Situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas kļūst saspringtāka; no kurienes lielākoties ierodas migranti?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valsts robežsardze otrdien konstatējusi 12 nelegālo imigrantu mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pavēstīja robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Līdz ar to šogad kopumā no robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 316 cilvēki. Martā novērsti 236 robežas nelikumīgas šķērsošanas gadījumi, februārī - 75, bet janvārī - tikai pieci.

Nelikumīgo migrantu izcelsmes valstu loks esot diezgan plašs - Indija, Bangladeša, Afganistāna, Sīrija, Irāka, Irāna, Maroka un citas.

Iepriekš ziņots, ka starp nelikumīgajiem migrantiem no Baltkrievijas ir arī kamiņzemes militārpersonas. Pēc Pujāta paustā, mērķis šādiem militārpersonu mēģinājumiem iekļūt Latvijā, visticamāk, ir novērtēt Latvijas dienestu spējas viņus notvert, kā arī ievākt informāciju, kuru vēlāk varētu izmantot pret mūsu valsti.

Vaicāts, ar ko izskaidrojams nelikumīgās migrācijas spiediena pieaugums uz Baltkrievijas robežas, Pujāts atbildēja, viens no iemesliem varētu būt 16.martā Latvijā gaidāmā leģionāru pieminēšana, jo Baltkrievijas izplatītajā propagandā Latvijas iedzīvotāji tiek pozicionēti kā nacistu pēcnācēji. "Attiecīgi tas varētu būt pakārtots notikumiem Latvijā un izmantots Baltkrievijas, Krievijas ģeopolitiskajiem mērķiem," sacīja Pujāts.

Lūgts salīdzināt Baltkrievijas nelegālās migrācijas spiedienu uz Latviju ar situāciju Lietuvā un Polijā, Pujāts atbildēja, ka Lietuvā situācija ir mierīgāka, bet Polijā - saspringtāka.

Kā ziņots, pērn no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 13 863 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ uzņemti 428 cilvēki. Savukārt 2022.gadā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Kā ziņots, palielinoties nelegālās imigrācijas spiedienam, no šodienas līdz 12.septembrim ir spēkā pastiprinātā robežapsardzības sistēmas darbības režīms Latvijas-Baltkrievijas pierobežā.

Svarīgākais