Demakova: Nebija pieļaujami sākt Rīgas pils remontdarbus, nepārvietojot muzeju krājumu

Nebija pieļaujami sākt Rīgas pils remontdarbus, kamēr nebija pārvietoti muzeju krājumi, aģentūrai LETA sacīja bijusī kultūras ministre Helēna Demakova.

Demakova uzsvēra, ka pils rekonstrukciju nedrīkstēja sākt pirms krājumu pārvietošanas. "Jūs varat iedomāties, ka Vācijā, Anglijā vai vēl kaut kur sāktu vecas, nolietotas pils, kas ir avārijas stāvoklī, remontu un tur paliktu viņu nacionālie dārgumi?" retoriski vaicāja bijusī ministre.

Demakova norādīja, ka kāds ir akceptējis to, ka muzeju krājumi paliek pilī, sākoties rekonstrukcijai. Pēc viņas domām, Kultūras ministrijas (KM) Muzeju nodaļas vadītājam Jānim Garjānim bija jāraksta dienesta ziņojums ministrei par to, ka tāda situācija nav pieļaujama. "Ja viņš to dienesta ziņojumu nav uzrakstījis, tad viņa galvai gan ir jākrīt, jo šāda prakse nav pieļaujama," pauda Demakova.

Bijusī politiķe skaidroja, ka krājumu nebija, kur pārvietot, jo netika izbūvētas Pulka ielas krātuves. Demakova piebilda, ka tad nevajadzēja sākt arī Rīgas pils rekonstrukciju, kamēr nebija krātuvju, kur pārvietot muzeju krājumus.

Saskaņā ar Demakovas teikto laikā, kad viņa bija kultūras ministre, tika pilnībā pabeigts tehniskais projekts Pulka ielas krātuvēm, tomēr krīzes laikā apstādināja programmu "Mantojums 2018", un nākamajiem ministriem esot bijuši citi prioritārie objekti. Demakova uzskata, ka apstādināt Pulka ielas krājumu krātuvju projektu bija leģitīmas tiesības un nevajag tā laika valdībai pārmest, ka tās nav uzbūvētas.

"Moments, kas tagad ir uzmanības vērts, kā varēja sākt rekonstrukciju pilī, kad nebija pārvietoti eksponāti," akcentēja Demakova.

Kā ziņots, saistībā ar šonakt Rīgas pilī notikušo ugunsgrēku Kultūras ministrijā (KM) plkst.15 tiks sasaukts preses brīfings, lai iepazīstinātu ar aktuālo informāciju, žurnālistiem paziņoja ministres sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Līne.

Patlaban kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNL) kopā ar KM darba grupu devusies uz Rīgas pili, lai novērtētu tur esošo situāciju. Patlaban plašāk neko, kas, kādi un cik daudz krājumu ir cietuši, neviens pateikt nevarot un nav zināmi arī aptuvenie zaudējumi.

Kā ziņots, Rīgas pils ugunsgrēkā cietusi daļa Nacionālā vēstures muzeja krājumu, tiesa gan, cietušie eksponāti esot glābjami, šorīt intervijā LTV sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Pēc ministres vārdiem, nekas no krājumiem nav gājis bojā: daži muzeja priekšmeti cietuši smagi, citi - mazāk smagi, tomēr politiķe atteicās konkretizēt, kas tieši no krājumiem ir izpostīts.

Pēc viņas teiktā, naktī jau tika uzsākta Nacionālā vēstures muzeja krājumu, tajā skaitā 100 Latvijas nacionālo relikviju, pārvietošana uz drošākām telpām, kas turpināsies arī šodienas laikā. Ministre pateicās muzeja darbiniekiem par pašaizliedzīgu darbu.

Kā apliecināja Jaunzeme-Grende, jau pirms vairākiem gadiem, tuvojoties Rīgas pils remontdarbiem, pieņemts lēmums pārcelt muzeju ekspozīcijas uz Pulka ielas krātuvēm. Tomēr krīzes laikā naudas trūkuma dēļ šo krātuvju remonts ieildzis, tādēļ muzeju ekspozīcijas un krājumi joprojām atradušies Rīgas pilī.

Latvijas Radio ministre pastāstīja, ka Rīgas pilī atrodas vēl divi muzeji - Nacionālā mākslas muzeja krājumus ugunsgrēks neesot skāris, savukārt Rakstniecības muzeja krājumus nav bojājusi uguns, bet tie dzēšanas darbu laikā ir salieti ar ūdeni.

Rīgas pils patlaban tiek remontēta, tikmēr Valsts prezidenta kanceleja ir pārcelta uz Melngalvju namu. Rekonstrukcijas un restaurācijas darbu pirmo kārtu veic pilnsabiedrība "SBRE", kas ir būvniecības kompāniju "Re&Re" un "Skonto būve" apvienība.