Vētra Latviju saudzējusi, glābējiem tikai četri izsaukumi par nolūzušiem kokiem

Vētra Latviju ir saudzējusi, saistībā ar vēja nodarītajiem bojājumiem pagājušajā diennaktī saņemti tikai četri izsaukumi, LNT raidījumā "900 sekundes" trešdien informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Normunds Plēgermanis.

"Saistībā ar vētru operatīvā informācija neliecina, ka viņa būtu mums nodarījusi kādus postījumus," atzina VUGD pārstāvis.

Bijuši gan četri izbraukumi - Rīgā, Kuldīgā, Ventspilī un Tukumā - saistībā ar nolūzušu koku novākšanu no ceļa, taču cilvēki nav cietuši un arī nopietnāki vēja radīti bojājumi nav konstatēti. Ja arī vēl kur lūzuši koki, acīmredzot tie nav radījuši nekādus traucējumus vai bojājumus, jo iedzīvotāji par to nav ziņojuši.

"Tā kā varētu teikt, ka [vētra] Katja mūs ir žēlojusi," atzina Plēgermanis.

Viņš arī aicināja iedzīvotājus vētras laikā pēc iespējas nedoties ārpus mājas, pievērst uzmanību tam, lai nodrošinātu sevi ar sakaru līdzekļiem, kā arī novākt mantas pagalmos, kuras vējš var viegli pacelt un aiznest. Ja ir vēlēšanās vērot vētru pie jūras, to var darīt tikai drošā attālumā, nekādā gadījumā nedodoties uz molu.

Savukārt, ja nolūzuši koki, kas cilvēkiem nav bīstami un arī īpaši netraucē, nav jāzvana glābšanas dienestam, bet gan jāziņo pašvaldībai.

Jau vēstīts, ka trešdien no rīta atklātas jūras krastā Kurzemē rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniedz 19-23 metrus sekundē (m/s), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Stiprākā vēja brāzma - 23,6 m/s - tika reģistrēta otrdienas vakarā ap plkst.20 Ventspils ostā. Liepājas ostā un Ventspils lidostā vējš brāzmās pastiprinājās līdz 22 m/s, Liepājas novērojumu stacijā - līdz 21 m/s. Citviet Kurzemē maksimālais vēja ātrums brāzmās otrdien sasniedza 15-20 m/s, valsts centrālajā daļā - 12-16 m/s, valsts austrumos - 9-13 m/s.

Savukārt Zviedrijas dienvidrietumu piekrastē šajā naktī reģistrētas brāzmas līdz 30 metriem sekundē.

Saskaņā ar datiem "Latvenergo" elektroapgādes atslēgumu kartē plašu elektroapgādes traucējumu Latvijā nav, avārijas atslēgumi reģistrēti 86 transformatoru punktu teritorijās. Otrdienas pievakarē šis skaitlis brīžiem sasniedza 147.

Trešdienas rītā Latvijas lielākajā daļā dienvidrietumu vējš brāzmās pūš līdz 8-13 m/s. Mākoņu daudzums pārsvarā ir neliels, Vidzemes ziemeļos vietām īslaicīgi līst. Gaisa temperatūra +12..+15 grādu.

Rīgā mainīgs mākoņu daudzums, pūš dienvidu, dienvidrietumu vējš ar brāzmām līdz desmit metriem sekundē, gaisa temperatūra +13..+14 grādu. Ūdens līmenis Daugavgrīvā paaugstinājies 60 centimetru virs nulles atzīmes, dienā, pastiprinoties vējam, gaidāms kāpums vēl par aptuveni desmit centimetriem, bet tas nekādus draudus nerada.

Maksimālā gaisa temperatūra otrdien Latvijā bija +17..+20 grādu. Karsta vasara joprojām turpinās visā Dienvideiropā, Spānijā un Balkānu valstīs gaisa temperatūra otrdien paaugstinājās līdz +37 grādiem.

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais