Rīgas domes opozīcijai izdodas kavēt SC pārstāvju iecelšanu izpilddirektoru amatos

Izmantojot vairāku valdošās koalīcijas deputātu, tostarp Rīgas mēra Nila Ušakova (SC), neierašanos uz domes prezidija sēdi, opozīcijai šodien izdevās nedaudz kavēt divu apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pārstāvju iecelšanu jaunizveidoto Rīgas izpilddirekciju vadībā, novēroja aģentūra LETA.

Piedraudot un šantažējot ar "kvoruma noraušanu", opozīcijas deputāti piespieda sēdes vadītāju Aināru Šleseru (LPP/LC) izņemt no prezidija darba kārtības četrus jautājumus par esošo izpilddirektoru atbrīvošanu no darba un jaunu izpilddirektoru iecelšanu.

Tādējādi šī sasaukuma Rīgas domes opozīcijai pirmo reizi izdevās panākt kāda sava priekšlikuma pieņemšanu būtiskos jautājumos. Līdz šim opozīcijai bija vairākas reizes izdevies "noraut kvorumu" komiteju sēdēs, bet parasti ātri vien ieradās "papildspēki" no valdošās koalīcijas un sēdes varēja turpināties.

Līdz ar to šie lēmumprojekti būs jāskata atkārtoti. Rīgas domes prezidijā tiek lemts, vai lēmumprojektus var virzīt izskatīšanai domes sēdē.

Ušakovs gan vēlāk uz sēdi ieradās, bet nekā mainīt vairs nespēja. "Tā nav nekāda uzvara," aģentūrai LETA norādīja Rīgas mērs.

Lēmumprojekti par izpilddirektoru maiņu jau ir atbalstīti Finanšu un administrācijas lietu komitejā.

No Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas izpilddirektores amata plānots atbrīvot Ainu Verbicku, un šajā amatā iecelt Latvijas Sociālistiskās partijas jeb tā dēvēto rubikiešu pārstāvi Sergeju Hristoļubovu, kurš ievēlēts šī sasaukuma domē no SC saraksta un pašlaik vada Rīgas īpašuma objektu privatizācijas komisiju.

Savukārt no Pārdaugavas izpilddirekcijas izpilddirektora amata plānots atbrīvot Andri Bošu (TP), viņa vietā ieceļot Tautas saskaņas partijas pārstāvi Māri Kalvi, kurš kandidēja šajās domes vēlēšanās no SC saraksta, bet ievēlēts netika.

Bošs un Verbicka ar 1.decembri turpinās darbu kā attiecīgi Pārdaugavas un Ziemeļu izpilddirekciju izpilddirektoru vietnieki. Vienošanās neparedz nekādas materiālas kompensācijas, aģentūrai LETA skaidroja Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC).

Pirms divām nedēļām, 3.novembra domes sēdē, atbildot uz partijas "Jaunais laiks" (JL) jautājumiem par izpilddirektoru palikšanu amatos, Radzevičs sacīja: "Tas ir atkarīgs gan no Rīgas domes lēmumiem, gan arī no šo cilvēku vēlmes to darīt. Vēlreiz varu atkārtot, ka tas ir atkarīgs no pašu cilvēku vēlmes turpināt šo darbu. Mums uz šo brīdi nav tiesiska pamata atcelt no amata. Protams, ja Rīgas domes deputāti saskata, ka ir kāds tiesisks pamats atcelt viņus no amata, tad tas ir Rīgas domes lēmums, un tam ir jābūt juridiskam pamatojumam."

Tagad izrādījies, ka abi izpilddirektori paši "nevēloties" vadīt izpilddirekcijas un labprātīgi gribot kļūt par vietniekiem. "Viņi paši brīvprātīgi izteica šādu vēlmi," aģentūrai LETA apgalvoja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

LETA jau ziņoja, ka jaunās domes vadībai īsti nesokas ar priekšvēlēšanu solījumu pildīšanu par lēmējvaras atdalīšanu no izpildvaras, jo daudzi valdošās koalīcijas deputāti ieņem amatus gan pašvaldības institūciju, gan uzņēmumu vadībā.

Hristoļubovs dzimis 1956.gadā un 1979.gadā absolvējis Rīgas Politehnisko institūtu ar inženiera-sistēmtehniķa kvalifikāciju. Strādājis par SIA ''Sistematik'' administratīvo direktoru, darbojas kā SC padomes loceklis un Latvijas Sociālistiskās partijas politiskās padomes sekretārs. Šajā domē ievēlēts par Rīgas īpašuma objektu privatizācijas komisijas vadītāju.

Kalve dzimis 1948.gadā, 1971.gadā absolvējis Rīgas Politehnisko institūtu inženiera-rūpniecības siltumenerģētiķa specialitātē. Strādājis par SIA ''MKLA'' valdes priekšsēdētāju un departamenta direktoru apdrošināšanas AS "BTA".

Galīgais lēmums par izpilddirektoru iecelšanu būs jāpieņem domes sēdē.

Kā ziņots, Rīgas domes deputāti 3.novembrī pieņēma trīs jaunizveidoto pilsētas izpilddirekciju nolikumus, kas nosaka izpilddirekciju uzdevumus, struktūru un darba organizāciju.

Saskaņā ar domes lēmumu ir pabeigta trīs rajonu un priekšpilsētu izpilddirekciju likvidācija un no 1.novembra likvidēto Rīgas Kurzemes rajona, Centra rajona un Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekciju funkcijas pilda attiecīgi jaunizveidotās Pārdaugavas, Austrumu un Ziemeļu izpilddirekcijas.

Tika likvidēta Centra rajona izpilddirekcija, nododot tās funkcijas un uzdevumus Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijai, kura pēc reorganizācijas kļuva par Rīgas Austrumu izpilddirekciju.

Likvidētās Kurzemes rajona izpilddirekcijas funkcijas pārņēma Zemgales priekšpilsētas izpilddirekcija, kura tagad jāsauc par Rīgas Pārdaugavas izpilddirekciju, savukārt Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcija pievienota Ziemeļu rajona izpilddirekcijai, kura arī tagad saglabājusi šo nosaukumu.

Pilsētas administratīvais dalījums reorganizācijas dēļ nav mainīts - trīs jaunizveidotās izpilddirekcijas īstenos tām nodotās pārvaldes funkcijas likvidēto izpilddirekciju administratīvajās teritorijās.

Rīgas domes deputāti pirms divām nedēļām nolēma no darba atbrīvot trīs likvidēto izpilddirekciju vadītājus.

No darba tika atbrīvots Kurzemes rajona izpilddirektors Armands Agrums, Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Normunds Červinskis un Centra rajona izpilddirektora pienākumu izpildītājs Jānis Vasermanis.

Jaunizveidoto Rīgas Austrumu priekšpilsētu turpinās vadīt domes deputāts Dmitrijs Pavlovs (LPP/LC).

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.