Pārvaldnieki aicina novērtēt balkonu stāvokli

© f64

Dzīvokļa balkons nenoliedzami padara mūsu dzīvokli patīkamāku un paver iespējas elpot svaigu gaisu, arī neizejot no mājām. Taču liela daļa Rīgas dzīvojamā fonda nebūt nav jauna – laika zobs skar ne tikai māju pamatus, sienas, kāpņu telpas un komunikācijas, bet arī balkonus, kas nereti var kļūt bīstami gan pašiem, gan kaimiņiem un garāmgājējiem.

Ziņo, ja rodas aizdomas par balkona stāvokli!

SIA Rīgas namu pārvaldnieks Komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Santa Vaļuma saka: «Esam novērojuši, ka vienā mājā balkonu stāvoklis var būt ļoti atšķirīgs. Lielā mērā to nosaka konkrētā balkona ekspluatācijas paradumi un attieksme pret nekustamo īpašumu kopumā. Mēs vēlētos aicināt savus klientus apskatīt savu balkonu stāvokli un šaubu gadījumā par to arī ziņot, zvanot pa tālruņa numuru 8900. SIA Rīgas namu pārvaldnieks darbinieki vizuāli novērtē balkonu stāvokli, taču bez iespējas nokļūt uz balkona no dzīvokļa puses to iespējams izdarīt tikai no attāluma – šāda apskate nesniedz pilnvērtīgu informāciju. Ja klients piezvanīs un mūs informēs, ka, piemēram, viņa dzīvokļa balkona konstrukcijas šķiet sarūsējušas, ka novērotas plaisas balkona segumā vai sākušas kustēties nožogojuma barjeras vai citi balkona konstruktīvie elementi, uzņēmuma speciālisti ieradīsies iepriekš norunātā dienā un laikā un ar profesionālu skatījumu novērtēs faktisko balkona stāvokli. Vēlētos norādīt, ka balkonu apsekošana ir iekļauta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas procesos, līdz ar to dzīvokļu īpašniekiem nav jāuztraucas par to, ka par balkona apsekošanu būs jāmaksā papildus. Bieži vien dzīvokļu īpašnieki arī uztraucas par to, ka būs izsaukuši pārvaldnieka speciālistu nepamatoti, ja defekti netiks konstatēti, – jebkura balkona apsekošana no dzīvokļa īpašuma puses ir nepieciešama, pat tādā gadījumā, ja defekti netiks konstatēti.

Pēc balkona apskates uzņēmuma profesionāļi sagatavos apsekošanas aktu, kurā tiks norādīts apsekošanas laikā konstatētais, proti, vai balkonam ir/nav konstatēti kādi bojājumi, vai tam ir nepieciešams remonts, kas atjaunos tā funkcionalitāti un drošību. Ja balkons neatbilst ekspluatācijas drošības prasībām, tiek sagatavots akts, un dzīvokļa īpašnieks rakstiski apliecina, ka ir brīdināts par iespējamajiem riskiem, kas saistīti ar balkona izmantošanu. Jebkuru remontu vai balkona uzlabojumus, kas varētu mainīt tā vizuālo izskatu un tehniskās īpašības, vēlams veikt, ja darbi ir saskaņoti ar ēkas pārvaldnieku.

Ēkas balkoni ir mājas kopīpašuma daļa, līdz ar to par balkoniem nepieciešamajiem plānveida remontdarbiem (pilnīga visu vai atsevišķu mājas balkonu atjaunošana) jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai Dzīvokļa īpašuma likuma noteiktajā kārtība, norādot gan nepieciešamos remontdarbus, gan arī finansējuma avotu remontdarbu izpildes nodrošināšanai, t. i., esošais mājas finanšu uzkrājums vai papildu uzkrājuma veidošanas termiņš un kārtība.

Praktiski padomi balkona ilgtspējai

Daudzi balkonus izveidojuši par ziedošiem dārziem. Nevar noliegt – tas dzīvi padara krāsaināku un pilsētvidi interesantāku. Taču, skatoties no praktiskā viedokļa, puķu kastes nodara ļaunumu pašam balkonam. «Parēķiniet, cik liels svars tiek uzlikts margām, kas nav paredzētas puķu kastu turēšanai? Ilgstoši, praktiski visu gadu, jo puķu kastes reti kāds ziemā noņem, balkonam ir uzlikta papildu slodze – vasarā zeme tiek uzturēta mitra, jo tas nepieciešams augiem, bet lietus laikā pielīst vēl vairāk un kļūst īpaši smaga. Tāpat arī laistot ūdens nonāk ne tikai uz augiem, bet arī margām un citām balkona konstrukcijām. Savukārt ziemā uz kastēm veidojas sniega kārta, kas mūsu ziemām raksturīgajos atkušņos pakūst un atkal pārvēršas ledū, tad atkal uzsnieg un tā tālāk. Tas pats notiek uz balkona grīdas, ja netiek tīrīts sniegs – līdz pavasarim ir uzsalis kārtīgs ledus slānis, kas nelabvēlīgi ietekmē balkona tehnisko stāvokli.»

Viena no lielākajām kļūdām, ko pieļauj iedzīvotāji, ir linoleja uzklāšana uz balkona grīdas. Lai cik rūpīgi mēs to uzklātu, ūdens vienalga atradīs vietu, kā pakļūt zem linoleja, un lēnām bojās betonu un citas balkona konstrukcijas. Atbalstāma ir flīžu uzklāšana uz balkona t. s. grīdas. Kategoriski aizliegts ziemā uz balkoniem kaisīt sāli, lai samazinātu slīdēšanu, jo sāls negatīvi ietekmē balkonu un margu savienojuma vietas kopumā. Pareizāk ir notīrīt sniegu no balkona drīz pēc tā uzsnigšanas. No vienas puses, tas būs drošas balkona ekspluatācijas garants, no otras puses, pasargās balkonu no priekšlaicīgas tehniskās nolietošanās.

Nevajadzētu arī pārvērst balkonu par lieko mantu noliktavu! Nemaz tik reti nav gadījumi, kad uz balkona tiek nolikts viss liekais – ledusskapis, pat skapis un citas nevajadzīgas mantas. Protams, ka skapji tukši nestāv – tajos tiek saliktas citas nevajadzīgās lietas – vecas grāmatas un avīzes, apģērbs un saimniecības priekšmeti. Varam, tikai minēt cik liels svars bieži tiek uzkrauts mazai, uz āru izvirzītai ēkas konstrukcijai, kas paredzēta pamatā tikai cilvēkiem un kādam atpūtas krēslam.

Parūpēsimies par saviem balkoniem – sargājot tos, būsim parūpējušies arī par savu drošību ne tikai šodienai, bet arī nākotnei!

Svarīgākais