Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Valsts aizsardzības mācība pilotskolām raizes nesagādā

© F64 Photo Agency

Valsts aizsardzības mācību kā obligātu mācību priekšmetu plānots ieviest no 2024. gada, bet šogad tas kā pilotprojekts tiek īstenots 14 skolās. Izvēlētas tās vidējās izglītības iestādes, kam jau iepriekš šajā jomā bija pieredze, kā arī atbilstoša infrastruktūra un instruktors. Pašās skolās atzīst, ka būtiskākais ir atrast labu mācībspēku, pārējo nodrošināt nav īpašu problēmu.

Raunas vidusskola pilotprojektam pieteikusies, jo to rosinājuši paši skolēni. Tas esot kā loģisks turpinājums līdzīgai programmai, ko skola piedāvāja vairākus gadus, tāpēc lielas izmaiņas jaunais priekšmets tās dzīvē nav ienesis, skaidroja skolas direktors Edgars Plētiens. Vajadzējis tikai iekārtot konkrētu telpu skolā, jo iepriekš tādas nebija, pārējā infrastruktūra jau bija gatava nodarbībām. Liels atspaids ir tas, ka gan ekipējums, gan darba samaksa instruktoram un finansējums nometnēm tiek nodrošināts no Aizsardzības ministrijas budžeta. Salīdzinot ar pašu izstrādāto programmu, pilotprojekta piedāvātā ir strukturētāka - tajā liels akcents likts ne tikai uz praktiskām, bet arī teorētiskām nodarbībām, paredzot laiku lokālajai un Latvijas vēsturei un komandas darbam. Raunas vidusskolas jaunsargu instruktors esot pieredzējis mācībspēks, kurš lieliski pratis sabalansēt «sēdēšanu klasē un darbošanos laukā», to apliecinājuši arī paši desmitās klases audzēkņi. Arī stundu plānu šis mācību priekšmets (tam reizi mēnesī jāatvēl vesela astoņu mācību stundu diena) nav traucējis izveidot - galu galā skolas ir pietiekami autonomas, lai veidotu savu sistēmu. Bet no vērtēšanas gan nolemts atteikties, jo daudz vērtīgāk ir tad, ja skolēni ir motivēti darboties bez atzīmēm, uzskata skolas direktors.

Jaunjelgavas vidusskolā visgrūtāk bijis atrast prasībām atbilstošu instruktoru, kam papildus militārajai sagatavotībai iegūta arī pedagoģiskā izglītība. Pārējam nevajadzēja meklēt ne lielus ieguldījumus, ne sarežģītus risinājumus, jo arī šajā skolā tam visam bija labs pamats, proti, jau kopš 2011. gada te fakultatīvi darbojas gan jaunsargi, gan atjaunota ierindas mācība, sacīja skolas direktore Lauma Mīlīga. Kāpēc ierindas mācība? Lai puiši un meitenes iemācītos «sevi nest» un strādāt komandā. Tā ka nu tas viss ir «divi vienā». Liels pluss ir arī piemērotā infrastruktūra - gan šautuve, gan šķēršļu josla un stadions, gan savs kabinets ar uzskates līdzekļiem un aprīkojumu.

Šogad no 17 desmitajiem valsts aizsardzības mācību izvēlējušies 15, divas meitenes tās vietā apgūst vācu valodu. Atšķirībā no Raunas vidusskolas Jaunjelgavā tiek vērtēti skolēnu sasniegumi šajā priekšmetā, un pasniedzējs tos ieraksta e-klasē. Stundu plāns tiek izkārtots elastīgi, galveno uzmanību pievēršot tam, lai tiktu apgūta programma visos mācību priekšmetos.