Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Jaungada naktī daļa bāru tomēr būs slēgti

© Freepik

Valdības pēkšņais lēmums ļaut restorāniem un bāriem Jaungada naktī strādāt bez darba laika ierobežojuma pārsteidzis pat uzņēmējus. Pirms gada valstī svētku laikā bija izsludināta komandantstunda un Jaungada ugunis nācās izšaut līdz plkst. 22. Daļa restorānu un bāru pagaidām vēl neizjūt interesi par vietu rezervāciju Jaungada svinībām un daļa uzņēmēju lēmuši vispār nestrādāt gadumijas naktī pārāk lielo izmaksu dēļ, ziņo raidījums "TV3 Ziņas".

Vecrīgas bārs "Cuba" izveidojis āra leti tiem, kas Jaungada svinību laikā uzreiz iekšā netiks. Viesu sākotnējais saraksts ar iekštelpu kvadratūrai atļauto cilvēku skaitu gandrīz ir nokomplektēts.

Bāra/kluba "Cuba" īpašnieks Arnis Bikšus sacīja: "Tiek paņemts papildu apsargs, kas kontrolēs cilvēku skaitu. Tas viss nāk klāt pie izmaksām. Viss jau ir dubultā. Par tādu lielu peļņu jau nav runa. Jaunajā gadā strādāju pastāvīgo viesu dēļ, kas rezervēja galdiņus."

Bārs/klubs "Kadagi Piens", apzinoties, ka dejot aizliegts, gatavo izklaides programmu pie galdiņiem, piemēram, bingo ar balvu izspēli, kokteiļiem. Pusnaktī - neliels salūts pagalmā. Lai finansiāli neaizietu "mīnusos", par vietas rezervāciju būs jāmaksā.

Bāra/kluba, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma "KadagiPiens" vadītājs Ģirts Upītis norādīja: "Uz garāmgājējiem nepaļaujamies vispār. Ir cerība, ka visu varētu norezervēt. No malas zvani vēl nav bijuši. Palaidīsim reklāmu, redzēs, kāda būs atsaucība. Nebūs, iespējams, būs jākancelē. Tāda ažiotāža nav jūtama, ka pēkšņi zvanītu vai rakstītu, vai var pierezervēt. Patlaban tas tā nav."

"Ezītis Miglā" ir 15 bāru, un vēl pirms valdība lēma ļaut Jaungadu svinēt, darbinieki balsoja nestrādāt vispār 31. decembrī pat līdz atļautajiem vienpadsmitiem vakarā. Valdības pēkšņais lēmums bāru un ēdināšanas vietu īpašniekiem nozīmē steigā meklēt darbiniekus, kuri būtu gatavi Jaungada naktī strādāt.

Bāru tīkla "Ezītis Miglā" līdzīpašnieks Ernando Gamarra sacīja: "Alga būs dubultā, pa nakts stundām sanāks kā trīskārša. Izklausās, ka darbiniekiem tas varētu būt pievilcīgi, bet, ja viņi jau ir saplānojuši braukšanu pie radiem, kāds uz ārzemēm, tad var gadīties, ka būs grūti. Es paredzu, ka būs vietas, kas mums nestrādās."

Savukārt kokteiļu bāra un kafejnīcas "Mañana" vadība pēc aprēķinu veikšanas izlēma Jaungada naktī nestrādāt. Spēkā esošie epidemioloģiskie noteikumi par četriem cilvēkiem pie viena galda, distanci starp katru nākošo grupu neļauj telpu piepildīt tā, lai atgūtu Jaungada svinību rīkošanā ieguldāmos līdzekļus. Turklāt liegums dejot ir iemesls, kāpēc cilvēki nenāktu.

Kokteiļu bāra "Mañana" īpašnieks Normunds Juraševskis teica: "Ar šādiem nosacījumiem tie būtu tikai un vienīgi zaudējumi. Darba algas dubultā. Mēģinājām apzināt, kādus māksliniekus, kas varētu uzstāties, bet visi honorāri ir šausmīgi auguši. Tās ir tādas izmaksas, kas ar šiem nosacījumiem noteiktu neatmaksājas. Gribu redzēt, kas tās ir par Vecgada svinībām bez dejām, bez kustības, savstarpējas komunikācijas. Cilvēki noteikti izvēlēsies svinēt mājsaimniecībās pa 10 vai kādos viesu namos, kur šo Jaungada sajūtu var noķert."

Taujātas, kā svinēs Jauno gadu, "TV3 Ziņu" sastaptās Megija un Adriana norādīja: "Mājās pa mierīgo. Mierīgi. Neko traku. Ir jāievēro vēl visi piesardzības pasākumi."

Uzņēmēji valdības doto it kā iespēju svinēt Jaungadu izklaides vietās uztver drīzāk kā slazdu. Ir bažas, vai pēc svinībām valstī neuzlēks ar Covid-19 saslimušo skaits un pēc tam atkal bāriem un sabiedriskās ēdināšanās vietām tiks uzlikti vēl stingrāki ierobežojumi.

"Negribas kārtējo reizi būt atkal vainīgiem. Mēs jau visu laiku tiekam taisīti par Covid-19 perēkļiem. Kārtējo reizi tad būs uz ko parādīt ar pirkstiem - redziet, izballējās un tagad atkal visi varam sēdēt mājās," sprieda Juraševskis.

"Tiešām tas kā slazds sanāk, ka mēs būsim grēkāži - re, bāri strādāja, omikrona cipars ir augšā, ļoti negribētos. Centīsimies pa visiem ievērot, cik, nu, iespējams, to distancēšanos," apliecināja Bikšus.

Latvijā zināmākie naktsklubi, kas ārkārtējās situācijas laikā līdz šim nestrādāja arī laikā līdz plkst. 23, neplāno rīkot Jaungada svinības. Vienas nakts dēļ neesot jēgas iedarbināt visu mašinēriju, jo klubi esot ieziemoti.