Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Saeimas vēlēšanās startēs vairāk nekā puse Rīgas domes opozicionāru

© f64

Gaidāmajās Saeimas vēlēšanās startēs 19 no 60 Rīgas domes deputātiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā pieejamā informācija.

No partijas "Saskaņa" kandidēt Saeimas vēlēšanās plāno deputāte Regīna Ločmele-Luņova un deputāts Viktors Paškovs. Abi startēs Rīgas vēlēšanu apgabalā attiecīgi ar ceturto un 24.kārtas numuru.

No otras koalīcijas partijas - "Gods kalpot Rīgai" - neviens deputāts vēlēšanās nepiedalīsies. Kā iepriekš paudusi partijas vadība, viņi sevi pozicionē kā "Rīgas patriotu partiju" un kā prioritāti izvirzījuši darbu galvaspilsētā.

Rudenī gaidāmajās vēlēšanās spēkus izmēģināt nolēmusi lielākā daļa - 17 no 28 opozīcijas deputātiem. No partijas "Vienotība" frakcijas četriem pārstāvjiem kandidēs tikai viens - deputāts Olafs Pulks, kurš Rīgas domes opozīcijā darbojas jau kopš 2007.gada. Viņš startēs ar ceturto numuru Vidzemes apgabalā no partiju apvienības "Jaunā Vienotība" saraksta.

Vēlēšanās no Rīgas apgabala startēs arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK domnieki Jurģis Klotiņš un Dainis Locis. Klotiņam piešķirts astotais, bet Locim - sestais numurs.

Savukārt no Jaunās konservatīvās partijas Rīgas domes frakcijas Saeimas vēlēšanās startēs visi deviņi deputāti. Deputāte Marija Balcere ar septīto kārtas numuru startēs no Rīgas apgabala saraksta, Jānis Bordāns būs pirmais numurs Vidzemē, Krišjānis Feldmans - pirmais numurs Zemgalē, Juris Jurašs - pirmais numurs Kurzemē, bet Juta Strīķe - pirmā Rīgā. Deputātei Evai Mārtužai piešķirts 13.numurs Rīgas apgabalā, deputātei Lindai Ozolai trešais numurs Rīgā, deputātam Sandim Riekstiņam otrais numurs Zemgalē, bet deputātei Evitai Zālītei-Grosai - trešais numurs Vidzemē.

Kā aģentūrai LETA sarunā pauda JKP frakcijas priekšsēdētājs Bordāns, situācija, ka visi domes deputāti startē uz Saeimas vēlēšanām, nekādā ziņā nenozīmē, ka Rīga tiks atstāta novārtā no viņu puses. "JKP ir dibināta, lai pārņemtu varu valstī un izveidotu pavisam citu politisko situāciju. Šis ir mūsu nākamais solis. Rīgā paliks citi saraksta deputāti un turpinās darbu. Rīgai sliktāk nekļūs, jo visa partija strādā kā komanda, nevis individuālisti," sacīja Bordāns, neslēpjot, ka ja vēlētāji būtu viņus Rīgas domē ievēlējuši ar vēl lielāku vietu skaitu - iespējams, partijas rīcība būtu citāda.

Tāpat Bordāns atklāja, ka, ja JKP tiks pie ministru portfeļiem, tad labprāt pretendētu uz Ekonomikas, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kura atbild par pašvaldību darbu. "Vadot VARAM mēs Rīgai palīdzēsim daudz vairāk, jo pagaidām tas no ministrijas puses darīts netiek," sacīja politiķis.

Komentējot to, ka vairāki JKP biedri tomēr ir salīdzinoši jauni deputāti un politikā darbojas tikai nedaudz ilgāk kā gadu, Bordāns sacīja, ka šie cilvēki "tomēr nav divdesmitgadnieki". "Ir partijas, kur deputāti startē pavisam jauni - 20 gadu vecumā. Mums visi šie cilvēki ir jau vecumā ap 40 un viņiem aiz muguras ir lielas darba un dzīves pieredzes, izpratne par saskarsmi ar cilvēkiem. Laiks negaida, un vēlēšanas ir tagad. Šīs vēlēšanas varētu būt lielu pārmaiņu sākums, tādēļ mēs nevaram atļauties bezatbildīgi laist garām šādu iespēju un startēt tikai ar daļu spēka," teica deputāts.

No "Latvijas attīstībai" frakcijas iekļūt Saeimā mēģinās pieci no astoņiem deputātiem. Deputāts Ansis Ansbergs startēs ar desmito kārtas numuru Latgales sarakstā, bet Mārtiņš Bondars - ar pirmo numuru Latgalē. Deputāts Ojārs Judrups startēs ar 26 numuru Rīgā, bet deputāts Māris Mičerevskis - ar 38 numuru Rīgā. Frakcijas vadītājam Jurim Pūcem piešķirts pirmais kārtas numurs Zemgalē. Visi deputāti startēs no partiju apvienības "Attīstībai/Par" saraksta.

Kopumā Rīgas domē darbojas 60 deputāti un pašreizējā sastāvā tā strādā kopš pērnā jūnija, kad notika pēdējās pašvaldību vēlēšanas.