uzsākusi ekspertīzi par grūtnieces aprūpi Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Madara Lao informē, ka ir izdots inspekcijas Kontroles pārvaldes rīkojums un trešdien uzsākta ekspertīze un pārbaude, balstoties uz izskanējušo informāciju, ka grūtniece smagā stāvoklī ar ātrās palīdzības automašīnu nogādāta Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. «Ir uzsākta lietas izskatīšana, taču konkrēts laiks, kad tā tiks pabeigta, tiks precizēts. Plašākus komentārus Veselības inspekcija varēs sniegt tikai pēc lietas izskatīšanas,» uzsver M. Lao.

Neatkarīgā rakstīja, ka Talsu slimnīcā ātrā palīdzība nesen nogādājusi grūtnieci ar smagām veselības problēmām, kaut gan Talsos nav dzemdību nodaļas, nav pieejams pediatrs, operāciju zālē nekas sarežģītāks jau labu laiku netiek darīts un tās personāls pulksten četros pēcpusdienā bija devies mājās. 19 gadu vecā sieviete zaudēja milzums asiņu un bērniņu. Sieviete pašlaik turpina ārstēties Rīgā, un viņas dzīvība vairs nav apdraudēta.

Lauciene, uz kurieni ātrā palīdzība saņēma izsaukumu, no Talsiem atrodas vien 12 kilometru attālumā. Tā kā dzemdību palīdzība Kurzemes iedzīvotājiem Talsu slimnīcā netiek sniegta, sieviete bija jāved uz Ventspili, Kuldīgu vai Tukumu. Taču ātrāk par pusstundu neviena no tām nav sasniedzama.

Tiesa, kā izriet no Veselības ministrijas apstiprinātas hospitalizācijas kārtības, līgums noslēgts ar Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu (Ventspilī), un Talsu slimnīca ir tās sastāvā. Līgumā atrunāts, kādu palīdzību katrā vietā sniedz. Tiešām minēts, ka dzemdības slimnīcā nepieņem, visas dzemdētājas vai grūtnieces, tostarp ar grūtniecības patoloģiju, jāved uz Ventspili, bet slimnīcā sniedz noteikta veida ķirurģisko palīdzību. Pēc VM informācijas, paciente tika nogādāta Talsos dzīvības glābšanai, nevis dzemdībām. Tā bija ļoti akūta situācija, sīkākas detaļas mediķi publiski nav tiesīgi izpaust pacientu datu aizsardzības dēļ, Neatkarīgajai saka VM pārstāve Egita Pole.

Neatkarīgajai zināms, ka, visticamāk, ātrā palīdzība pieņēma lēmumu stabilizēt pacientes stāvokli, kas bija kritisks, tuvākajā slimnīcā, rēķinoties, ka tajā jābūt ķirurgam un anesteziologam. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciāliste Ilze Bukša skaidro, ka uz Talsu slimnīcu paciente tika nogādāta dzīvībai kritiskā situācijā, jo šī slimnīca hospitalizācijas plānā ir kā neatliekamās palīdzības slimnīca (Ziemeļkurzemes slimnīcas ietvaros) ar ķirurģisko profilu un saskaņā ar noteikumiem tajā jāsniedz palīdzība arī akūtas asiņošanas gadījumos, lai uzturētu dzīvības funkcijas, turklāt visu diennakti. I. Bukša atgādina, ka sieviete uz Talsiem tika vesta, lai glābtu dzīvību. Ja Talsi sevi būtu pozicionējuši tikai kā traumpunktu, visticamāk, paciente uz šo slimnīcu netiktu vesta. Tomēr arī traumpunktā 24 stundas diennaktī jābūt ķirurgam, anesteziologam – reanimatologam un internistam. Līdz šim uz Talsu slimnīcu ir vesti neatliekamās palīdzības pacienti. Pirms pacienta, kas ir smagā stāvoklī, nogādāšanas slimnīcā operatīvais dienests parasti sazinās ar konkrēto slimnīcu.