Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā savaldīs trokšņojošos naktsklubus

© F64 Photo Agency

Vairāk nekā 73% rīdzinie­ku uzskata, ka naktsklubus, kuri ar pārāk augstu trokšņa līmeni regulāri traucē apkār­tējo iedzīvotāju mieru, uz lai­ku vajadzētu slēgt, liecina sa­biedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā pētījuma rezultāti.

Rīgas pašvaldības policija šobrīd ir tiesīga sa­biedriskā miera pārkāpējiem uzlikt tikai naudas sodu, bet tas pārkāpējus nepārliecina, ka situācija būtu jālabo. Sa­vus resursus nepieciešamā regulējuma izstrādāšanā iz­smēlusī Rīgas pašvaldība lū­gusi palīdzību Vides aizsar­dzības un reģionālās attīstī­bas ministrijai (VARAM).

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas no­vēršanas jautājumu komite­jas priekšsēdētājs Dainis Turlais pastāstīja, ka par pār­lieku trokšņošanu Rīgā regu­lāri tiek sodītas divas pārkā­pēju grupas – kaimiņi un dažādas atpūtas iestādes (ju­ridiskas personas). «Ar kai­miņu problēmu pašvaldības policija tiek galā 85% no vi­siem gadījumiem, bet ar juri­diskām personām mums vienkārši nav deleģētas tādas tiesības, lai problēmu atrisi­nātu,» saka domnieks.

Saskaņā ar viņa teikto jau­tājums par šādu tiesību dele­ģēšanu pašvaldībām skatīts jau vairākas reizes, taču valdī­ba šos aicinājumus nav sadzir­dējusi. «Mums ir tā – ja valstij tā nav problēma, tad nedosim tiesības to risināt arī pašvaldī­bai,» kritisks ir D. Turlais.

Viņš ar vairākiem Eiropas valstu pašvaldības policiju pārstāvjiem runājis par pār­lieku trokšņaino naktsklubu un citu atpūtas vietu problē­mu un konstatējis, ka līdzīgas problēmas nav pat pilsētās, kuras visā pasaulē pazīst mu­tuļojošās saviesīgās dzīves dēļ.

«Prasīju Nicas un citu pilsētu, kas dzīvo vienos fes­tivālos, pašvaldības policiju pārstāvjiem. Viņi brīnās par tādu problēmu, jo pie vi­ņiem ir tā, ka pie atkārtotām sūdzībām par sabiedriskā miera traucēšanu atpūtas vietas uz laiku slēdz, līdz tās atrisinājušas trokšņa problē­mu,» stāsta politiķis.

Rīgas pašvaldības policija par pārlieku lielu trokšņoša­nu pēc pulksten 23 ir tiesīga sastādīt administratīvā pār­kāpuma protokolu un pie­mērot soda naudu, teic Rīgas pašvaldības policijas Admi­nistratīvās pārvaldes priekš­nieks Jānis Znotiņš. Saskaņā ar Administratīvo pārkāpu­mu kodeksu par trokšņa nor­matīvu atkārtotu pārkāpšanu vainīgajai juridiskajai perso­nai var piemērot naudas so­du līdz 3000 latiem, taču tas problēmu neatrisinot.