Netiks sākts kriminālprocesu par iespējamu "Rīgas namu pārvaldnieka" nolaidību

© Rīgas namu pārvaldnieks

Valsts policija (VP) ir atteikusi sākt kriminālprocesu par iespējamu pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) nolaidību saistībā ar dzīvojamo namu Buru ielā 9 avārijām.

Šādu atbildi no VP ir saņēmis Rīgas domes deputāts Valdis Gavars (V), kurš iepriekš vērsās VP ar iesniegumu, lūdzot izvērtēt RNP atbildību notikušajās Buru ielas namu nelaimēs. Balstoties uz Gavara iesniegumu, VP sāka resorisko pārbaudi, taču kriminālprocesu lēma nesākt. Viņš pašreiz šo VP lēmumu jau ir pārsūdzējis.

Minētajā lēmumā par kriminālprocesa nesākšanu VP norāda, ka, izvērtējot RNP sniegto informāciju par tā darbībām avāriju laikā - no namu iebrukšanas līdz pat ugunsgrēkam -, "netika saskatīts to objektīvo pazīmju kopums, kas liecinātu par to, ka ir noticis noziedzīgs nodarījums, par ko paredzēta atbildība pēc kāda no Krimināllikumā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm".

Gavars gan aģentūrai LETA uzsvēra, ka VP pārbaudē vērā ņēmusi vien RNP sniegto informāciju, neizvērtējot ne domes Mājokļu un vides departamenta pārstāvju viedokli, ne namu iemītnieku viedokli.

Kā ziņots, avāriju un pēcāk ugunsgrēka skartie nami Buru ielā 9 ir demontēti. Demontāžas izmaksas Rīgas pašvaldība piedzīs no kopīpašniekiem.

Vairāki šo namu iemītnieki notikušajā vaino RNP un neizslēdz iespēju vērsties pret apsaimniekotāju tiesā. Viena no iemītniecēm Dzintra Treija arī pārsūdzējusi Rīgas domes 8.augusta lēmumu, ar kuru uzdots nodegušos namus nojaukt. Rīgas dome 15.decembrī lēma to atstāt negrozītu.

Iepriekš arī domes Juridiskā pārvalde vērsa uzmanību, ka lēmums par piespiedu sakārtošanu varētu pārkāpt namu dzīvokļu īpašnieku tiesības uz rīcību ar savu īpašumu. Tomēr, kā 15.decembra domes sēdē arī atzina pārvaldes priekšnieks Jānis Liepiņš, pārvaldes izteiktajam viedoklim ir konsultatīvs raksturs.

Svarīgākais