Elektroiekārtu izlaupītāji pērn radījuši vairāk kā 16000 latu zaudējumus

Lai arī kopumā Latvijā elektroiekārtu apzagšanu skaits ir ievērojami samazinājies, zagļu mājsaimniecībām un AS "Sadales tīkls" radītie zaudējumi pagājušajā gadā ir mērāmi vairākos desmitos tūkstošu latu, informēja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Kompānija norāda, ka, ieviešot dažādus tehniskos risinājumus objektu aizsardzībai un veiksmīgi sadarbojoties iesaistītajām pusēm, šādu zādzību skaits ir samazinājies vairāk nekā uz pusi un pieaug aizturēto pārkāpēju skaits.

Salīdzinot ar 2011.gadu, kad tika konstatēti 462 šādi gadījumi, 2012.gadā kopējais zādzību gadījumu skaits ir samazinājies vairāk nekā divas reizes - līdz 201. Tai skaitā transformatoru apzagšanas gadījumu skaits ir samazinājies no 229 līdz 111.

Šomēnes aizturēta kāda zagļu grupa Jēkabpilī. Proti, 10.janvārī "Sadales tīkla" Jēkabpils nodaļas operatīvās izbraukuma brigādes elektromontieri konstatēja, ka ir izdemolēts un apzagts transformatora punkts Jēkabpilī, radot bīstamu situāciju pilsētas iedzīvotājiem un nodarot ievērojamus materiālos zaudējumus uzņēmumam.

Aizturētās aizdomās turētās personas atlauzušas transformatora durvis, sabojājot un izzogot tā detaļas un kabeļus. Kopējie "Sadales tīkla" zaudējumi sasniedza vairāk nekā 16 000 latu, kas, pēc uzņēmuma norādītā, nav salīdzināmi ar zagļu guvumu.

Cīnoties pret šādiem gadījumiem, "Latvenergo" un "Sadales tīkls" savas iekārtas arvien vairāk aprīko ar dažādām signalizācijas un brīdināšanas iekārtām, kas ļauj ātri reaģēt uz elektrības pārrāvumu un notvert zagļus.

"Ja zagļiem šķiet, ka elektroiekārtās var rīkoties brīvi un tos nepamanīs, viņus sagaida vilšanās, jo šobrīd pieejamie tehniskie drošības sistēmu risinājumi ļauj efektīvi konstatēt aizdomīgas rīcības uzņēmuma iekārtās. Cīņā ar zagļiem elektroiekārtas tiek aprīkotas ar sistēmām, kas signalizē par sprieguma pārrāvuma vietām. Savukārt, lai nodrošinātu operatīvu izbraukšanu uz iespējamo zādzību vietām, tiek piesaistītas apsardzes firmas," informē "Latvenergo" Drošības funkcijas direktors Andis Bērziņš. Viņš piebilst, ka kompānijas sadarbojas arī ar Valsts policiju, lai sekmīgi atklātu un samazinātu zādzību skaitu elektriskajās iekārtās.

"Latvenergo" norāda: zagļi neapzinās, ka, bojājot "Sadales tīkla" objektos esošās iekārtas, tiek radīti reāli draudi gan paša zagļa dzīvībai un veselībai, gan arī apkārtējiem iedzīvotājiem. Transformatora zādzības nopietnību raksturo fakts, ka transformatora apakšstaciju un sadales punktu durvis, kuras ikdienas darba režīmā ir slēgtas un nevienam nav brīvi atveramas un pieejamas, pēc zādzības paliek atvērtas, radot nopietnu apdraudējumu bērniem un jauniešiem, kuri, ziņkāres vadīti, var iekļūt elektroietaisē. Gadījumos, kad tiek zagti elektrības vadi, bieži vien zādzību vietās tiek atstāti zemē guloši vadu gali, kuri ir pieslēgti elektrotīklam, tātad - veidojas ļoti bīstama situācija, jo ciest var ikviens. Transformators eļļas noliešanas laikā var aizdegties vai pat uzsprāgt, radot letālas sekas, norāda kompānija.

Vienlaicīgi tie ir reāli draudi arī zagļu dzīvībai un veselībai. Piemēram, 2012.gadā Salacgrīvā, atgriežot transformatora ēkas durvis ar metāla zāģi un mēģinot iekļūt 2.stāvā caur kopņu lūku, nāvējošu elektrotraumu guva 24 gadus vecs jaunietis.

Zagļu darbības rezultātā cieš arī elektroenerģijas lietotāji, kuriem tiek pārtraukta elektroenerģijas piegāde uz laiku, kamēr tiek veikti atjaunošanas remontdarbi. Transformatora zādzības gadījumā, ja vienlaikus ar zādzību notiktu avārija rezerves elektroapgādes shēmā, viena transformatora punkta izlaupīšana var atstāt bez elektrības piegādes pat vairākus simtus lietotāju, brīdina "Latvenergo".

Lai iedzīvotāji nepaliktu bez elektroapgādes un novērstu elektrotraumu gūšanu, it īpaši bērnu un jauniešu vidū, uzņēmumi aicina iedzīvotājus būt aktīviem un ziņot, ja pie transformatoriem, elektrolīnijās vai citām iekārtām tiek manītas nepiederošas personas, kuras nav "Sadales tīkla" vai "Latvenergo" darba apģērbos, īpaši, ja darbošanās notiek vēlās vakara vai nakts stundās.

Par ikvienu aizdomīgu rīcību var ziņot Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80200404 vai arī policijai 110.