Latvijas piekrastē un Rīgas līcī ledus šogad mazāk, nekā pērn

Latvijas piekrastē un Rīgas līcī ledus klātu akvatoriju ir mazāk, nekā pērn šajā laikā, bet citviet Baltijas jūrā - vairāk, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta informācija.

Janvāra nogalē visvairāk ledus izveidojies līča austrumu daļā un Vidzemes piekrastē, tur ledus biezums ir no trim līdz astoņiem centimetriem, tuvu krastam vēl nedaudz biezāks. Savukārt Rīgas līča centrālā daļa ir pilnībā brīva no ledus.

Līča rietumu pusē un Kurzemes piekrastē ūdeni tikai daļēji klāj ledus, pa to peld atsevišķi ledus gabali, bet jūras piekrastē ledus nav nemaz.

Pērn šajā laikā visu līci klāja 5-15 centimetru biezs ledus, bet jūras piekrastē Kurzemē dreifēja atsevišķi ledus gabali.

Citviet Baltijas jūrā gan ledus ir vairāk un biezāks nekā pērn. Piemēram, Botnijas līci tikai aptuveni pusi klāja ledus, bet šogad no ledus brīva ir tikai līča dienvidu daļa. Ledus biezums Botnijas līča ziemeļos sasniedz 60 centimetru, pērn tie bija 50 centimetri.

Nedaudz vairāk ledus kā pagājušā gada janvāra beigās ir arī Somu līcī.

Ūdens temperatūra Baltijas jūras centrālajā daļā, kas brīva no ledus, ir +1..+2 grādi, pērn bija par grādu vairāk - līdz +3 grādiem.

ūdens temperatūra un ledus daudzums Baltijas jūrā būtiski ietekmē laika apstākļus Baltijas reģionā. Pērn, kad vēl vēlā pavasarī ūdens bija auksts un saglabājās ledus, Latvijas piekrastē vairākkārt izveidojās bieza un auksta migla, kamēr pārējā valstī spīdēja silta pavasara saule.

Svarīgākais