Eiropā plosās spēcīgs ciklons, 20 valstīs brīdinājumi par stipru vēju, lietu un sniegu

Piektdien Eiropā plosās spēcīgs ciklons, kas plašā teritorijā nes vētru un spēcīgus nokrišņus, tādēļ aptuveni 20 valstīs izsludināti brīdinājumi par potenciālām briesmām cilvēku dzīvībai un īpašumam, liecina informācija Eiropas valstu meteoroloģisko brīdinājumu sistēmā "Meteoalarm".

Līdz šim vētra visvairāk skārusi Franciju, kur piekrastē reģistrētas brāzmas līdz 36 metriem sekundē, izraisot būtisku ūdens līmeņa paaugstināšanos, bet kalnu apgabalos vējš ir vēl spēcīgāks. Neliela vētra skārusi arī Parīzi, un daudzviet valstī spēcīgi līst.

Piektdien un naktī uz sestdienu stiprāko vēju zona sasniegs Vāciju, kur izplatīts brīdinājums par orkānu un stipru lietu, savukārt vietām kalnos gaidāma arī sniega vētra un sniega sega varētu pieaugt par 60 centimetriem. Vācijas augstākajā virsotnē Cūgšpicē jau pirms stiprāko vēju ierašanās reģistrētas brāzmas līdz 40 metriem sekundē.

Šveices ziemeļos stiprā vēja dēļ izplatīts augstākās pakāpes jeb sarkanais brīdinājums, turklāt kalnos gaidāma spēcīga snigšana, sniega sega vietām pieaugs par vairāk nekā metru.

Sarkanais brīdinājums gaidāmās vētras dēļ izsludināts arī lielā daļā Itālijas, stipro vēju vietām pavadīs lietusgāzes, kalnos iespējami sniegputeņi.

Stipri vēji skars arī Austriju, Beļģiju, Čehiju, Horvātiju, Luksemburgu, Nīderlandi, Poliju, Slovākiju, Slovēniju un Spāniju, brāzmaini vēji un nokrišņi gaidāmi arī vietām citviet Eiropā. Naktī uz sestdienu ciklons sasniegs arī Latviju.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)