Mācību gada pagarināšanas gadījumā daļu eksāmenu varētu pārcelt uz Lieldienu brīvdienām

Ja pēc izglītības ministra Roberta Ķīļa ierosinājuma tiktu pagarināts mācību gads, viens no variantiem varētu būt Lieldienu brīvdienām pievienot vēl vienu nedēļu un uz to pārcelt daļu centralizēto eksāmenu, tādējādi izlīdzinot skolēnu slodzi, trešdien publicētā intervijā laikrakstā "Diena" minējusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Ingrīda Mikiško.

"Pagājušajā nedēļā Ogrē direktori man arī teica, ka esot bijis priekšlikums Lieldienu brīvdienām pielikt vienu nedēļu klāt un pārnest obligātos centralizētos eksāmenus," sacīja Mikiško. Tādējādi paliktu laiks eksāmenu labošanai un skolēni izlaidumā varētu saņemt atestātus, kas pašlaik tiek izsniegti tikai jūlija vidū.

"Tātad eksāmenu sesija sadalītos divās daļās, kas būtu mazāk stresa bērniem, izlīdzinātos [slodze]," sprieda arodbiedrības vadītāja.

Līdz ar to vienu centralizēto eksāmenu daļu varētu nokārtot jau Lieldienu brīvdienās, bet otru atstāt maijā, "kas izklausās pietiekami saprātīgi".

Mikiško norādīja - lai gan no skolotājiem izskanējis ļoti daudz negatīvu viedokļu par Ķīļa ideju par mācību gada pagarināšanu, ka pedagogu attieksme pret šo jautājumu nav viennozīmīga.

"Es domāju, ka tas nav viennozīmīgi. Diskusija tikko ir sākusies, un tagad iet emocijas pa gaisu. Nu jau ir otrā nedēļa, kopš šis jautājums ir pacelts, un sāk parādīties argumenti, kāpēc "jā" un kāpēc "nē". Mēs arī esam uztaisījuši savus grafikus, un ir ļoti daudz argumentu, kas uzreiz atkrīt," viņa norādīja.

"Piemēram, ir viens arguments "nē", jūnijā mēs nevaram mācīties, jo jūnijā ir ļoti karsts. Mēs paskatījāmies, kur vēl jūnijā mācās, un bija pārsteigums, ka mācās Bulgārijā, Kiprā, Itālijā, Turcijā... Vai tad mums ir karstāk nekā tajās valstīs? Mēs arī paskaitījām, cik katrā valstī ir valsts svētku dienu, brīvlaiku, un redzam, ka Beļģijā ir sešas nedēļas mācību gada vidū, Francijā ir 7,5 nedēļas mācību gada vidū, mums ir tikai četras," minēja arodbiedrības vadītāja.

Jau vēstīts, ka Ķīlis iecerējis mācības pagarināt līdz Jāņiem, kā arī tās varētu sākties ātrāk – augustā.

Plānotās izmaiņas izglītībā iekļautas valdības rīcības plānā.

Šis ierosinājums izraisījis plašas diskusijas skolotāju, skolēnu un vecāku vidū.